Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, obrazovni program u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, ove se godine održava u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza

Izvor: Hrvatski filmski savez

Ove godine Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić slavi 20. rođendan, a izrazito se ponosi izvješćem Vijeća Europe prema kojem je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

5 najboljih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj

Od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu nas očekuje puno radionica, predavanja i učenja o filmu uz sjajne predavače 20. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić. Seminare i radionice tako drže mnogi istaknuti filmolozi, filmski kritičari i redatelji: prof. dr. sc. Hrvoje Turković, dr.sc. Bruno Kragić, Rada Šešić, filmska autorica, kritičarka i kuratorica nekolicine međunarodnih filmskih festivala od Sarajeva do Amsterdama i Beča, mr. sc. Marko Rojnić, dr.sc. Nikica Gilić i mnogi drugi.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, najopširniji je izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, koji u 10 dana okuplja brojne filmske stručnjake te stotinjak polaznika radionica i dva seminarska programa. Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti.

Mjesto gdje učitelji snimaju filmove i uče o medijskoj kulturi

“Školi medijske kulture vraćam se već 11 godina. Nije ni čudo da nakon deset dana provedenih u Školi uvijek iznova ulazim u novu školsku godinu prepuna ideja i novih spoznaja koje onda realiziram sa svojim učenicima. Snimamo radijske emisije, televizijske reportaže, animirane filmove, držimo edukativne radionice drugim učenicima, gledamo i analiziramo filmove, aktivni smo u lokalnoj zajednici – nastojimo biti mala Škola medijske kulture po uzoru na veliku i podijeliti naučeno s drugima”, rekla je o radionici Škole Ljiljana Ille, dipl.inf., nastavnica strukovnih predmeta iz Graditeljske škole u Čakovcu, jedna od brojnih polaznika Škole.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama.

20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, s brojnim partnerima i pokroviteljima: Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramskih umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištem Sjever, nuSynergetic Orchestra, Pučkim otvorenoim učilištem Varaždin i Kinom Gaj.

Program Škole te sve informacije o seminarskim i radioničkim programima potražite OVDJE.