Što je zajedničko svakom filmu i televizijskoj priči? Što je okvir, a što kadar? Koje sve vrste kadrova postoje? Odgovore na ova pitanja donosi ekipa Televizije Student u novom prilogu iz svoje rubrike ‘Mala škola medijske pismenosti’

Izvor: Televizija Student

Okvir je omeđeni prostor unutar kojeg se odvija radnja filma ili televizijske priče, a kadrovi su snimke koje prikazuju radnju – objašnjeno je na početku priloga koji su za Televiziju Student pripremili Petra Kovačević i Dalibor Pokec.

Riječ je o još jednom prilogu iz rubrike Mala škola medijske pismenosti. U njemu je okvir opisan kao prostorna konstanta filma ili audiovizualne priče, s tim da je gledatelj svjestan i onoga što postoji izvan okvira. Kadar je pak jedan neprekinuti čin snimanja, ono što je kamera zabilježila od trenutka kada je snimanje pokrenuto do trenutka kada je zaustavljeno.

Kadrovi se razlikuju s obzirom na nekoliko parametara – duljinu kadra, stanje kamere, pronicanje dubine i stajalište promatrača ili pripovjedača, a ekipa Televizije Student dala je objašnjenja i pokazala primjere za sve te vrste kadrova.

Različita stanja kamere: kada se koriste i kako utječu na gledatelje