Za učenike viših razreda osnovne škole učiteljica informatike Mateja Paradžik pripremila je video lekciju i radne listiće o YouTuberima i njihovom utjecaju na djecu i mlade

Piše: Ana Dokler

Video lekcija koju je u sklopu Dana medijske pismenosti na daljinu pripremila Mateja Paradžik, učiteljica informatike u OŠ Hugo Badalić u Slavonskom Brodu, posvećena je temi novih medija i društvenih mreža, s fokusom na YouTubeu i YouTuberima, odnosno njihovom utjecaju na djecu i mlade.

Lekcija je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole, a osim video prezentacije sadrži i tri radna listića za učenike (koji se mogu preuzeti i ispisati):

  • YouTube planer – u koji učenici trebaju napisati što čini uspješnog YouTubera i čime bi se oni sami bavili da imaju svoj YouTube kanal i kako bi ga iskoristili za neku dobru svrhu
  • Osobna iskaznica Youtubera – u koju učenici trebaju upisati ključne informacije o svom omiljenom YouTuberu
  • Pro-contra Youtube – u kojem učenici trebaju navesti prednosti i mane praćenja YouTubera

Kao poticaj na kritičko razmišljanje o ovim temema u lekciju je uključen i video pod nazivom Influenceri i youtuberi – posao 21. stoljeća?, koji su 2019. snimili učenici zagrebačke Osnovne škole Većeslava Holjevca, pod mentorstvom Anite Kiš, prof. hrvatskog jezika i književnosti.

Influenceri i youtuberi – najbolji posao 21. stoljeća?

Jedna od tema o kojoj učenici raspravljaju u ovom videu, a koju i Mateja Paradžik dotiče u video lekciji je prikriveno oglašavanje na YouTubeu.

Učenicima skreće pažnju na proizvode koje YouTuberi koriste u svojim videima i na taj način ih promoviraju – bilo da je riječ o pićima koja piju, hrani koju jedu, odjeći koju nose ili videoigrama koje igraju i preporučuju svojim pratiteljima.

Kako prepoznati plasman proizvoda u objavama na Youtubeu