Zabrinuti ste zbog vremena koje vaši tinejdžeri provode pred različitim ekranima? Pogledajte UNICEF-ov video u kojem stručnjakinja za mentalno zdravlje mladih dr. Lisa Damour predlaže tri načina kako pomoći tinejdžerima da steknu zdrave navike korištenja digitalnih uređaja

Izvor: UNICEF

Djeci nije uvijek lako odrediti koliko vremena provode pred ekranima, posebno kada su zaokupljena društvenim mrežama ili videoigrama, budući da su one osmišljene tako da ih održavaju zainteresiranima.

Dr. Lisa Damour, psihologinja, autorica bestselera o mentalnom zdravlju mladih i majka dvoje djece, predlaže tri stvari koje odrasli mogu učiniti kako bi pomogli tinejdžerima da pronađu zdravu ravnotežu u tome koliko vremena provode na digitalnim uređajima.

.

1. Budite znatiželjni kad je riječ o tome što vaš tinejdžer misli o tehnologiji

Tinejdžeri se oslanjaju na ekrane za razne stvari, od gledanja dokumentaraca i učenja iz videa koji objašnjavaju kako se nešto radi, do komunikacije s prijateljima. Razgovori s tinejdžerima o tome kako koriste svoje uređaje gotovo su uvijek uspješniji ako polaze od znatiželje. Saznajte u čemu vaš tinejdžer uživa u korištenju tehnologije, a što im se baš ne sviđa. Potaknite ga da razmisli o tome kako se osjeća u različitim digitalnim aktivnostima. To će vas i vašeg tinejdžera zbližiti i pomoći razgovoru o postavljanju zdravih granica koje će koristiti vašem djetetu.

Granice: Primjećujete li kada vam je dosta mobitela?

2. Nemojte dozvoliti da vrijeme pred ekranima zamijeni druge aktivnosti

Umjesto da budete protiv korištenja ekrana, budite za to da se tinejdžer uključi u aktivnosti koje podržavaju zdrav razvoj. Tinejdžeri koji provode dosta vremena usredotočeni na svoje školske obveze, uživaju u osobnim interakcijama, pomažu u kućanskim poslovima ili u zajednici i fizički su aktivni obično imaju najzdravije, najuravnoteženije odnose s ekranima.

3. Budite model zdravog korištenja uređaja

Tinejdžeri obraćaju pozornost na ono što odrasli rade barem onoliko koliko slušaju što im govorimo. Usvajanje zdravih navika korištenja uređaja pomoći će vašem tinejdžeru da učini isto, a vama će olakšati provođenje pravila o vremenu pred ekranom. Na primjer, možete reći svom tinejdžeru: “Ne držim tehnologiju u svojoj sobi preko noći jer to ometa spavanje, koje je važno za moje fizičko i mentalno zdravlje. Postavljanje istih pravila tebi važan je dio načina na koji se brinem za tebe.”

EDUKATIVNI MATERIJALI ‘BITI SVOJ – BITI U RAVNOTEŽI U VIRTUALNOM I MEDIJSKOM OKRUŽENJU’