Stručnjaci za medijsku pismenost slažu se da s medijskim opismenjavanjem djece trebamo započeti od trenutka kada počnu koristiti medije. Ova brošura, namijenjena roditeljima najmlađe djece, vrijedna je pomoć za dobar početak

Piše: Ana Dokler

U partnerstvu s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u sklopu 2. Dana medijske pismenosti, donosimo vam brošuru “Djeca i vrijeme pred ekranom – dobar početak“, vodič za roditelje i skrbnike djece od 0 do 6 godina.

Riječ je o prijevodu publikacije koju je izvorno objavila Norveška agencija za medijeMedietilsynet, a u čijem su stvaranju sudjelovale brojne norveške organizacije i nevladine udruge.

“Digitalni uređaji u domu cijeloj obitelji pružaju mnoštvo novih medijskih iskustava i mogućnosti za učenje. Na koji način odrasli mogu pomoći djeci da uspješno započnu s korištenjem medija? Koje biste odluke trebali donijeti na samom početku? Ova brošura daje savjete i prijedloge koji će vam pomoći da djetetu objasnite kako se koristiti s medijima“, stoji u uvodu izdanja čije su najvažnije poruke:

  • Koristite medije s djetetom.
  • Razmislite o pravilima za korištenje medija i tehnologije u svom domu.
  • Naučite više o uslugama, sadržaju, tehnologiji i dobnim ograničenjima.
  • Od najranije dobi učite djecu dobrim navikama na internetu – vi ste im najvažniji uzor!

Svaka od ovih smjernica u brošuri je popraćena sažetim objašnjenjima i ključnim pitanjima za razmišljanje i razgovor s djecom.

Preuzmite brošuru “Djeca i vrijeme pred ekranom – dobar početak”

Prva hrvatska slikovnica o medijskoj pismenosti za najmlađe