Preuzmite obrazovne materijale koje su za 2. Dane medijske pismenosti pripremili domaći stručnjaci i održite barem jedan sat, odnosno radionicu medijske pismenosti za djecu u svom vrtiću ili školi

Piše: Ana Dokler

U suradnji s domaćim stručnjacima, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku razvili su u sklopu 2. Dana medijske pismenosti obrazovne materijale namijenjene odgojiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima, kako bi u svom vrtiću, odnosno školi mogli održati radionicu medijske pismenosti.

Materijali za rad s djecom i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama dostupni su za preuzimanje u elektroničkom obliku, a uz teorijski uvod, svi sadrže niz konkretnih vježbi i zadataka.

Radionica Oglasi“, naslov je radioničkih materijala za dječje vrtiće, za djecu od 6 do 7 godina, koje je napisala odgojiteljica Jelena Alpeza. Na temelju tih materijala odgojitelji i stručni suradnici u dječjim vrtićima mogu organizirati radionicu kojom će djecu potaknuti na kritičko promišljanje o sadržajima i porukama posredovanima putem različitih medija te im omogućiti bolje razumijevanje i usvajanje novih znanja o oglasima i njihovom utjecaju.

Prva hrvatska slikovnica o medijskoj pismenosti za najmlađe

Autori nastavnih materijala za osnovne i strednje škole su Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Za rad s učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole namijenjeni su materijali o prikrivenom oglašavanju. Uz zadatke iz ovih materijala učenici će naučiti prepoznati plasman proizvoda i prikriveno oglašavanje u programima popularnih emisija koje se emitiraju u najgledanijim televizijskim terminima, u objavama na YouTubeu, u crtanim filmovima te u časopisima za mlade. Cilj materijala je također potaknuti međusobnu komunikaciju između djece i roditelja kroz aktivnost prepoznavanja prikrivenih oglasa u prilozima dnevnih novina te potaknuti kritičnost kod djece koja dijele sadržaj na internetu.

Tema materijala za učenike od 5. do 8. razreda je poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu, a cilj im je kod učenika osvijestiti pravila lijepoga ponašanja i komuniciranja na internetu, analizirati primjerene i neprimjerene oblike ponašanja na internetu te ukazati na važnost zaštite osobnih podataka na internetu. Učitelje se potiče da ove nastavne materijale koriste zajedno s materijalima “Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje” koji su pripremljeni za prošlogodišnje Dane medijske pismenosti, jer se međusobno nadopunjuju i pridonose kvalitetnoj i zaokruženoj obradi teme sigurnosti djece na internetu.

Nastavni materijali za srednje škole, za učenike od 1. do 4. razreda posvećeni su temi ljudskog dostojanstva te vrijeđanju, sramoćenju i govoru mržnje u medijima. Vrlo je važno da djeca te dobi znaju prepoznati i razlikovati takve medijske sadržaje te da postanu svjesna mogućih utjecaja takvih sadržaja na njih i njihove vršnjake. Nakon radionica koje nastavnici mogu održati uz pomoć ovih materijala učenici će znati definirati i razumjeti pojam ljudskog dostojanstva, opisati i objasniti neprihvatljive oblike ponašanja i virtualnog nasilja: vrijeđanje i omalovažavanje, sramoćenje i govor mržnje te koristiti prihvatljive i civilizirane načine komunikacije u stvarnom i virtualnom svijetu.

Materijali za uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice

“Potičemo vas da barem jedan nastavni sat posvetite medijskoj pismenosti i tako zajedno s nama sudjelujete u medijskom opismenjavanju djece u hrvatskim školama”, poruka je nastavnicima u uvodu ovih obrazovnih materijala.

Preuzmite obrazovne materijale

Ako organizirate sat medijske pismenosti, predavanje, radionicu ili neku drugu aktivnost povodom Dana medijske pismenosti, molimo vas da nas o tome obavijestite putem obrasca ‘Prijavite svoj događaj‘ kako bismo najavu uključili u Raspored događanja.

2. Dani medijske pismenosti održavaju se od 8. do 12. travnja u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2019.

Organizirajte predavanje ili radionicu povodom Dana medijske pismenosti