Mama srednjoškolke, koja prati razne beauty blogove i preokupirana je svojim izgledom, pita kako joj pomoći da ojača samopoozdanje i da svoju vrijednost ne veže toliko uz ljepotu. Pročitajte odgovor psihologinje Mirande Novak

Pitanje: Vidjela sam vaš spot u kojem se djevojčica dugo sprema za izlazak i na kraju kaže za sebe da je ružna. To me podsjeća na situaciju s mojom kćeri pa me zanima što savjetujete. Ona ide u drugi srednje, inače je dobra u školi i društvena, samo mi se čini da je već neko vrijeme preokupirana svojim izgledom. Prati razne beauty blogove, od đeparca si kupuje kozmetiku koju te blogerice preporučuju i svako se jutro dugo sprema za školu, kao i za bilo koji izlazak iz kuće. Jako pazi što će obući, šminka se, koristi maske za lice i kosu, iako joj sve to stvarno ne treba. Voljela bih joj pomoći da ojača samopoozdanje, da zna da je lijepa i bez sveg tog truda, ali i da svoju vrijednost ne veže toliko uz ljepotu.

Odgovara dr.sc. Miranda Novak, prof. psihologije, viša asistentica na Odsjeku za poremećaje u ponašanju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i savjetnica i savjetovteljica u Centru za djecu, mlade i obitelj Modus:

Jako mi je drago da ste postavili ovo pitanje. Vjerujem da je ovo situacija brojnih tinejdžerica i njihovih roditelja. Čak i ako ne postoje nikakvi drugi čimbenici (npr. iz obiteljskog konteksta) koji definiraju taj ideal ljepote kod mlade djevojke, uvijek je tu izniman utjecaj medija. Mediji su posebno relevantni kod novijih generacija budući da ih je korištenje pametnih telefona još više izložilo.

Slika koju mediji stvaraju o poželjnom izgledu, ideje o tome kakvo je žensko tijelo lijepo, a koja je žena privlačna ima izniman utjecaj na sliku o sebi. Kada govorimo o mladim djevojkama koje tek formiraju svoj identitet, istraživanja naglašavaju njihov negativan efekt.

U pitanju niste napisali što govorite kćeri u situacijama koje opisujete niti kako se razvijala ili pak mijenjala njezina slika o sebi tijekom odrastanja. Iz terapijskog iskustva znam da je za djevojke generalno izuzetno značajan majčin odnos prema tijelu. Pozvala bih vas da razmislite jeste li vi sebi lijepi, koliko se šminkate, idete kozmetičarki, držite li dijete, koliko je vama bitan izgled, jeste li zadovoljni sobom i samopouzdani… Isto tako, jeste li tijekom odrastanja svoju kćer vi uređivali, birali joj posebnu odjeću za djevojčice ili pak joj nekako davali do znanja što očekujete da oblači. Isto tako, djeca često ubiru i neke malo suptilnije znakove – je li u vašoj obitelji važno što misle drugi, je li vam je važno držati dobru sliku na van i koliko se otvoreno u obitelji razgovara. Ovakve stvari imaju utjecaj na stvaranje stila suočavanja jer ih djeca ubiru posredno, kao obiteljske vrijednosti.

Svakako mislim da kćeri ne trebate ništa zabranjivati, no pokušajte je pitati o značenju tog uređivanja za nju. Možda to može biti znak da joj se netko sviđa ili se nešto događa u razredu s drugim djevojkama. Možda je posebno fascinira neka pjevačica i njezin izgled te životni stil? Kritički komentirajte reklame i sliku mršavosti koju nude razni mediji, ženski časopisi. Pokušajte djelovati vlastitim primjerom tako da sebi odredite dan bez šminke. Ako bude prilike, kćeri otvoreno kažite da se brinete jer imate dojam da misli da nije lijepa i da vidite da se opterećuje izgledom. Ako možete, kćeri pošaljite poruku da su lijepe one djevojke i žene koje vole sebe i da je upravo to onaj faktor X. Potaknite je da na taj način gradi sebe i ako bude zainteresirana, pogledajte zajedno dokumentarce America the Beautiful ili Thin te ih skupa komentirajte. Sretno!

Utjecaj Instagrama na zadovoljstvo vlastitim tijelom kod tinejdžerica

Ako želite znati više o medijima i njihovom utjecaju na djecu i mlade, ili ste zabrinuti zbog neke konkretne situacije, pošaljite nam svoje pitanje. Istražit ćemo temu za vas, potražiti savjet stručnjaka i objaviti pitanje i odgovor.