Novoosnovani Europski opservatorij za digitalne medije (EDMO) okuplja provjeravatelje činjenica, stručnjake za medijsku pismenost i akademske istraživače u borbi s dezinformacijama na internetu

Pripremila: Ana Dokler

Kao dio aktivnosti Europske komisije u borbi protiv dezinformacija na internetu, početkom lipnja 2020. počeo je djelovati Europski opservatorij za digitalne medije (EDMO). Projekt koji financira Europska unija okuplja provjeravatelje činjenica, stručnjake za medijsku pismenost i akademske istraživače kako bi bolje razumijeli i analizirali dezinformacije, u suradnji s medijskim organizacijama, internetskim platformama i praktičarima u području medijske pismenosti.

Osnivanje Opservatorija predviđeno je još u Akcijskom planu Europske komisije za borbu protiv dezinformacija iz prosinca 2018. Iako je Europska komisija u međuvremenu pokrenula više inicijativa s ciljem suzbijanja dezinformacija na internetu, EDMO je prvi multidisciplinarni odgovor na ovu prijetnju.

Medijska pismenost u europskom Akcijskom planu protiv dezinformacija

Aktivnosti Europskog opservatorija za digitalne medije temeljit će se na pet stupova:

  1. Mapiranje organizacija za provjeru činjenica u Europi i podrška tim organizacijama poticanjem zajedničkih i prekograničnih aktivnosti i stručnih usavršavanja.
  2. Mapiranje, podržavanje i koordinacija istraživačkih aktivnosti o dezinformacijama na europskoj razini, uključujući stvaranje i redovito ažuriranje globalnog repozitorija recenziranih znanstvenih radova o dezinformacijama.
  3. Razvoj javnog portala koji će medijskim praktičarima, nastavnicima i građanima pružiti informacije i materijale s ciljem povećanja svijesti i jačanja otpornosti na dezinformacije na internetu te podrške kampanjama medijske pismenosti.
  4. Oblikovanje okvira koji će akademskim istraživačima koji se bave dezinformacijama osigurati siguran pristup podacima internetskih platformi, uz zaštitu privatnosti.
  5. Podrška državnim vlastima u praćenju politika koje internetske platforme uspostavljaju radi ograničavanja širenja i utjecaja dezinformacija.

Profesor Renaud Dehousse, predsjednik Europskog sveučilišnog instituta sa sjedišem u Firenci, koji koordinira projekt, rekao je da “EDMO ujedinjuje ljude različitih pozadina i stručnosti, ali sa zajedničkim ciljem borbe protiv dezinformacija na internetu.”

Video lekcija: Prepoznajte dezinformacije i lažne vijesti

“Spajanje relevantnih istraživanja omogućit će nam bolje razumijevanje razloga širenja dezinformacija, kao i tehnika i metoda koje se pritom koriste. Surađivat ćemo s internetskim platformama poput Facebooka i Twittera kako bi se istraživačima omogućio siguran pristup relevantnim skupovima podataka za istraživanje. Korisnici će moći pristupiti sigurnoj EDMO platformi za provjeru činjenica i suradnju s drugim korisnicima.

Također ćemo osigurati materijale za praktičare koji se bave medijskom pismenošću, nastavnike i građane, kako bi se u društvu povećala svijest o dezinformacijama na internetu, čija je važnost ponovno dokazana poplavom dezinformacija vezanih za epidemiju Covida-19“, stoji u izjavi Renauda Dehoussea u priopćenju o pokretanju Europskog opservatorija za digitalne medije.

Saznajte više na internetskoj stranici Europskog opservatorija za digitalne medije

EU pojačava mjere za borbu protiv dezinformacija