Na zatvaranju Škole u varaždinskom Kinu Gaj polaznici radionice dramske pedagogije izveli su kratku predstavu, a predstavljeni su i radovi polaznika radionica fotografije, radiodrame i radijske reportaže, igranog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma, kamere i snimanja te montaže

Izvor: Hrvatski filmski savez

Prezentacijom programskih sadržaja u utorak, 27. kolovoza u varaždinskom kinu Gaj završila je 21. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2019. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

5 najboljih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj

Svečanu prezentaciju programskih sadržaja otvorile su Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina i  Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a: “Veseli što iz godine u godinu broj polaznika raste te će nam uskoro i Kino Gaj biti premalo. Jako nam je drago što je veliki broj polaznika iz Varaždina i okolice prepoznao važnost Škole te su se priključili u gotovo svih 11 radionica te vjerujemo da se na ovaj način zaista Varaždin etablira kao središte medijske pismenosti”, rekla je Sanja Zanki Pejić.

Predstavljanje programskih sadržaja 21. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić započelo je otvaranjem izložbe portretnih fotografija autora, polaznika radionice za fotografiju voditelja Darija Petkovića, sa stručnim suradnikom Milivojem Kuharom, koja je postavljena u foajeu kina Gaj u Varaždinu, a nastavljeno živom izvedbom kratke predstave polaznika radionice dramske pedagogije voditeljice Marije Šorša, kojoj je ovo bio voditeljski debut na ŠMK.

Prvi stupanj seminara medijske kulture predstavila je polaznica Dragica Gajšak, pri tome prikazavši i kratak film o suštini njihovog rada što su ga, u svega dva dana, snimili i montirali pod vodstvom Mirjane Jukić i Katice Šarić, a sadržaje drugog stupnja ostalima je približila polaznica Maja Ferenec Kuća.

Deset dana edukacije o medijskoj kulturi za nastavnike, odgojitelje i filmaše

O radu radionice osnova novinarstva, radijske reportaže i audiopriloga za internet govorila je voditeljica Višnja Biti koja je sa stručnim suradnikom Miroslavom Šebom dovela polaznike do reportaže Iz zvuka, o zvuku, do zvuka, a djelatnost radionice za scenarij (jedine u kojoj je nadmoćno bilo više polaznika nego polaznica) predstavile su voditeljica Irena Krčelić, također debitantica na Školi, i redateljica Dalija Dozet koja je prema svakom od četiri nastala scenarija snimila kratak film, od kojih je jedan i prikazan.

Voditeljica radionice radioigre Vedrana Vrhovnik sa stručnom suradnicom Ankom Savić predstavila je rad polaznika koji su osmislili i snimili radio igru O strahu i krotitelju lavova prema tekstu Melite Rundek, dok je prvi prikazani film u programu bio igrani Crvenkapica po vuku, s brojnim popratnim i ne samo dvostrukim konotacijama, što su ga snimili polaznici radionice za igrani film pod vodstvom redatelja Ivana Gorana Viteza uz stručne suradnike Filipa Tota i Ivanu Rogić.

Polaznici radionice dokumentarnog filma pod vodstvom Tomislava Mršića, sa stručnim suradnicima Hrvojem Mršićem i Alanom Stankovićem, snimili su Nespokojne, uvjerljivo najmračniji film ovogodišnje Škole medijske kulture, a polaznici radionice za montažu, koje je vodio još jedan debitantski par, Sara Gregorić i Tomislav Stojanović, sačinili su i prikazali četiri impresivne vježbe.

Sudionici radionice za kameru i snimanje voditelja Borisa Poljaka, sa stručnim  suradnicima Dinkom Radonić i Jerom Gruićem, napravili su snimateljsku vježbu uobličenu u kratki film Breaking news.

Polaznici radionice za eksperimentalni film, koju je ove godine vodio debitant, inače višestruki polaznik Škole medijske kulture i predsjednik Kinokluba Zagreb, redatelj Tomislav Šoban, sa stručnim suradnikom Ivanom–Stjepanom Lucićem, sačinili su eksperiment Suprotno od gledati je slušati, a radionicu za animirani film ove je godine vodila Jasminka Bijelić Ljubić, kojoj je ovo sedamnaesto sudjelovanje na Školi medijske kulture, gdje je šesnaest puta bila stručna suradnica, a ove godine po prvi put voditeljica, sa stručnom suradnicom Monikom Vrtarić Vuk. S polaznicima su pripremile animirani film Leptir, i zasuli gledalište emocijama i leptirima sačinjenim od papira.

Program Škole medijske kulture provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama.

Ove godine Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održana je u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te sa partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištem Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Kinom Gaj.