Učenici 8 zagrebačkih srednjih škola pogledali su u Kinu Tuškanac danski dokumentarni film ‘Facebookistan’ i poslije sudjelovali u raspravi o odgovornom korišenju društvenih mreža. Događaj je organiziran u sklopu 2. Dana medijske pismenosti u partnerstvu s Veleposlanstvom Kraljevine Danske i Udrugom Alternator

Piše: Ana Dokler

U sklopu 2. Dana medijske pismenosti, 10. travnja u Kinu Tuškanac održana je projekcija danskog dokumentarnog filma Facebookistan i panel rasprava sa srednjoškolcima o ljudskim pravim na društvenim mrežama i njihovom odgovornom korištenju.

Ovaj događaj organiziran je u partnerstvu s Veleposlanstvom Kraljevine Danske i Udrugom za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator.

Sudjelovalo je oko 140 učenika iz 8 zagrebačkih srednjih škola: Škole za medicinske sestre Vrapče, I., II., IV. i XVI. gimnazije, Privatne umjetničke gimnazije, Srpske pravoslavne opće gimnazije i Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj.

Tomislav Gugo iz Veleposlanstva Kraljevine Danske rekao je da se film Facebookistan, koji se bavi pravima na slobodu govora i na privatnost na društvenoj mreži Facebook, koristi kao edukativni sadržaj u danskim školama i drugim intitucijama.

“Ne želimo vam dati odgovore, nego vas potaknuti da se zapitate što radite na društvenim mrežama i poštujete li pritom svoja i tuđa ljudska prava”, poručio je Gugo mladim ljudima u publici.

Svoj doprinos ovogodišnjim Danima medijske pismenosti dala su i druga nordijska veleposlanstva pa je Laura Stojić iz Veleposlanstva Finske najavila predavanja finskog stručnjaka za medijsku pismenost i dezinformacije Mikke Sala na Fakultetu političkih znanosti i u Hrvatskom novinarskom društvu 11. travnja.

Željka Belavić iz Veleposlanstva Kraljevine Norveške kratko je predstavila brošuru za roditelje predškolaca “Djeca i vrijeme pred ekranom – dobar početak“, koja je prevedena s norveškog i objavljena u elektroničkom obliku na portalu medijskapismenost.hr.

Carl Johan Petter Nilsson iz Veleposlanstva Kraljevine Švedske istaknuo je kako je važno ne vjerovati svemu što vidimo u medijima i dodao kako u razvijanju vještina kritičkog čitanja medija srednjoškolcima mogu pomoći i prevedeni i prilagođeni švedski obrazovni materijali ‘Fake ≠ Fact’, koji se također mogu preuzeti na portalu medijskapismenost.hr.

Cijeli je program koordinirala Katarina Ivče Farnell iz Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a u panelu nakon projekcije filma sudjelovali su i Mirna Čagalj Farkas, psihologinja iz udruge Hrabri telefon, i Mario Bajkuša,  sociolog, direktor razvoja i programa u Forumu za slobodu odgoja, predsjednik Akademije za politički razvoj.

Oni su s učenicima razgovarali o prednostima i rizicima društvenih mreža i prenijeli im važne informacije o mogućnostima prijavljivanja neprimjerenih sadržaja i elektroničkog nasilja, kao i o tzv. pravu na zaborav.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2019.

Dani medijske pismenosti 2019. – Raspored događanja

Foto: Ivan Rebić