Bez obzira na to imate li već iskustva sa snimanjem filmova, ili tek učite o tome, možete se uključiti u filmski natječaj za djecu i mlade ‘Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju’

Piše: Sanja Zanki Pejić

Film je sjajno izražajno sredstvo, ali i dragocjeno odgojno-obrazovno sredstvo kojim se kod djece i mladih mogu poticati stvaralačke kompetencije i timski rad, što rad na filmu svakako jest. Rad na filmu promiče vršnjačku toleranciju te razvija kreativnost i kritičko mišljenje.

Od ideje do premijere: kako snimiti film u školi

U ovim izvanrednim okolnostima, kada većinu vremena provodimo kod kuće sa svojom obitelji, tim koji sudjeluje u izradi filma pomalo se mijenja, no rad na filmu može biti sjajna aktivnost za cijelu obitelj.

Tehničke mogućnosti nisu ograničenje jer je većini dostupna barem osnovna kamera na mobitelu, kao i vrlo pristupačni, besplatni i jednostavni alati za montažu te mnogobrojni video tutorijali o tome kako snimiti film.

Različite vrste kadrova i po čemu se razlikuju

Bez obzira na to imate li već iskustva sa snimanjem filmova, ili tek učite o tome, možete se uključiti u filmski natječaj koji u sklopu Dana medijske pismenosti 2020. organiziraju Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez.

Tema natječaja je “Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju”, a mladi autori – osnovnoškolci i srednjoškolci – mogu prijaviti svoj film ili video u trajanju do 3 minute, o iskustvima koja oni ili njihovi vršnjaci doživljavaju na internetu.

To može biti igrani, dokumentarni, ili animirani film, TV reportaža, ili film slobodnog stila, odnosno eksperimentalni film, hibridni video rad koji sadrži više filmskih rodova, video spot ili namjenski film, a možete ga prijaviti do 17. travnja putem prijavnice na portalu medijskapismenost.hr.

Filmski natječaj: Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju

Komisija sastavljena od predstavnika organizatora odabrat će najbolje filmove u dvije kategorijeosnovnoškolci i srednjoškolci. U svakoj će nagraditi tri filma, a prve nagrade će biti edukacije iz područja medijske pismenosti za jednu osobu, i to sudjelovanje na sedmodnevnoj Filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici, ili na desetodnevnoj Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, sa svim pokrivenim troškovima.

Odabrani filmovi koristit će se u edukacijske svrhe i u svrhu promoviranja Dana medijske pismenosti, te medijske i filmske pismenosti općenito na različitim platformama i događanjima u organizaciji UNICEF-a, Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog filmskog saveza.

Pročitajte Uvjete sudjelovanja

Prijavite svoj film na natječaj

Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo

Foto: Fernando Aguirre Guzmán from Pixabay