S djecom istražite hrvatske i svjetske influencere čiji sadržaji mogu biti korisni u svakodnevnom životu. Analizirajte njihove objave i razgovarajte o tome što ste od njih naučili te koje biste kanale preporučili svojim prijateljima i članovima obitelji

Izvor: Lana Ciboci i Danijel Labaš, Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih

Jeste li upoznati s hrvatskim influencerima i čime se bave? Kao i diljem svijeta, i u Hrvatskoj je moguće pronaći različite skupine influencera, no ovim vas radnim zadatkom potičemo da detaljnije istražite neke hrvatske influencere i aktivnosti kojima se bave.

Vrste influencera s obzirom na sadržaj koji objavljuju

  1. Jeste li čuli za Doctora D.S.-a? Riječ je o Davoru Skrbinu iz Virovitice koji je 2016. godine na YouTubeu pokrenuo svoj “uradi sam” kanal. Njegov kanal prati 1,7 milijuna korisnika. Posjetite ga na YouTubeu i istražite Davorovu kreativnost, možda vas i djecu potakne na izradu zajedničkih kreativnih projekata. Kanal je dostupan na https://www.youtube.com/c/DShomemade/featured.
  2. Igranje šaha proteklih je godina ponovno postalo jako popularno, osobito zahvaljujući američkoj seriji “Damin gambit”. Međutim, mnogi su šah voljeli i ranije i tome posvetili čak i vlastiti YouTube kanal. Jedan od njih je i Agadmator, odnosno Antonio Radić iz Križevaca koji je pokrenuo najveći šahovski YouTube kanal na svijetu – “agadmator’s Chess Channel” koji je dostupan na https://www.youtube.com/user/AGADMATOR i trenutačno ima više od milijun pretplatnika.

I među svjetskim influencerima postoje mnogi čiji kanali itekako mogu biti korisni u svakodnevnom životu. Primjerice, zajedno s djecom pogledajte na YouTubeu kanal “Dad, how do I?“. Što sve možemo naučiti od Roba Kenneyja? Zašto je u tako kratkom razdoblju kanal počelo pratiti više od tri milijuna korisnika?

Video lekcija: Što da radim bez jutjub(er)a?

S djecom istražite i druge pozitivne primjere na različitim društvenim mrežama. Zajedno analizirajte njihove objave i razgovarajte zašto vam se sviđaju određeni influenceri, što ste od njih naučili, kako njihove objave možete primijeniti u svakodnevnom životu te koje biste kanale preporučili svojim prijateljima i članovima obitelji.

Preuzmite priručnik ‘Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih’

Materijali s prijedlozima radionica posvećenih temi influencera

Foto: Ono Kosuki from Pexels