Više od stotinu polaznika 21. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu sudjeluje na predavanjima i radionicama koje vode brojni filmski stručnjaci

Izvor: Hrvatski filmski savez

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koju organizira Hrvatski filmski savez, a ove se godine održava već 21. put, svečano je otvorena u nedjelju 18. kolovoza navečer u kinu Gaj prikazivanjem uradaka s prošlogodišnje škole i s radionice održane na Danima Hrvatskog filma.

Na otvaranju se okupljenima obratio v.d. tajnika Hrvatskog filmskog saveza Matko Burić, koji je pozdravio sve sudionike i zahvalio im na sudjelovanju uz nadu da će se mnogi odazvati još puno puta. Predsjednica Savjeta Škole medijske kulture Jelena Modrić posebno je izrazila zahvalnost dugogodišnjoj voditeljici Veri Robić Škarica te istaknula kako je ovo prva Škola na kojoj neće sudjelovati Krunoslav Heidler i pozvala da mu minutom šutnje svi odaju počast.

Voditeljica Škole Sanja Zanki Pejić najavila je prezentaciju dijela programskih sadržaja, kao rezultata polaznika prethodne, jubilarne, 20. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se odvijala u istom terminu prošle godine, kao i filmova s  found & footage radionice na Danima hrvatskog filma, na kojoj su polaznici imali prilike raditi sa vizualnim materijalom izgubljene TV drame Ante Peterlića Intima iz 1965. i tonskim zapisima radiodrama Zvonimira Bajsića.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgojitelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti.

Mjesto gdje učitelji snimaju filmove i uče o medijskoj kulturi

Polaznici stječu osnovno obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja, kroz predavanja kao što su “Film i videoigre” dr. sc. Ilije Barišića, “Čitanje televizijskih serija” dr. sc. Dejana Durića ili “Nove tendencije u dokumentarnom filmu” dr. sc. Etami Borjan. U suradnji sa Učiteljskim fakultetom Zagreb predavanje će održati Astrid Nox i Marija Kristina Habajec, koje će usporediti kako stari i novi školski kurikulum tretira medijsku pismenost.

U nedjelju, 25. kolovoza sudionici Škole prisjetit će se nedavno preminulog filmaša Krune Heidlera kroz večer posvećenu njegovim filmovima, koju će voditi prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Kao i svake godine, na Školi predaju hrvatski filmolozi i filmski profesionalci svih generacija kao što su dr.sc. Bruno Kragić, prof. dr. sc. Hrvoje Turković, dr. sc. Midhat Ajanović Ajan, dr.sc. Boško Picula, Mario Kozina, mr. sc. Marko Rojnić, Irena Krčelić, Boris Poljak, Tomislav Mršić, Ivan-Goran Vitez i mnogi drugi.

Škola medijske kulture ostvaruje izvrsnu suradnju s Varaždinom, a zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica povodom početka Škole izjavila je: “Višestruka je vrijednost Škole medijske škole Dr. Ante Peterlić, a kako sam i sama bila polaznica škole, tim mi je više drago da se već druge godine održava upravo u Varaždinu. Zadovoljstvo mi je vidjeti kako škola srasta s gradom jer se u samu organizaciju uključuje nekoliko gradskih udruga, ustanova, ali i Sveučilište Sjever, a sve u cilju postizanja razvoja kulturnih i kreativnih industrija u kojima video i glazbena produkcija igraju jednu od ključnih uloga. Vjerujem da će ovo biti poticaj mnogima da za vrijeme našeg najvećeg festivala, Špancirfesta, nauče nešto novo te tako spoje ugodno s korisnim.”

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, a prema izvješću Vijeća Europe jedan je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

5 najboljih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj

21. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza s partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištom Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Kinom Gaj.