Koliko vremena dnevno dijete može provesti na internetu, što je u redu objavljivati, a što ne, što učiniti ako dobije uvredljivu poruku, ili ga nepoznata osoba pozove na sastanak… Zajedno s djetetom dogovorite pravila za sve te situacije i sastavite ugovor

Piše: Ana Dokler

Kako biste bili sigurni da vaše dijete zna osnovna pravila ponašanja ključna za sigurnost na internetu i potaknuli ga da ih se zaista i pridržava, možete zajedno sastaviti i potpisati ugovor te ga staviti na vidljivo mjesto, kao podsjetnik.

U njega možete uključiti pravila o vremenu koje dijete može provesti na internetu, uz mobitel ili druge ekrane, o različitim aktivnostima za koje koristi internet i digitalne uređaje, i sve drugo što smatrate važnim. Možda ćete, osobito ako imate mlađe dijete, u svoj ugovor željeti uključiti i pravila za gledanje televizije i igranje videoigara.

Kakva pravila postaviti za korištenje pametnog telefona tijekom školske godine

Za inspiraciju, prenosimo vam primjer ugovora iz projekta #Delete Cyberbullying koji ju Hrvatskoj provodi Udruga roditelja “Korak po korak”. U njemu je naglasak na sigurnosti na internetu, a ovo su stvari na koje se obvezuju dijete i roditelji:

Dijete:

 • Imam pravo koristiti elektroničku opremu i internet jer je to za mene važan način komunikacije, druženja s prijateljima, igranja i učenja.
 • Imam pravo biti siguran/sigurna te se osjećati ugodno u komunikaciji s drugima. Ako na internetu vidim ili pročitam nešto zbog čega osjećam strah, sram ili zbunjenost, potražit ću pomoć roditelja.
 • Kada se dopisujem s ljudima na internetu korist ću nadimak, kako nitko ne bi doznao moje pravo ime.
 • Moje lozinke su moja tajna i jedino moji roditelji smiju znati moje lozinke.
 • Ako se poželim sastati s nekime koga sam upoznao ili upoznala na internetu, posavjetovat ću se o tome s roditeljima i zamoliti ih da dođu sa mnom na taj sastanak.
 • Neću prihvaćati poklone od nepoznatih osoba.
 • Ako mi netko pošalje fotografiju na kojoj je bez odjeće ili traži od mene da pošaljem takvu fotografiju, ispričat ću roditeljima što se dogodilo. Neću nikome slati svoje fotografije.

8 stvari koje trebate znati o sextingu

 • Dopisivat ću se sa svojim prijateljima putem interneta i mobitela, ali ih neću vrijeđati. Ako meni netko pošalje uvredljivu poruku, neću odgovoriti, ali ću sačuvati poruku i pokazati je roditeljima.
 • Prije nego što nešto “skinem” s interneta provjerit ću s roditeljima je li to sigurno za naše računalo, jer znam da bi tako mogao preuzeti viruse i slične opasne programe koji mogu pokvariti naše računalo pa čak i ukrasti novac mojim roditeljima.
 • Objasnit ću roditeljima što se događa na internetu. Nisam kriv ili kriva ako je netko na internetu prema meni grub.

Roditelj:

 • Omogućit ću djetetu korištenje elektroničke opreme u skladu s njegovom dobi i razvojnim potrebama.
 • Razumijem da se moje dijete s vršnjacima druži i u stvarnom i u virtualnom svijetu te da su za njega oba načina druženja podjednako važna.
 • Otvoreno ću razgovarati s djetetom o onome što radi na mobitelu i internetu, ali ga neću “špijunirati”, prisluškivati, ismijavati niti osuđivati njegovo ponašanje i interese.

Prijatelji sa svojim djetetom na Facebooku: da ili ne?

 • Dogovorit ću s djetetom uvjete korištenja računala i mobitela te vrijeme koje dijete smije provesti na računalu i mobitelu.
 • Ako mi dijete povjeri neki problem koji mu se dogodio na internetu, ostat ću miran/mirna i poduzet ću sve da pomognem djetetu. Neću zabraniti djetetu korištenje uređaja jer znam da to ne rješava problem.
 • Moje dijete nije krivo ako se netko prema njemu ponaša nasilno, nagovara ga da mu pošalje fotografije ili snimke te iskorištava njegovo neiskustvo. Pomoći ću djetetu da se zaštiti od takvih zlostavljača.
 • Ako posumnjam da netko zlostavlja ili pokušava namamiti moje dijete, potražit ću pomoć psihologa i slučaj prijaviti policiji.
 • Dužan sam se informirati o internetu i komunikacijskoj tehnologiji. Ako nešto ne znam, zamolit ću dijete da mi pokaže kako se koristi određeni program, igra ili aplikacija.

Cijeli ugovor možete preuzeti ovdje

Korak dalje može biti ugovor s pravilima koja će jednako vrijediti za sve članove obitelji – i djecu i roditelje, o posebnom “vremenu bez uređaja” tijekom obroka, prije spavanja, ujutro prije odlaska na posao i u školu ili vrtić te tijekom druženja, kao što predlaže pedagog i obiteljski terapeut Jesper Juul.

Jesper Juul: Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Foto: Pixabay