Roditelje zbunjuje činjenica da djeca nekad radije gledaju kako drugi igraju videoigre, nego da ih sama igraju, no barem su tri dobra razloga zbog kojih djeca vole takve videe

Piše: Ana Dokler

Voli li i vaše dijete gledati na YouTubeu kako drugi ljudi igraju njegove omiljene videoigre i komentiraju ih? Ovakvi videi, poznati pod imenom “Let’s Play”, među najpopularnijim su sadržajima koje djeca prate na YouTubeu.

Mnogi se roditelji pitaju zašto bi djeca radije gledala takve videe, nego sama igrala videoigre. “Taj se fenomen ne razlikuje od gledanja nekoga kako igra golf, tenis, poker ili bilo koji drugi profesionalni sport na televiziji, no roditelji su s pravom zabrinuti zbog vremena koje njihovo dijete ovako provodi”, kaže klinički psiholog Randy Kulman. On je osnivač internetske stranice LearningWorks for Kids, koja roditeljima nastoji približiti načine na koje popularne videoigre i drugi digitalni mediji, ako se koriste odgovorno i razumno, mogu pomoći djeci u učenju i razvoju brojnih misaonih i drugih vještina.

Dobrobiti videoigara: kreativnost, suradljivost i bolje pamćenje

U svom članku na stranici studija Toca Boca Kulman objašnjava tri glavna razloga zbog kojih djeca vole “Let’s Play” videe:

1. Unaprijeđivanje vlastitih vještina

Mnoga djeca samo žele poboljšati igru i naučiti nove strategije od “stručnjaka”. Mogu koristiti videozapise kao korak po korak upute koje će im pomoći da prođu teške dijelove igre. Djeca troše mnogo misaone energije razmišljajući o igranju i žele naučiti kako nešto napraviti – baš kao što bi mogli gledati videozapise plesa ili trikova sa skateboardom ili biciklom kako bi i sami naučili napraviti iste poteze. Učenje i unaprijeđivanje svojih vještina zapravo dolazi iz želje za osobnim razvojem.

2. Društvene veze

“Let’s Play” videi imaju i društvenu komponentu. Djeca ih dijele sa svojim vršnjacima i često ih zajedno gledaju i o njima raspravljaju. Neka djeca gledaju ove videe jer ne mogu kupiti igru ili im njihovi roditelji ne dopuštaju da je igraju; a ovako ostaju u toku sa svojim vršnjacima.

3. Zabava

Najčešći razlog zbog kojeg djeca gledaju ovakve videe je da su zabavni. Zabavna im je i sama igra, ali i osoba koja je napravila video pa djeca mogu biti privučena karizmom određenog YouTubera i osjećati kao da je ta osoba postala njihov prijatelj. Upoznaju se s njegovom osobnošću i vesele se zanimljivim stvarima koje YouTuber radi u svojim videima te će se možda i pretplatiti na njegov kanal, a možda kroz komentare i komunicirati s njim.

Moj sin igra Minecraft i želi biti YouTuber

Na što obratiti pažnju?

Budući da je gledanje videa u kojima drugi igraju puno pasivnija aktivnost od samostalnog igranja, koje je misaono puno izazovnije, Randy Kulman savjetuje roditeljima da ograniče vrijeme gledanja tih videa kao što bi ograničili vrijeme gledanja televizije.

Također, roditelji bi trebali znati što im točno djeca gledaju i jesu li ti videi primjereni njihovoj dobi, jer neki YouTuberi koriste neprimjeren jezik i dotiču teme neprimjerene mlađoj djeci.

5 stvari koje možete napraviti kako bi YouTube učinili sigurnijim za djecu

Foto: YouTube