Prijave za Nastavu filmske umjetnosti, koju vode prof. Ana Đordić i doc. art. Jelena Modrić, traju do 15. prosinca. Besplatan program namijenjen učenicima 8. razreda osnovne škole, svih razreda srednje škole te profesorima i studentima održava se od 8. do 12. siječnja

Izvor: Hrvatski filmski savez

Zimski ciklus Nastave filmske umjetnosti održat će se u kinu Tuškanac od 8. do 12. siječnja 2018., u organizaciji Hrvatskog Filmskog saveza. Program je namijenjen učenicima 8. razreda osnovne škole, svih razreda srednje škole te profesorima i studentima.

Nastava filmske umjetnosti u kinu Tuškanac jedinstven je program na području Republike Hrvatske: jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Započeo je radom školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva ciklusa: tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika, dok je u školskoj godini 2015./2016. po prvi puta održan i ljetno-jesenski ciklus.

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.

Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.

Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza. Program se održava uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Prijave za nastavu Filmske umjetnosti  traju do 15. prosinca 2017., a prijaviti se možete OVDJE

Za dodatne informacije i prijave obratite se Sari Čučić, vanjskoj suradnici HFS-a za obrazovne programe u kinu Tuškanac na broj telefona: 095 578 8511, ili e-mail: sara.cucic@gmail.com, a novosti vezane za program možete pratiti i na Facebooku.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu