Voditelji filmskih radionica za djecu i mlade Frooom! dali su nam osnovne upute za izradu filma u stop animaciji te objasnili zašto je ova tehnika idealna za razumijevanje filma i uvođenje djece u rad na filmu

Piše: Ana Dokler

Da biste napravili jednostavan film u tehnici stop animacije dovoljno je imati mobitel s fotoaparatom, aplikaciju za stop animaciju, dobru ideju, nešto vremena i strpljenja. Trebate nešto nacrtati, ili uzeti neki predmet, ili više njih, fotografirati ih, docrtati nešto, ili malo pomaknuti predmet pa fotografirati tu promjenu ili pomak, i to ponavljati sve dok ne budete imali dovoljno fotografija koje će povezane u video stvoriti iluziju da se objekt kreće.

Animacija znači davanje duše, oživljavanje nepokretnih slika. To je čovjek u prošlosti pokušavao kroz teatar sjena, kineske zootrope, francuske praksinoskope, a onda i pomoću stop animacije. Sve se to zapravo bazira na tromosti oka zbog koje brzo izmjenjivanje nepokretnih slika stvara iluziju pokreta. Film se mijenjao kroz povijest i bilo je više ili manje sličica u sekundi, no klasično su to 24 sličice u sekundi, a u suvremenim filmovima ih ima čak 48 ili 60. Ipak, jednostavne filmove u stop animaciji možete napraviti i sa samo osam sličica u sekundi”, objašnjava Boris Bakal, projektni voditelj interdisciplinarnih filmskih radionica za djecu i mlade Frooom!

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju

Jedna od prvih vježbi, kojima djecu na tim radionicama uvode u film, upravo je stop animacija, jer je jednostavna, a puno se kroz nju može naučiti.

“Kad moraju napraviti 24 sličice za jednu sekundu filma i u tri-četiri sata naprave film od jedne minute, djeca shvate koliki je trud potreban za to. Kroz ove vježbe uče i kadriranje i mnoge druge stvari koje će im trebati kasnije u igranom, dokumentarnom ili eksperimentalnom filmu“, kaže Boris Bakal.

Od animacije s dva papirića do igrano-animiranog filma

Vedran Senjanović, jedan od mentora i organizatora Frooom! radionica opisao nam je kako počinju s izradom takozvane “Idejolovke” – na dva papira nacrtaju crteže koji se u nekom detalju razlikuju i pomicanjem papira oživljavaju crtež. Nakon toga grade “Frooomopolis” – grad od izrezanih papira i crteža i svaki novi element ili pomak nekog elementa fotografiraju pa poslije u nekom od programa ili aplikacija za stop animaciju “slože” svoj prvi kratki film.

Na pametne telefone djeci na Frooomu instaliraju aplikacije za stop animaciju (ako nemaju svoj, posude im pametni telefon tijekom radionice) pa se djeca, nakon što savladaju osnove stop animacije u zajedničkoj vježbi, nastavljaju i samostalno igrati s ovom tehnikom.

“Često u pauzama, ili usput dok radimo neke druge stvari, sami snimaju svoje kratke filmove. Tako ih tijekom petodnvne radionice naprave čak 20-ak. Zajedno gledamo to što su napravili pa ih pitanjima usmjeravamo da sami svoj rad analiziraju i tako otkrivaju što bi sljedeći put mogli drugačije”, priča Boris Bakal.

Pored korištenja stop animacije kao načina upoznavanja i razumijevanja filma na početnim radionicama, Frooom! ima i majstorske radionice stop animacije, koje vodi animatorica Dea Jagić. Na njima se pet dana djeca posvećuju samo izradi filma u stop animaciji, a uče i kako kombinirati animirani i igrani film te ulaze dublje u razne mogućnosti ove jednostavne tehnike.

Svakome tko se i sam želi okušati u snimanju svog filma u stop animaciji, Vedran predlaže aplikaciju Stop Motion Studio koja ima verzije i za iOs i Android uređaje i besplatno je dostupna u trgovinama aplikacijama iTunes i Google Play.

Na taj način možete animirati crteže, slike predmeta kojima ste okruženi, kao i ljudi, a zanimljivi filmovi u stop animaciji mogu se raditi i s post-it papirićima.