U danima prije početka nove školske godine razgovarajte s djecom o važnosti ravnoteže između korištenja medija i svih drugih aktivnosti te dogovorite pravila kojih će se ubuduće pridržavati, a kraj ljeta možete obilježiti i posebnim obiteljskim druženjem uz omiljene filmove, serije ili videoigre

Piše: Ana Dokler

Je li više slobodnog vremena tijekom ljetnih mjeseci i za vas i vašu djecu značilo više gledanja televizije, igranja videoigara i surfanja internetom? Čak i ako se inače dosljedno držite pravila o tome koliko vremena u danu djeca smiju provesti uz medije, možda ste, kao i mnogi drugi roditelji, preko ljeta bili nešto popustljiviji. Naša online anketa pokazala je da  oko 65 posto djece tijekom praznika provodi više vremena uz ekrane nego inače.

Početak nove školske godine vrijeme je za ponovno uspostavljanje jasnijih ograničenja i pravila o korištenju medija, a savjete kako što bezbolnije napraviti taj prijelaz prenosimo vam s portala Common Sense Media:

Iskoristite zadnje dane praznika

Isplanirajte posebno druženje uz medije u kojem će uživati cijela obitelj – nešto što ne možete napraviti tijekom školske godine. Ako imate priliku, možete otići u neko od kina na otvorenom, cijeli dan kod kuće igrati videoigre, ili pogledati maraton omiljene serije i tako se oprostiti od ljeta.

6 savjeta za igranje videoigara s djecom, od kojih će vas neki iznenaditi

Pripremite djecu na promjene

Razgovarajte o promjenama u rutini koje će uslijediti s početkom školske godine. Nastojte djeci približiti koncept ravnoteže između fizičkih aktivnosti, čitanja, druženja s prijateljima i obitelji, škole i pisanja domaće zadaće te zabave. Već u zadnjem tjednu praznika počnite se pridržavati pravila o vremenu odlaska na spavanje i isključite televizor, računalo i druge digitalne uređaje barem sat vremena prije odlaska u krevet.

Napravite raspored

Uzmite kalendar i zajedno s djecom dogovorite tjedni raspored koji će uključivati pisanje domaće zadaće, kućanske poslove i njihove izvanškolske aktivnosti, kao i gledanje televizije i filmova, igranje videoigara i tako dalje. Mlađoj djeci može biti teško zamisliti raspored po danima u tjednu, ali ako vide svoje aktivnosti zapisane u kalendaru, znat će kada što mogu očekivati.

Jesu li savjeti o vremenu koje djeca smiju provesti pred ekranom zastarjeli?

Posjetite knjižnicu

Potražite zanimljive knjige, ali provjerite i što vaša knjižnica nudi od programa za djecu, poput čitanja priča, kreativnih radionica, igranja šaha i drugih aktivnosti. To može biti lagana priprema za povratak u školu, a možda pronađete i aktivnost kojoj će se dijete vraćati i tijekom školske godine.

Zapamtite da ste vi model svojoj djeci

Ako unatoč dogovoru da se uređaji ne koriste za stolom, tijekom ručka ili večere provjeravate svoj pametni teklefon, djeca će to primijetiti. Budite model za zdrave navike korištenja medija, kakve želite razviti kod svoje djece.

Kakva pravila postaviti za korištenje pametnog telefona tijekom školske godine

Foto: Pixabay