Kao pomoć odgojiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u pripremi i vođenju roditeljskih sastanaka na temu poticanja medijske pismenosti kod djece, u sklopu Dana medijske pismenosti pripremljeni su materijali pod nazivom ‘Kako roditelji mogu podržati djecu u svijetu medija’, koje možete preuzeti u elektroničkom obliku

Piše: Ana Dokler

Među obrazovnim materijalima koje su u sklopu 2. Dana medijske pismenosti pripremili Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, nalaze se i materijali za pripremu i vođenje roditeljskih sastanaka u vrtićima i osnovnim školama, posvećenih medijima i medijskoj pismenosti.

Autorica materijala pod nazivom Kako roditelji mogu podržati djecu u svijetu medija – Priprema za roditeljske sastanke u dječjim vrtićima, od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda osnovne škole je psihologinja Ivana Ćosić Pregrad.

Pripremljeni materijali namijenjeni su odgojiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima, kako bi im olakšali pripremu i izvedbu roditeljskih sastanaka na temu poticanja medijske pismenosti kod djece.

Tijekom roditeljskog sastanka razgovara se o važnosti roditeljske uloge u poticanju medijske pismenosti kod djece predškolske dobi, kod djece u nižim, odnosno u višim razredima osnovne škole, o brigama s kojima se roditelji suočavaju i o tome na koji način mogu biti podrška razvoju medijske pismenosti i sigurnosti djece.

Preuzmite knjižicu sa savjetima za korištenje medija u obitelji

U prilogu sva tri materijala nalaze se letak sa savjetima za roditelje te pitanja za poticanje razgovora i promišljanja o medijskim navikama i iskustvima u obitelji, u skladu s dobi djeteta, koji se mogu ispisati i podijeliti roditeljima na sastanku.

Materijali za roditeljske sastanke nastali su u sklopu 2. Dana medijske pismenosti, koje organiziraju Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Obrazovni materijali za preuzimanje