Projektom ‘Tko to kaže?’ studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta nastojale su potaknuti svoje vršnjakinje na kritičko promišljanje o onome što vide u medijima i na pozitivan odnos prema svom tijelu

Pišu: Matea Belošević i Zrinka Selestrin

Poznato je da su utjecaji medija i izgradnja slike o sebi međusobno povezani. Slika tijela koju vidimo u medijima utječe na sliku koju mi izgrađujemo o vlastitom tijelu. Imamo tendenciju vjerovati onome što vidimo u medijima pa možemo biti prilično zbunjeni te kao lijepo vidjeti samo ono što je u trendu i što svi hvale.

Utjecaj medija na tjelesni i spolni razvoj, zdravlje i sliku tijela

Upravo zato, hvalevrijedni su svi pokušaji informiranja i osvještavanja djece, mladih, ali i odraslih o učincima koje mediji mogu imati na nas. Takav je bio i projekt ”Tko to kaže?” na zagrebačkom Znanstveno-učilišnom  kampusu Borongaj, proveden u travnju 2016. s ciljem informiranja i educiranja studenata o negativnom utjecaju medija na stvaranje slike o vlastitom tijelu.

Studentice 1. godine diplomskog studija socijalne pedagogije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu ovim su projektom nastojale pozitivnim porukama doprijeti do svojih vršnjakinja pa je snimljen i ovaj video:

Cilj videa bio je potaknuti djevojke da kritički promišljaju o onome što vide u medijima, ali i da zavole sebe i svoje tijelo onakvo kakvo jest, umjesto da teže biti ”savršene” prema nekim nametnutim kriterijima.

Provedena je i anketa među studenticama, koja je, između ostalog, pokazala kako 61 posto djevojaka razmišlja o dijeti nakon čitanja članaka s takvim porukama u medijima.

Drugačiji pogled na svoje tijelo

Tijekom trajanja projekta, na Kampusu je bio postavljen ”info stol” na kojem su se mogle naći razne pozitivne poruke, zanimljivosti, slike i ostali promo materijali koji su osmišljeni prvenstveno za ovaj projekt.

medijska-pismenost-matea-belosevic-zrinka-selestrin

Tako je dizajniran i ”drugačiji konfekcijski metar”. Zamisao je bila da se umjesto samih mjernih jedinica opiše ”tijelo u brojkama”. Navedene su neke zanimljivosti o tijelu kako bi studentice uvidjele koje sve mogućnosti ima njihovo tijelo te da postoji bezbroj razloga zbog kojih bi ga trebale voljeti, cijeniti i odnositi se prema njemu na zdrav i pozitivan način.

medijska-pismenost-metar

Uz to, studentice su pripremile papiriće s ispisanim zanimljivostima o ljudskom tijelu i citatima poznatih o pozitivnoj slici tijela. Takve poruke dijelile su se djevojkama na Kampusu i nastojalo se pomoću njih postići barem mali pozitivan utjecaj. Ovo su neke od tih poruka:

Zanimljivosti o ljudskom tijelu

  • Ako napravite izraz lica koji oponaša neku emociju, tu emociju ćete i osjetiti.
  • Kad bi se ljudsko srce iščupalo iz grudi, neko vrijeme bi nastavilo kucati, jer ima vlastiti sistem zahvaljujući kojemu bi, izloženo zraku, primalo kisik.
  • Ljudski mozak je u stanju izvršiti zadatke tijekom REM faze sna. Može, na primjer, zapamtiti neku pjesmu.
  • Energijom koju srce proizvede tijekom cijelog života mogli bismo otputovati do mjeseca i natrag.

Citati o pozitivnoj slici tijela

“Trebate zapamtiti da u svakodnevici nije praktično niti moguće izgledati poput modela. Održavati najmanji konfekcijski broj posao je za sebe i zato se ne bismo trebale truditi biti poput njih. To nije realno, a nije ni zdravo.” – Rihanna

“Čak ni ja ne izgledan kao Cindy Crawford kad se probudim.” – Cindy Crawford

“Shvatila sam da će ljudi komentirati ako si premršava, jednako kao što će komentirati i ako nisi dovoljno mršava. Ja se samo nastojim dobro osjećati u svojoj koži.” – Jennifer Lowe Hewitt

“Većina žena koje poznajem, bez obzira na oblik tijela, nešto pokušavaju promijeniti. Čak i kad postignu izgled koji su željele i sada bi mogle biti ponosne, žele imati još samo kilogram i pol manje, biti mrvicu više i imati veće usne. Gdje je tomu kraj? Samo trebaš reći: Ovako je dobro. U ovom trenutku sam ovdje i OK sam s tim. Imam važnijih stvari za razmišljanje.” – Melissa McCarthy

“Fit, zdravo tijelo – to je najbolja modna izjava.” – Jess C. Scot

Što kad pod utjecajem medija djevojčica misli da nije dovoljno lijepa?