Na radionici ‘Djeca upoznaju medije’ na Slavonskom radiju srednjoškolci iz Vinkovaca učili su o radiju, razgovarali o važnosti medija u društvu te o važnosti medijske pismenosti, a neki su se okušali i u novinarskim zadatcima i javljanju uživo

Piše: Irena Domitrović

O medijima i važnosti medijske pismenosti na radionici “Djeca upoznaju medije” u sklopu 3. Dana medijske pismenosti učili su učenici Drvodjelske tehničke škole Vinkovci. Toga dana, svoju su učionicu zamijenili redakcijom Slavonskog radija.

Radionice za učenike u medijima u 6 gradova

“Dočekala nas je glavna urednica i uvela u redakciju. Vidjeli smo prostor i upoznali ljude koji tamo rade, nakon čega smo otišli u prostoriju za sastanke, gdje se planira što će se i kako raditi svaki dan na radiju. Išli smo i u studio, odakle smo se javili uživo s voditeljicom Leom”, ispričale su djevojke, istaknuvši kako su javljanje uživo one  i njihovi kolege iskoristili da bi pozdravili svoje prijatelje koji su taj dan ostali na nastavi.

Srednjoškolci u ulogama novinara i voditelja

A da javljanje uživo nije samo pričanje u mikrofon, posjetiteljima su objasnili voditelji radionice, koji su im i pokazali kako izgleda priprema za javljanje u eter, istaknuvši kako voditelj uvijek mora brinuti o tome koliko vremena ima da bi nešto rekao slušateljima, ali i da mora biti jako oprezan da ne bi rekao nešto netočno. Greške se uvijek mogu dogoditi, ali pažljivom pripremom one se nastoje svesti na minimum.

Prostorija s mikrofonima, računalima i ostalom opremom koja omogućuje svakodnevno emitiranje radijskog programa ove srednjoškolce nije uplašila, već su spremno prihvatili izazov javljanja uživo, a dio njih okušao se i u novinarskim zadatcima.

Djeca upoznaju medije: ‘Učili smo o tome kako zapravo radi radio’

Učenici su upoznali i tonskog majstora. “Gledali smo kako tonski majstor snima i uređuje vijesti pa smo i sami čitali vijesti u studiju”, ispričale su učenice koje bi, da su urednice, u radijski program uključile više informacija iz cijelog svijeta, ali bi i drugačije pristupale obradi crne kronike, jer smatraju da je ona važan dio vijesti koji može pomoći u sprečavanju daljnjih tragičnih događaja.

Medijska pismenost kao alat za zaštitu

Marijana Žebić, glavna urednica Slavonskog radija istaknula je da je u radionici veliku pozornost skrenula na sve rašireniji pojam fake newsa, a svojim posjetiteljima je pričala o važnosti medija kao izvora svakodnevnog informiranja, i o važnosti medijske pismenosti, kao svojevrsnog alata za zaštitu prilikom konzumacije medijskih sadržaja.

Tanja i Barbara slažu se kako su tradicionalni mediji, usprkos sve većoj dostupnosti interneta, i dalje jako važan faktor u svakodnevnom informiranju. Ipak, nekim medijima zamjeraju manjak kvalitetnih sadržaja, senzacionalizam, te širenje lažnih vijesti, ističući kako nikako nije u redu prema čitateljima stavljati bizarne naslove koji privlače pozornost, a koji nemaju veze s tekstom.

Učenici Drvodjelske tehničke škole Vinkovci upoznali su se s kreiranjem radijskog sadržaja, programa i vijesti, okušali se u poslovima voditelja i novinara, vidjeli kako izgleda radni dan na Slavonskom radiju, i zaključili da nije lako raditi na radiju, ali je vrlo zanimljivo.

Osnovnoškolci koji uče o medijima kritički razmišljaju i o koronavirusu

Radionice “Djeca upoznaju medije” u sklopu Dana medijske pismenosti održavaju se u medijskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Splitu i Zadru.

Foto: Nikolina Azenić Krstić