U sklopu projekta ‘Zdravo i fino’ koji provodi Društvo ‘Naša djeca’ Zabok, djeca su izradila animirani film ‘Foodiva u akciji’. U njemu superjunakinja Foodiva potiče djecu koja inače vrijeme provode uz televizor i računalo da počnu zdravije živjeti i jesti

Piše: Ana Dokler

Dokazano je da mediji i vrijeme provedeno uz ekrane mogu negativno utjecati na prehranu djece te povećati rizik od prekomjerne težine. Brojni oglasi potiču djecu da jedu nezdravu hranu, a uz to, ako jedu pred ekranom, teže im je osjetiti sitost pa pojedu više nego što je potrebno.

Utjecaj medija na tjelesni i spolni razvoj, zdravlje i sliku tijela

Nasuprot tome, mediji se mogu koristiti i za promociju zdrave prehrane i prevenciju pretilosti među djecom i mladima, a upravo su to ciljevi projekta “Zdravo i fino” Društva “Naša djeca” Zabok.

Djeca uključena u ovaj projekt – članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma ovog su ljeta izradili svoj animirani film kojim žele i drugu djecu potaknuti na usvajanje zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života.

Osmislili su priču o superjunakinji Foodivi i na temelju te priče na trodnevnoj radionici snimili kratki animirani film Foodiva u akciji. U njemu Foodiva djecu koja vrijeme provode uz televizor i računalo i jedu nezdravu hranu, uči o zdravoj prehrani i potiče ih na fizičke aktivnosti i igru na otvorenom.

Radionica se održavala tijekom lipnja u Školi animiranog filma – ŠAF Čakovec pa su djeca iz Zaboka putovala u Čakovec. Tamo su s voditeljicom ŠAF-a Jasminkom Bijelić Ljubić i asistenticom Mateom Barić te volonterkama DND-a Zabok Zvjezdanom Balija i Janom Borovčak radili na oživljavanju svoje junakinje, kao i stjecanju novih medijskih vještina.

“Meni se radionica svidjela jer sam naučila kako se animira. Shvatila sam koliko dugo vremena treba za crtić od npr. 40 sekundi. Bilo mi je jako zanimljivo. Svima bih preporučila da probaju ovakvo nešto. Sigurna sam da će im se svidjeti”, rekla je 12-godišnja Petra Ravlić, jedna od autorica filma.

Njezina kolegica, 12-godišnja Sara Premerl Peštaj opisala je kako je izgledao rad na filmu: “Podijelili smo se u skupine i neki su crtali likove, neki su radili pozadine, a kasnije smo na računalima bojali likove i stvari koje će biti u crtiću.”

Jedna od voditeljica, volonterka DND-a Zabok Zvjezdana Balija istaknula je kako su u ŠAF-u Čakovec primljeni s puno topline, što ih je dodatno motiviralo da se potrude dati najbolje od sebe.

“Došli smo s pričom o Foodivi koja je zahtijevala puno mašte, kreativnosti i dosjetljivosti djece da bi se napravio animirani film. Pod vodstvom naših domaćica dobro smo se organizirali, a djeca su se imala priliku likovno izraziti kroz crtež, kolaž tehniku i improviziranim materijalima. Bilo je zanimljivo promatrati kako oživljava dječja priča o junakinji Foodivi. Pokazalo se da se kroz rad na animiranom filmu mogu zbližiti djeca različite dobi, iskustva, znanja i likovnih sposobnosti. Tako smo u ova tri dana rada na animiranom filmu naučili puno jedni od drugih”, rekla je Zvjezdana Balija.

Prljavi grad: ekološka poruka malih animatorica iz Čakovca

Premijera animiranog filma Foodiva u akciji održana je krajem kolovoza u prostorijama Društva “Naša djeca” Zabok, a ubuduće će se prikazivati u sklopu promocije projekta “Zdravo i fino”. Voditeljica projekta Jasenka Borovčak kaže i da će film prijavljivati na dječje filmske festivale u Hrvatskoj i u svijetu, te ističe da su djeca oduševljena svojim animiranim filmom i da su zaključila da bi bilo dobro da ga vidi što više djece.

Izrada animiranog filma jedna je od brojnih aktivnosti u projektu “Zdravo i fino”, koji se provodi još od 2012. Projekt se sastoji od raznolikih aktivnosti za djecu: radionica zdravoga kuhanja, obrade vlastitog eko-vrta, vršnjačke edukacije o zdravoj prehrani i zdravlju… Kroz projekt su izdane i tri kuharice za djecu i odrasle, a ovih dana izlazi i četvrta, Zdrava i fina jela Lijepe Naše. Snimljen je i glazbeni CD Zdravo i fino te objavljen kalendar za 2019. godinu, koji promovira važnost konzumacije voća i povrća, pogotovo u dječjoj dobi.

“To je jedan od pozitivnih primjera kako djeca svojim aktivnim angažmanom utječu na promjene u svojoj sredini, provode svoje ideje, razvijaju kreativnost te pokreću i ostale vršnjake na aktivno sudjelovanje i angažman u području zdravlja i prevencije pretilosti”, kaže Jasenka Borovčak te dodaje kako je projekt ušao u finale natječaja Europske komisije za nagradu 2019 EU Health Award, kao jedan od tri finalista. Pobjednici će se znati 17. listopada, a nagrada se dodjeljuje inicijativama i projektima koji se bave promocijom zdrave prehrane, a posebno prevencijom debljine u djece i mladih.

Mala početnica medijske pismenosti Društva ‘Naša djeca’ Zabok