Obavijestite nas o događajima i aktivnostima koje organizirate, kako bismo ih mogli uključiti u Raspored događanja te vam poslati plakate i pakete naših tiskanih publikacija

Piše: Ana Dokler

Drugi Dani medijske pismenosti održat će se od 8. do 12. travnja 2019., s nizom predavanja, radionica, filmskih projekcija i drugih događanja tijekom cijelog ožujka i travnja. Organiziraju ih Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s brojnim partnerima, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pozivamo knjižnice, vrtiće, škole, fakultete, kina, medije, udruge koje se bave medijskom pismenošću i druge društvene dionike da se uključe u Dane medijske pismenosti i organiziraju radionicu ili predavanje o nekom aspektu medijske pismenosti za djecu ili odrasle.

Tako je prošle godine, u sklopu prvih Dana medijske pismenosti, održano više od 130 događanja u više od 60 gradova diljem Hrvatske.

Rezultati prvih Dana medijske pismenosti u Hrvatskoj

Ako se odlučite organizirati neki događaj ili aktivnost povodom Dana medijske pismenosti, molimo vas da nas o tome obavijestite putem obrasca ‘Prijavite svoj događaj‘.

Sve prijavljene događaje uključit ćemo u Raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti 2019. , a organizatorima poslati plakate i tiskane publikacijeDjeca i mediji – knjižica za roditelje i skrbnike” i “Slikovnica o medijima – medijska pismenost za najmlađe“. Kako bismo vam na vrijeme poslali materijale, prijavite svoj događaj do 25. ožujka, no ako se javite i kasnije svakako ćemo ga uključiti u raspored događanja i naknadno vam poslati materijale.

Poruka na plakatu ističe temu kojoj smo se ove godine odlučili posvetiti posebnu pažnju – poštovanje prema sebi i drugima u medijima. To uključuje niz podtema, kao što su tolerancija, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama.

Za svoje predavanje ili radionicu možete sami odabrati temu iz područja medijske pismenosti i način na koji ćete se njome baviti, ili se poslužiti našim materijalima. Sada su na stranici Dana medijske pismenosti u elektroničkom obliku dostupni obrazovni materijali od prošle godine, a pripremamo i nove materijale za vođenje radionica za predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce te materijale za vođenje roditeljskog sastanka na temu medijske pismenosti u vrtićima i osnovnim školama. Oni će uskoro biti dostupni za preuzimanje u elektroničkom obliku.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2019.