Na online platformi Mind Over Media možete analizirati više od 1700 primjera suvremene propagande, a tu su i kurikuli o govoru mržnje, prikrivenom oglašavanju, lažnim vijestima te poučavanju propagande za migrante i tražitelje azila, koje su pripremili hrvatski stručnjaci

Piše: Ana Dokler

Online platforma Mind Over Media vrijedan je alat i bogat izvor materijala za nastavnike, knjižničare i druge odgojno-obrazovne djelatnike koji žele djecu i mlade poučavati o medijskoj pismenosti, kao i za sve zainteresirane za istraživanje i razumijevanje kako se putem medija manipulira javnošću.

Na platformi je trenutno za analizu dostupno više od 1700 primjera suvremene propagande iz raznih dijelova svijeta, od čega preko 100 primjera iz Hrvatske. Riječ je o oglasima, videozapisima, novinarskim člancima, karikaturama, objavama na društvenim mrežama…

Primjere možete pregledavati, ocjenjivati je li riječ o korisnoj, neutralnoj ili štetnoj propagandi te ih komentirati i o njima raspravljati s drugim korisnicima. Možete i unositi nove primjere, uz navođenje izvora, objašnjenje konteksta te označavanje koja je od četiri tehnike propagande korištena: poticanje emocija, odgovaranje na potrebe publike, pojednostavljivanje informacija ili napad na protivnika.

Materijali za uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice

Na stranici možete naći i pojašnjenja propagandnih tehnika, kao i smjernice za korištenje platforme u formalnim, ali i neformalnim odgojno-obrazovnim okruženjima.

Za preuzimanje je također dostupan kurikul za poučavanje o propagandi na hrvatskom jeziku s ukupno 12 lekcija. Prvih osam lekcija o analizi propagande pripremila je međunarodno priznata američka stručnjakinja za medijsku pismenost Renee Hobbs iz Media Education Laba na Sveučilištu u Rhode Islandu, a četiri dodatne lekcije hrvatski stručnjaci Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš i Tina Regg, članovi Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. Njihove lekcije bave se govorom mržnje, prikrivenim oglašavanjem, lažnim vijestima te poučavanjem propagande za migrante i tražitelje azila.

Djeca medija: volonteri koji potiču medijsku pismenost u hrvatskim školama

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, poznato po projektu Djeca medija, bilo je jedan od šest partnera projekta Mind Over Media in EU, koji se provodio tijekom cijele 2018. uz potporu Europske komisije kroz program Media Literacy for All. Ostali partneri bile su organizacije koje se bave promicanjem medijske pismenosti u Belgijii, Poljskoj, Francuskoj, Finskoj i Rumunjskoj.

U sklopu tog projekta, brojni materijali na platformi Mind Over Media, koju je Media Education Lab pokrenuo još 2015., prevedeni su s engleskog na još 10 europskih jezika, a uz superviziju Renee Hobbs razvijeni su i novi resursi za poučavanje o propagandi, poput spomenutog kurikula.

Uz to, u sklopu projekta Mind Over Media in EU – Razmisli o medijima, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu organiziralo je diljem Hrvatske radionice o propagandi za knjižničare, učenike 4. i 7. razreda osnovnih škola, nastavnike i roditelje te migrante i tražitelje azila, a održano je i nekoliko webinara otvorenih za sve zainteresirane.

Pripremljene su i preporuke kako obrađivati propagandu kao međupredmetnu temu u osnovnim školama od 1. do 8. razreda. Primjerice, za 2. razred preporuka je na Satu razredne zajednice definirati propagandu u medijima, osobito na primjeru dječjih sadržaja i reklama koje su namijenjene djeci. U 5. razredu na Informatici se mogu analizirati vjerodostojne i nevjerodostojne internetske stranice te pronaći primjeri propagande na internetu, a u 8. razredu o propagandi se može učiti i na satu Povijesti. Preporuka je kroz nastavnu jedinicu o Drugom svjetskom ratu raspraviti o utjecaju nacističke propagande i tehnikama koje su korištene kako bi se ljudima nametnuli određeni stavovi i mišljenja. Lekcija iz povijesti može se i proširiti na Satu razredne zajednice raspravom s učenicima o tome gdje je sve propagandu moguće danas naći i kako ona utječe na njih i njihove vršnjake.

Preuzmite kurikul Mind Over Media na hrvatskom jeziku

Materijali za radionice u vrtićima, osnovnim i srednjim školama