Frooom! filmski radionički program za djecu i mlade održava se tijekom proljetnih praznika u Komiži, Splitu i Zagrebu, od 23. do 27. travnja

Izvor: FROOM!

Shvatiti što sve ne vidimo gledajući film ili općenito koristeći se svakodnevno novim medijima nije nimalo lako. Inovativni obrazovni program Frooom! djeci i mladima u svega pet dana uspijeva na zabavan i praktičan način približiti ta važna pitanja. U organizaciji Udruge Bacači sjenki Frooom! se kontinuirano održava od 2012. godine.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju

Ove godine novi val pustolovnih filmskih radionica zapljuskuje praznike od 23. do 27. travnja. Radionice traju pet dana, od 9 do 15 sati uz organiziran ručak, a djeca su i dodatno zdravstveno osigurana. Radno provodimo vrijeme od 9 do 15 sati, a sat prije i nakon radionice djeca mogu provesti kako žele uz nadzor dežurnog voditelja. Radionice se održavaju na sljedećim lokacijama:

ZAGREB –  OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, Bogišićeva 13

SPLIT –  Multimedijalni kulturni centar / Dom mladih – Ulica Slobode 28, Split

KOMIŽA  – Kulturni centar “Ivan Vitić” –  Ulica Komiških iseljenika 28, Komiža, otok Vis

Prijave traju do popunjenja radionice: u početnoj do 16, u naprednoj do 12, a u majstorskoj do 8 polaznika.

Mentori i voditelji radionica su mahom profesionalci koji godinama djeluju na području filma, videa, televizije, kazališta i animacije. Aktivni su na brojnim projektima, stalno su u pokretu i istraživački raspoloženi, tako da s njima nikada nije dosadno.

Splitsku majstorsku radionicu vodi autor Božidar Trkulja, redatelj i scenarist čija su dva lutkarska animirana filma uspješno obišla svijet: Priča s početka vremena (2012.) i Posljednji izazov (2017.). Posljednji je nastao u novoobnovljenom studiju za stop animaciju Zagreb filma. Brojne tajne stop animacije, filmskog pripovjedanja i režije biti će otkrivene upravo u Splitu gdje će s majstorima Froooma raditi Božidar Trkulja i Dorotea Radušić.

Napravite svoj film u tehnici stop animacije

Na Komiži će se ove godine održati prva napredna Frooom! radionica koju vodi osnivač Frooom! radionica Boris Bakal. Mladi otočki filmaši koji su prošle sezone sudjelovali na početnoj radionici tek od sljedećeg ciklusa moći će uživati i u izazovima majstorskih radionica. Početnu radionicu vješto vode Marica Grgurinović, redateljica i dramska pedagoginja te Marnel Tomić, također redatelj i mladi multimedijalni umjetnik.

Sadržaj koji stoji iza slogana “Što ne vidiš gledajući film” osvojio je do sada preko 1000 polaznika u dobi od 8 do 16 godina koji su kroz suvremeno učenje i tradicionalnu igru prigrlili složeno znanje i vještine medijske i opće kulture, te pojam kritičkog razmišljanja i pametnog organiziranja slobodnog vremena.

Više informacija možete doznati online te putem telefona 014640262 ili 0989829347.

Bacači Sjenki višestruko su nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 umjetničkih suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i s lakoćom isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Frooom! financijski podupiru Hrvatski audiovizualni centar (od 2012.), Gradovi Zagreb, Rijeka, Komiža, Koprivnica, Prelog i Split; Zaklada Kultura Nova, Agencija za elektroničke medije, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko goranska, Koprivničko križevačka, Splitsko-dalmatinska i Međimurska županija. Dio programa se odvija se uz podršku saveza udruga Clubture, a nikako ne bi bio moguć bez sjajne podrške partnera: Hrvatski filmski savez, Multimedijalni kulturni centar – Split, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, udruga Mavena, Kulturno prosvjetno društvo “Sloga”- Pakrac, KUS – kulturno umjetničko središte Sinj, Zagreb film, kazalište Besa, Društvo Naša Djeca Prelog te Kino klub Zagreb.

Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo