Danas postoje aplikacije za sve – liste za kupovinu, podsjetnici, upute za vježbanje, one koje broje kalorije, korake, kao i koliko smo puta otključali svoj mobitel i koliko smo minuta ili sati proveli gledajući u ekran

Piše: Irena Domitrović

Jučer sam provela dva i pol sata koristeći mobitel. Zvuči nevjerojatno puno, budući da ga ne koristim za posao, već isključivo u privatne svrhe. Još me više šokirala brojka koja se pojavila kada sam kliknula prošlu nedjelju – tada sam na mobitelu provela čak punih pet sati. Je li nam zaista mobitel postao takva nužnost da na njemu provodimo sate i sate tjedno? Gdje je granica između umjerenog korištenja i ovisnosti?

Prekomjerno korištenje interneta i društvenih mreža

Pametni telefoni posljednjih godina dolaze s brojnim pametnim funkcijama koje su osmišljene kako bi maksimalno pomogle korisniku. Danas postoje aplikacije za sve – liste za kupovinu, podsjetnici, upute za vježbanje, one koje broje kalorije, korake, kao i koliko smo puta otključali svoj mobitel i koliko smo minuta ili sati proveli gledajući u ekran. Ove potonje odličan su alat za sve one koji žele osvijestiti svoje navike korištenja mobitela. 

Donosimo vam popis nekoliko aplikacija koje služe za prikaz utrošenog vremena na pametnim telefonima:

Checky App

Dostupna za iOS i Andorid mobitele, ova aplikacija je na Googleovoj trgovini ocijenjena s 3.8. Ima vrlo jednostavno sučelje, na početnom ekranu pokazuje koliko ste puta provjerili mobitel, a od dodatnih opcija nudi vam alarm koji će vam točno u podne javiti koliko ste puta tijekom tog dana koristili mobitel. Ne nudi druge mogućnosti, ali je zato iznimno jednostavna za korištenje i prikladna za sve one koji naprosto žele dobiti informaciju koliko su vremena bili na mobitelu, bez potrebe za dodatnim analizama.

QualityTime

S ocjenom 4.1, ova aplikacija dostupna je samo korisnicima Android sustava. Da biste ju koristili, prvo se morate ulogirati što možete učiniti putem e-maila ili korisničkog računa na Facebooku. Aplikacija će vas prilikom kreiranja računa tražiti podatke o spolu i dobi. Jednom kad se registrirate, aplikacija vam nudi pregled koliko ste vremena proveli koristeći mobitel tijekom dana. Uz to, od prvog otključavanja u danu, ova aplikacija pokazuje u koliko sati i koliko dugo smo koristili pojedine aplikacije. Korisnicima nudi i opciju pauze, tako da ćete moći odabrati, primjerice, vrijeme za obitelj, i u periodu dok vam je ta opcija uključena,  aplikacija će blokirati obavijesti, pozive i slično.

Mobiteli ozbiljno ugrožavaju san djece i roditelja

StayFree

Apsolutni pobjednik što se tiče ocjena korisnika, aplikacija je StayFree. S prosječnom ocjenom 4.7, ova aplikacija donosi još napredniji sustav praćenja vaših digitalnih navika. Njezino sučelje djeluje mrvicu kompliciranije od prethodnih aplikacija, ali to je stoga što vam, uz broj minuta provedenih na pojedinoj aplikaciji, prikazuje i koliko je to vremena u postotku. Na donjem dijelu aplikacije možete odabrati prikaz izvještaja, ali i prikaz koliko vremena prosječno ljudi na globalnoj razini troše na aplikacije koje i sami koristite. Još jedna korisna funkcija ove aplikacije je mogućnost postavljanja alarma koji će vas upozoriti kada dosegnete određenu minutažu korištenja neke aplikacije.

YourHour

Osim što mjeri vrijeme, ova Android aplikacija, koja je na Googleovoj trgovini ocijenjena s 4.6, pokazuje razinu ovisnosti o mobitelu, a donosi i mogućnost postavljanja izazova. Na prvi pogled je jednostavnija od StayFree, a donosi neke funkcije koje spomenuta aplikacija nema. Dnevni izvještaji koje vam aplikacija nudi besplatni su, ali da biste pristupili izvještaju na tjednoj i mjesečnoj razini, morat ćete nadoplatiti za pro verziju aplikacije.

Ugovor o korištenju interneta koji možete potpisati s djetetom

Moment

Još jedna aplikacija koja je dostupna korisnicima na operativnim sustavima Andorid i iOS, a za koju je potrebno dati email adresu da bi funkcionirala, je Moment. Prosječna joj je ocjena 3.4, a nudi nam čisto i nježno sučelje na kojem pokazuje koliko smo puta podigli svoj mobitel tijekom dana i koliko smo vremena proveli s upaljenim ekranom. Prati naše dnevne, tjedne i mjesečne navike, i donosi nekoliko ciljeva koje si možemo postaviti, a koje će aplikacija onda pratiti za nas. Osim toga, na aplikaciji su dostupni i mini tečajevi na temu poboljšanja kvalitete sna, koncentracije, i sl.

Koju aplikaciju odabrati?

Izbor je, kao sa gotovo svim aplikacijama dostupnima na tržištu, zaista širok, ali u suštini sve nabrojane aplikacije pomoći će vam u jednoj stvari. Pokazat će vam jeste li doista ovisni o svom mobitelu, i koliko vremena u danu potrošite na gledanje u taj mali ekran. Kada se na njegovom zaslonu pojavi prikaz dnevnog korištenja mobitela, to vas možda navede na razmišljanje i bolje iskorištavanje slobodnog vremena.

Odvikavanje od mobitela nije bio lagan proces

Foto: Jan Vašek from Pixabay