Slikovnica izdana povodom 1. Dana medijske pismenosti namijenjena je djeci, roditeljima, skrbnicima, odgojiteljima i učiteljima, a pomoći će najmlađoj djeci u prepoznavanju razlike između svijeta medija i stvarnog svijeta

Piše: Ana Dokler

Slikovnica o medijima – medijska pismenost za najmlađe” dio je edukacijskog paketa za predškolce (no prikladna je i za mlađe školarce), koji su u suradnji s domaćim stručnjacima Agencija za elektroničke medije i UNICEF pripremili za 1. Dane medijske pismenosti, održane u travnju 2018.

Slikovnica je namijenjena djeci, roditeljima, skrbnicima, odgojiteljima i učiteljima. Njezina je svrha, kako je objašnjeno na koricama, pružiti najmlađoj djeci priliku za razumijevanje medija kroz jednu od prvih lekcija medijske pismenosti, onu o razlici između svijeta medija i stvarnog svijeta. Tu će lekciju, uz ovu slikovnicu i vodstvo odraslih, djeca savladati kroz igru i istraživanje.

Preuzmite Slikovnicu o medijima

Autorica slikovnice je Alma Čakmazović, stručnjakinja za medijsku pismenost, marketing i komunikacije, suradnica u nastavi na kolegiju Preventivne kampanje i na projektima u području prevencijske znanosti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ilustracije je izradila ilustratorica i animatorica Petra Zlonoga, a dizajn Branimir Lazanja.

Tiskani primjerci slikovnice poslani su dječjim vrtićima, školama, udrugama, knjižnicama i ostalim institucijama koje rade s djecom i koje su se prijavile za sudjelovanje u Danima medijske pismenosti, a svima je dostupna za preuzimanje u elektroničkom obliku.

Odgojitelji u dječjim vrtićima, učitelji i voditelji radionica za predškolce ili mlađe školarce slikovnicu mogu koristiti u kombinaciji s materijalima za Radionicu optičkih igračaka, ili zasebno.

Obrazovni materijali za preuzimanje

Roditelji je također mogu čitati sa svojom djecom i podržati ih u aktivnostima predloženima za prepoznavanje razlika između svijeta medija i stvarnog svijeta. Ovo može biti odličan uvod u brojne druge aktivnosti i razgovore o medijima i medijskim sadržajima.

Dodatne ideje za to kako koristiti medije u obitelji, na što obratiti pozornost, o čemu i na koji način razgovarati s djecom – možete pronaći u knjižici za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji”.

Medijska pismenost za najmlađe – multimedijski priručnik