Ekološki angažiran film Škole animiranog filma – ŠAF Čakovec višestruko je nagrađivan na domaćim i međunarodnim festivalima, a priču o pobuni kuća zbog neurednih stanara osmislila je tada 10-godišnja Rajna Međimurec

Piše: Ana Dokler

Animirani film Prljavi grad napravile su 2013. polaznice Škole animiranog filma – ŠAF Čakovec: autorica Rajna Međimurec i suradnice Ema Bogdan i Una Jakšić, tada 10 i 11-godišnjakinje.

Ova zanimljiva priča o pobuni kuća koje se odsele zbog neurednih stanara, dobila je na 5. internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI 2014. godine prvu nagradu u kategoriji MIDI (11-14 godina), kao i jednu od nagrada Plavi VAFI, koje Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska dodjeljuju filmovima koji promiču dječja prava, a u ovom slučaju to je pravo djeteta da živi u čistom okruženju.

Film je iste godine osvojio i nagradu za najbolji dječji film na 31. Chicago International Children Film Festivalu, najvećem festivalu dječjeg filma u SAD-u, a na 51. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece dobio je treću nagradu stručnog žirija i drugu nagradu dječjeg žirija u kategoriji animiranog filma.

Ništ’ me ne zanima: animirani film o nezainteresiranosti