Na temelju materijala ‘Fake ≠ fact’ možete održati jednu, ili nekoliko radionica za srednjoškolce te ih osposobiti za kritičko vrednovanje izvora i prepoznavanje različitih tehnika propagande, a tu su i upute po kojima učenici mogu snimiti vlastiti propagandni film

Piše: Ana Dokler

U partnerstvu s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske, u sklopu 2. Dana medijske pismenosti prevedeni su i prilagođeni edukativni materijaliFake ≠ fact: Uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice”, namijenjeni nastavnicima za rad s učenicima srednjih škola.

Materijale su razvili Švedska zaklada za internet, Viralgranskaren (“Virali nadzornik”) – inicijativa za provjeru činjenica pri švedskom listu Metro  i Švedsko vijeće za medije, a sastoje se od tri zasebna, ali međusobno povezana dijela.

Prva lekcija bavi se općim pitanjima vezanima uz kritičko vrednovanje izvora i sastoji se od kraćeg predavanja i vježbi za učenike.

Drugi dio je spoj uputa i vježbi te se pobliže bavi temom propagande u odnosu na kritičko vrednovanje izvora. U trećem dijelu su detaljne upute po kojima učenici mogu snimiti vlastiti propagandni film.

Možete sa svojim učenicima obraditi sve tri lekcije, ili odabrati jednu, ili dvije te ih prilagoditi svojim potrebama.

Materijali sadrže priručnik za nastavnike, plakat za učionicu, uvodni video te dvije prezentacije o propagandi, koje prate i bilješke za nastavnike, te diplomu za učenike.

Preuzmite materijale Fake ≠ fact: uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice

Tiskani primjerci Fake ≠ fact plakata za učionicu poslani su srednjim školama i knjižnicama koje su se prijavile za sudjelovanje u 2. Danima medijske pismenosti, odnosno organizirale predavanja, radionice ili druge aktivnosti posvećene razvoju medijske pismenosti.

Organizirajte predavanje ili radionicu povodom Dana medijske pismenosti