Film ‘Moj dida je pao s Marsa’ ima pozitivno stručno mišljenje i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja učenicima osnovnih škola, a prate ga edukativni materijali za pripremu nastave s radnim listićima te prijedlozima aktivnosti i zadataka za učenike

S početkom distribucije domaćeg filma za djecu Moj dida je pao s Marsa, čije prikazivanje učenicima osnovnih škola preporučuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u susret drugim Danima medijske pismenosti, stručnoj je pedagoškoj javnosti predstavljena u nas jedinstvena digitalna publikacija – Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik.

Publikacija je ujedno i prva u nizu aktivnosti pilot-projekta Filmovi ne padaju s Marsa, na kojem je Studio dim okupio vodeće hrvatske stručnjake za filmsku i medijsku pismenost – Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez, Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino te portal medijskapismenost.hr Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a.

Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik specijalizirano je izdanje koje donosi metodičku pripremu za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture, a u idućoj fazi projekta i pripremu za korištenje filma u nastavi fizike i zemljopisa.

Na više od 30 stranica sadržava ilustrirane materijale za pripremu nastave, radne listiće te prijedloge aktivnosti i zadataka za učenike, a koju je u formi digitalne publikacije moguće besplatno preuzeti s portala medijskapismenost.hr i didasmarsa.com, kao i mrežnih stranica partnera projekta. Priručnik prati niz edukacijskih video materijala koji otkrivaju tajne nastanka pojedinih elemenata filma, a koji se se mogu besplatno preuzeti na stranici projekta Filmovi ne padaju s Marsa.

Doprinos u širenju filmske i medijske pismenosti

Autorice tekstova u priručniku su Ana Đordić, Marina Gabelica i Jelena Modrić, stručnjakinje u području filmskog obrazovanja, a urednik publikacije je Uroš Živanović, voditelj Projekta filmske pismenosti u HAVC-u.

“HAVC je donošenjem novog Nacionalnog programa za 2021. i pokretanjem Projekta filmske pismenosti zacrtao, usudio bih se reći, dugoročno možda i najvažniji strateški cilj u svojem djelovanju do sada – uspostaviti sveobuhvatnu suradnju audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora kako bi u narednim godinama bili ostvareni značajni iskoraci u povećanju kvantitete i kvalitete nastave filma u Hrvatskoj.

Sve što radimo kroz Projekt filmske pismenosti, pa time i ovaj međuzvjezdani metodički priručnik za ‘Didu s Marsa’, prvenstveno je namijenjeno nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i svim drugim prosvjetnim djelatnicima. Kroz zajedničku suradnju i umrežavanje s filmskim stručnjacima i autorima, kinima, festivalima i audiovizualnim organizacijama, želimo im osigurati sustavnu dostupnost filmova za nastavu, nastavnih materijala kao i raznolike mogućnosti stručnog usavršavanja u području filmske i medijske kulture“, rekao je o ovom projektu Uroš Živanović.

Što sve djeca uče gledajući filmove

Iz Hrvatskog filmskog saveza pak ističu kako se godinama bave filmskim obrazovanjem djece te ih stoga jako veseli što mogu sudjelovati u ovom projektu: “Prije svega jer se radi o sjajnom filmu, filmu koji će djeca sigurno voljeti, i koji može biti izvrsno oruđe u rukama profesora, učitelja i nastavnika u podučavanju, ali i širenju filmske i medijske pismenosti u Hrvatskoj. Ovaj projekt pomoć je svim nastavnicima, učiteljima i filmskim radnicima koji s nama godinama rade na stvaranju filmski pismene kinopublike trudeći se podupirati domaći i europski film upravo učenjem o tome što film jest i kako ga gledati. ‘Moj dida je pao s Marsa’ izvrstan je primjer kvalitetnoga dječjeg filma koji smo godinama čekali i veseli nas njegova predstojeća ‘obrazovna’ turneja po Hrvatskoj.

Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije, pojašnjava poveznicu projekta s Danima medijske pismenosti:

“Djecu i mlade treba poučavati medijskoj pismenosti brojnim sredstvima, između ostaloga i filmom. I treba ih poučavati svugdje gdje se oni nalaze, ne samo u školi nego i u kinu. Projekt Dani medijske pismenosti i internetski portal medijskapismenost.hr stoga podržavaju ovaj projekt koji će pomoći nastavnicima da iskoriste brojne prilike za učenje koje pruža gledanje ovog filma – od učenja o filmskoj umjetnosti do korištenja filma kao poticaja za razgovor o brojnim temama medijske pismenosti, kao što je vršnjačko nasilje putem društvenih mreža. No, ovaj priručnik može biti koristan i roditeljima. Na portalu medijskapismenost.hr često ističemo važnost roditeljske uključenosti u medijski život djeteta, a zajedničko gledanje ovog filma, razgovor  i razne aktivnosti na koje vas film, odnosno materijali mogu potaknuti dobar su način za obiteljsko druženje uz film i medije.”

Film koji je inspirirao cijeli ovaj projekt nastao je u produkciji Marine Andree Škop i Darije Kulenović Gudan iz zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja, pa će osim u hrvatska kina biti distribuiran i ona u Norveškoj, Luksemburgu, Sloveniji, BiH, Slovačkoj i Češkoj.

Festivalsku je premijeru imao na KinoKino festivalu Zagrebu, čija ravnateljica Selma Mehadžić ističe kako je cijeli projekt “izvrstan primjer suradnje produkcijskog tima, institucije (u ovom slučaju HAVC-a) i Festivala na promociji filma i stvaranja edukativnih materijala. Riječ je o sinergiji koja će sigurno utjecati na broj gledatelja, ali što je još važnije omogućiti mlađim generacijama zanimljiviji odlazak u kino koji ih može potaknuti na daljnja istraživanja i stjecanje novih znanja.”

Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij za film Moj dida je pao s Marsa napisali su Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

U glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić, a uz njih igraju i proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, velika slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova te mlade hrvatske glumačke nade Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango

Moj dida je pao s Marsa, neobična avantura djevojčice i robota vanzemaljca koji imaju zadatak spasiti njenu djelomično vanzemaljsku obitelj, u hrvatska je kina stigao 21. ožujka.

Preuzmite Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik

Organizirajte predavanje ili radionicu povodom Dana medijske pismenosti