Ključne stvari o novinarstvu, različitim zanimanjima i radu u redakciji, ali i u tiskari saznali su učenici koje je Novi list ugostio na radionicama ‘Djeca upoznaju medije’ u sklopu 2. Dana medijske pismenosti

Piše: Irena Domitrović

U tijeku je četvrti tjedan radionica “Djeca upoznaju medije” koje se u sklopu 2. Dana medijske pismenosti održavaju u medijskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu. Na radionicama djeca i mladi izravno od medijskih profesionalaca uče kako funkcioniraju mediji i kako se stvaraju medijski sadržaji, kako bi o njima mogli lakše kritički promišljati.

Učenje o zanimanjima i vještinama za budućnost

Učenici Osnovne škole Trsat posjetili su Novi list u kojem su vidjeli kako izgleda proces stvaranja novina, od ideja do tiska.

“To je škola, odnosno nastava za život, to je ono što zovemo profesionalnom orijentacijom u kojoj približavamo zanimanja i vještine koje su učenicima potrebne za budući svijet rada”, tako je radionicu “Djeca upoznaju medije” u Novom listu ocijenila profesorica Josipa Andrušić koja je s učenicima Osnovne škole Trsat sudjelovala u ovoj aktivnosti.

Učenike je u Novom listu dočekao Edi Prodan koji godinama radi u novinarstvu. On je posjetitelje proveo kroz sve prostorije Novog lista, od ureda do ureda, od redakcije do redakcije, a posjet je završio u tiskari. Učenici su upoznali novinare, urednike, fotografe, naučili tko su i što rade zaposlenici odjela marketinga, digitalnog i grafičkog oblikovanja i dizajna stranica. Proces stvaranja novina upoznali su iznutra, što im je pomoglo da bolje shvate zašto novine izgledaju tako kako izgledaju.

Učenike je zanimalo mnogo toga vezanog uz novinarstvo i tiskane medije pa su postavljali brojna pitanja vezana uz utjecaje, pritiske i cenzuru. “Iskrenim odgovorima na ova škakljiva pitanja, naš je domaćin prikazao sve prednosti i nedostatke novinarskog posla i na tome smo mu jako zahvalni”, istaknula je profesorica Andrušić.

Bez predrasuda, samo činjenice

Osim što su naučili puno o samim novinama, učenici su saznali i nešto jako važno o novinarstvu i novinarima: Novinarstvo je poziv kojim se bave entuzijasti koji svoj posao vole i u njemu uživaju, i glavni je cilj svakog pravog novinara da njegov tekst dođe do što veće publike.

“Svaka informacija mora ugledati svjetlo dana, bez predrasuda prema ikome, ni lijevima ni desnima, ni bogatima ni siromašnima. Samo činjenice pa nek’ čitatelji zaključuju”, rekao je svojim posjetiteljima Edi Prodan objasnivši im tako koja je prava uloga novinara u društvu.

Što znači biti novinar?

Proaktivni učenici Osnovne škole Trsat nisu samo upijali znanja na radionici, već su odlučili pomoći svojim novim prijateljima iz Novog lista svježim idejama. Raspravljali su kako bi se tiskano izdanje moglo poboljšati da mu se podigne čitanost, ali su dali i neka nova kreativna rješenja kako doprijeti do mlađe publike putem neizostavnih društvenih mreža i video platformi, poput YouTubea.

Radionica u Novom listu završila je u tiskari, gdje se uz Novi list tiskaju i neka druga izdanja novina i časopisa. Ondje su učenici dobili priliku naučiti ponešto o tehnologiji koja se koristi da bi se novine otisnule, vrsti papira i boja koje su neizostavan dio novina.

“Kroz zabavnu i šaljivu interpretaciju našeg domaćina vrijeme je prohujalo. Sretni i zadovoljni vratili smo se u svoju školu, a u autobusu su iskrile ideje poput razvijanja digitalnih vijesti, obnove školskog lista, dok su si marljivi učenici već podijelili uloge u ovim novim zadacima”, zaključila je profesorica Andrušić.

Dani medijske pismenosti ove se godine održavaju drugi put, od 8. do 12. travnja, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a i brojnih partnera, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2019.

Organizirajte predavanje ili radionicu povodom Dana medijske pismenosti