Što je zajedničko svakom filmu i televizijskoj priči? Što je okvir, a što ? Koje sve vrste kadrova postoje? Odgovore na ova pitanja donosi ekipa Televizije Student u novom prilogu iz svoje rubrike ‘Mala škola medijske pismenosti’

Izvor: Televizija Student

Okvir je omeđeni prostor unutar kojeg se odvija radnja filma ili televizijske priče, a kadrovi su snimke koje prikazuju radnju – objašnjeno je na početku priloga koji su za Televiziju Student pripremili Petra Kovačević i Dalibor Pokec.

Riječ je o još jednom prilogu iz rubrike Mala škola medijske pismenosti. U njemu je okvir opisan kao prostorna konstanta filma ili audiovizualne priče, s tim da je gledatelj svjestan i onoga što postoji izvan okvira. Kadar je pak jedan neprekinuti čin snimanja, ono što je kamera zabilježila od trenutka kada je pokrenuto do trenutka kada je zaustavljeno.

Kadrovi se razlikuju s obzirom na nekoliko parametara – duljinu kadra, stanje kamere, pronicanje dubine i stajalište promatrača ili pripovjedača, a ekipa Televizije Student dala je objašnjenja i pokazala primjere za sve te vrste kadrova.

Različita stanja kamere: kada se koriste i kako utječu na gledatelje