Razlikovanje vjerodostojnih i nevjerodostojnih izvora na internetu jedna je od vještina medijske pismenosti koje su u kriznim situacijama osobito važne. Upravo je toj temi posvećena video lekcija prof. Mirene Maljković

Piše: Ana Dokler

Kojim izvorima na internetu vjerovati? Kako procijeniti je li neka stranica vjerodostojna? U video lekciji “Provjera sadržaja na internetu” učenici će dobiti upute za vrednovanje internetskih stranica.

U sklopu Dana medijske pismenosti na daljinu ovu video lekciju pripremila je prof. Mirena Maljković, učiteljica mentorica informatike i voditeljica Medijske skupine u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu, autorica projekta Dan BezVeze.

Lekcija je namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole, no prikladna je i za srednjoškolce. Nastavnici je mogu iskoristiti za sat informatike, sat razrednika, unutar međupredmentnih tema Uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije ili Građanski odgoj i obrazovanje.

Prezentaciju s uputama za vrednovanje internetskih stranica možete preuzeti u pdf formatu, a te su upute sažete i u animiranim filmovima, uključenima u video lekciju, koje su u online alatu Powtoon napravili učenici 8. razreda OŠ Jure Kaštelana Patricia Julijan i Dominik Ferekin.

Učenica 7. razreda Paula Sefereović za ovu je svrhu izradila internetsku stranicu corona-cure.webnode.hr s informacijama o koronavirusu i bolesti COVID-19, od kojih su mnoge preuzete iz vjerodostojnih izvora i točne, no u rubrici Kako spriječiti zarazu nalaze se savjeti Anonimusa Doctora i oglas za “prirodno spravljen dodatak C Vitamin napravljen u Hrvatskoj”, cijene snižene za 30%.

Ovu stranicu prof. Mirena Maljković, slijedeći pitanja za vrednovanje internetskih stranica uspoređuje sa stranicom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi na konkretnim primjerima pokazala razlike između vjerodostojnih i nevjerodostojnih izvora.

Kakve veze imaju koronavirus i medijska pismenost?

Na kraju video lekcije učenicima daje zadatak: po uzoru na tu njezinu analizu trebaju odabrati dvije stranice s informacijana o ljudskom tijelu, usporediti ih te zaključiti koja bi bila pouzdan izvor informacija za referat iz Biologije, a koja ne.

Budući da su njezini učenici već napravili ovaj zadatak, kao primjer u videu možemo vidjeti i prezentaciju učenice 8. razreda Ive Radić, koja je uspoređivala Wikipediju i Edutorij.

Preuzmite prezentaciju ‘Provjera sadržaja na internetu’

U pripremi video lekcije korišteni su i obrazovnii materijali “Fake or Fact: Uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice“, koje su Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u partnerstvu s Veleposlanstvom Kraljevine Švedke objavili u sklopu Dana medijske pismenosti 2019.

Materijali za uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u (virtualne) učionice