U sklopu 2. Dana medijske pismenosti, Zagreb će posjetiti Mikko Salo, osnivač finske organizacije za provjeru činjenica FactBaari i savjetnik Europske komisije za pitanja lažnih vijesti i suzbijanje dezinformacija na internetu. Održat će predavanje 11. travnja u 13.45 na Fakultetu političkih znanosti, a u 18 sati i u Hrvatskom novinarskom društvu

Piše: Ana Dokler

U partnerstvu s Veleposlanstvom Finske, Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim novinarskim društvom, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku organizirali su u sklopu 2. Dana medijske pismenosti dva predavanja finskog stručnjaka za medijsku pismenost i provjeru činjenica Mikke Sala.

Mikko Salo je osnivač finske organizacije za provjeru točnosti informacija FaktaBaari i predsjednik finske nevladine organizacije za tranparentnost. Savjetnik je Europske komisije i član Stručne skupine na visokoj razini za lažne vijesti i dezinformacije na internetu, čije je izvješće “Višedimenzionalni pristup dezinformacijama na internetu” potaknulo i kreiranje Kodeksa dobre prakse o suzbijanju dezinformacija na internetu, koji su potpisali predstavnici internetskih platformi, vodećih društvenih mreža, oglašivača i oglašivačke industrije, uključujući Facebook, Twitter i Google.

Facebook, Twitter i Google prvi put zajedno protiv dezinformacija

Salo se trenutno, vezano za predstojeće Europske izbore, bavi promicanjem digitalne medijske pismenosti i provjere činjenica, odnosno načinima suzbijanja “informacijskih poremećaja”, među ostalim i kroz projekt FactBar EDU kojim se edukatore osnažuje u razvoju “biračke pismenosti” te projekt #Femfacts kojem je cilj raskrinkavanje štetnih pogrešnih prikaza žena u europskim medijima.

U četvrtak 11. travnja u 13.45 u A Dvorani Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u Lepušićevoj 6, Mikko Salo održat će za studente novinarstva i sve zainteresirane predavanje pod nazivom “A matter of fact! The importance of quality journalism, fact checking, gate keeping and media literacy”. Kako i stoji u nazivu, govorit će o važnosti kvalitetnog novinarstva, provjeravanja činjenica, gate keepinga i medijske pismenosti.

Istog dana u 18 sati u Hrvatskom novinarskom društvu u Perkovčevoj 2 održat će i predavanje za novinare i zainteresiranu javnost. Ovo predavanje i raspravu nakon njega moderirat će Sanja Despot, glavna urednica fact-checking portala Faktograf.

Dani medijske pismenosti 2019. – Raspored događanja