Britanski stručnjaci ističu da ne postoje dokazi o direktnom “toksičnom” utjecaju ekrana na djecu. Umjesto davanja univerzalnih preporuka, roditelje pozivaju da sami odrede vremenska ograničenja, ovisno o tome što je važno njima i njihovoj djeci

Piše: Ana Dokler

“Nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je vrijeme uz ekrane samo po sebi štetno za zdravlje djeteta u bilo kojoj dobi pa nije moguće ni dati preporuke o vremenskim ograničenjima u skladu s dobi.” Zaključak je to britanskih stručnjaka okupljenih u Kraljevskom koledžu za pedijatriju i zdravlje djece (RCPCH), koje je nedavno objavilo vodič o vremenu uz ekrane s preporukama za roditelje i zdravstvene djelatnike.

Riječ o prvim takvim preporukama objavljenima u Velikoj Britaniji, a temelje se na analizi postojećih istraživanja te na savjetovanju sa 109 djece i mladih u dobi od 11 do 24 godine iz raznih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva.

Nove preporuke američkih pedijatara za korištenje medija u obitelji

“Tehnologija je sastavni dio života djece i mladih. Koriste ju za komunikaciju, zabavu, a sve više i u obrazovanju. Studije u ovom području su ograničene, ali tijekom naše analize nismo uspjeli pronaći nikakve dosljedne dokaze o bilo kakvim specifičnim dobrobitima vremena uz ekrane za zdravlje ili blagostanje, a iako postoji negativna povezanost između vremena uz ekrane i lošeg mentalnog zdravlja, sna i fizičke kondicije, ne možemo sa sigurnošću reći jesu li te veze uzročne ili neki drugi čimbenici dovode i do negativnih zdravstvenih ishoda i do provođenja više vremena uz ekrane. Da bismo bolje razumijeli ovu temu, potrebno nam je više kvalitetnih istraživanja, posebno o uporabi digitalnih medija, kao što su društvene mreže”, izjavio je dr. Max Davie iz Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje djece, jedan od autora preporuka.

S obzirom na sve to, Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje djece ni ne daje konkretne savjete koliko vremena djeca smiju provesti uz ekrane, već roditeljima preporučuje da o tome pregovaraju sa svojom djecom, uzimajući u obzir njihove potrebe, način kako koriste uređaje te stupanj do kojeg korištenje ekrana utječe na fizičke i društvene aktivnosti te spavanje djece.

Jesu li savjeti o vremenu koje djeca smiju provesti pred ekranom zastarjeli?

Preporuke sadrže četiri pitanja koja bi si roditelji trebali postaviti pa ako su zadovoljni s odgovorima, mogu biti mirni, a ako nisu, trebali bi nešto mijenjati.

1. Je li vrijeme uz ekrane u našoj obitelji pod kontrolom?

Za bebe i malu djecu to znači da o vremenu uz ekrane i sadržajima koje dijete prati odlučuju odgovorne odrasle osobe. Ako se ta ograničenja ne poštuju i roditelj osjeća da je korištenje ekrana van kontrole, to može značiti da mu je potrebna podrška.

Kod starije djece i mladih doći će do pomaka prema autonomiji i samokontroli, ali to će morati biti postupno i pod vodstvom odrasle osobe.

Odrasli u obitelji trebaju razmisliti i o tome kako sami koriste ekrane, a svi se možemo zapitati, posebno kad je riječ o pametnom telefonu: koristimo li ga za ono što želimo, ili ga nesvjesno koristimo cijelo vrijeme?

Postavite pravila – kada, koliko dugo i kakve sadržaje djeca mogu pratiti

2. Utječu li ekrani nepovoljno na ono što vaša obitelj želi raditi?

To će varirati od obitelji do obitelji, no mnogi od nas žele provoditi više vremena zajedno, a postoje i čvrsti dokazi da je to korisno za dobrobit svih članova obitelji.

Mnoge obitelji vrijeme objeda proglase “zonom bez ekrana”. To može biti dobar način da se osigura interakcija, posebno sa starijim, neovisnijim mladim ljudima, ali svaka obitelj treba pronaći svoj vlastiti način kako bi njeni članovi što više bili u interakciji i zajedno uživali.

Za mlađu djecu je interakcija licem u lice ključna za razvoj jezičnih i drugih vještina, a interakcija uz pomoć ekrana ne može to zamjeniti.

Večera bez uređaja: na pola sata maknite mobitele i povežite se s obitelji

3. Ometa li korištnje ekrana san?

Čak i mali nedostatak sna može negativno utjecati na mentalno i fizičko zdravlje, obrazovni uspjeh i obiteljske odnose.

Zato je važno da ekrani ne ometaju rutinu odlaska na spavanje, jednako kod djece i kod odraslih, a stručnjaci preporučuju da se ekrani izbjegavaju sat vremena prije planiranog vremena za spavanje.

Ovako vaš mozak reagira kada gledate u mobitel prije spavanja

4. Možete li kontrolirati grickanje tijekom vremena uz ekrane?

Vrlo je lako izgubiti osjećaj koliko smo pojeli dok gledamo u ekran. Odrasli trebaju pratiti što se jede tijekom vremena uz ekrane, posebice kod djece u riziku od pretilosti.

Upravo je negativan utjecaj vremena uz ekrane na prehranu djece, što može dovesti do prekomjerne težine ili pretilosti, nešto za što postoje dokazi. “Znamo da gledanje u ekrane može djeci otežati da osjete sitost, a također su često izloženi oglasima koji dovode do većeg unosa nezdrave hrane”, rekao je dr. Davie.

Etički izazovi u oglašavanju prehrambenih proizvoda djeci

Foto: People Creations