Dani medijske pismenosti

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019. održat će se drugi .

Cilj im je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Tema koju ove godine želimo naglasiti je poštovanje prema sebi i drugima u medijima. To uključuje niz podtema, kao što su tolerancija, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama.

U sklopu prvih Dana medijske pismenosti u travnju 2018. održano je više od 130 događanja u vrtićima, školama, knjižnicama, kinima, udrugama i drugim ustanovama u više od 60 gradova diljem Hrvatske i proizvedeni su edukacijski materijali namijenjeni djeci i mladima, roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima.

Za Dane medijske pismenosti 2019. bit će pripremljeni novi obrazovni materijali te organizirana predavanja, , filmske projekcije i druge aktivnosti za djecu i odrasle, o čemu ćemo vas redovito obavještavati na portalu medijskapismenost.hr.

Do sada su se u projekt kao partneri uključili Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez, Hrvatska mreža nezavisnih kinoprikazivača, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, CARNet i vodeći elektronički i dnevne novine.

Pozivamo i sve knjižnice, vrtiće, škole, fakultete, udruge koje se bave medijskom pismenošću i druge društvene dionike da se uključe u Dane medijske pismenosti. Organizirajte radionicu ili predavanje o nekom aspektu medijske pismenosti za djecu ili odrasle i obavijestite nas o svom događaju kako bismo ga mogli najaviti.

Prijave za radionice ‘Djeca upoznaju medije’

Prijave za radionice u medijskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu trajale su od 5. do 19. veljače i u tom se razdoblju prijavilo ukupno 100 skupina učenika od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole

Materijali za preuzimanje

Novi obrazovni materijali su u pripremi, ali možete preuzeti i koristiti materijale koje su Agencija za elektroničke medije i UNICEF objavili povodom prvih Dana medijske pismenosti.

Slikovnica o medijima

Medijska pismenost za najmlađe

Radionica optičkih igračaka

Radionički materijali za vrtiće za djecu od 5 do 7 godina

Pozitivni i negativni medijski sadržaji

Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda

Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje

Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 5. do 8. razreda

Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti

Nastavni materijali za srednje škole za učenike od 1. do 4. razreda

Djeca i mediji

Knjižica za roditelje i skrbnike djece

Preporuke za zaštitu djece

Birajmo što gledamo

PUBLIKACIJE

PIŠITE NAM

ANKETA

Za što vaša djeca najviše koriste internet?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...