Informirajte se i razgovarajte s djecom i mladima o influencerima koje prate na društvenim mrežama i potaknite ih na kritičko promišljanje o njihovim sadržajima i porukama

Piše: Ana Dokler

Radni priručnik za nastavnike i roditelje učenika osnovnih i srednjih škola “Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih“, koji su Agencija za elektroničke medije i UNICEF objavili u sklopu 4. Dana medijske pismenosti, donosi ključne informacije o ovoj temi i prijedloge radionica koje se mogu provesti s djecom i mladima, kako bi ih se potaknulo na osvještavanje pozitivnih i negativnih utjecaja influencera koje prate na društvenim mrežama i kritičko promišljanje o njihovim sadržajima i porukama.

Influenceri i youtuberi – najbolji posao 21. stoljeća?

Priručnik su napisali Danijel Labaš, redoviti profesor i predstojnik Odsjeka za komunikologiju na Fakultetu hrvatskih studija, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, i Lana Ciboci, docentica na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment na kojoj obnaša dužnost prodekanice za znanost i upravljanje kvalitetom, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Radionice u priručniku namijenjene su prvenstveno djeci i mladima od 13 do 18 godina, no budući da, unatoč dobnoj granici od 13 godina, i mlađa djeca često pristupaju društvenim mrežama i prate razne influencere, važno je o ovim temama početi i s njima razgovarati – u školi i u obitelji.

U radionicama se djecu i mlade potiče na istraživanje tko su bili influenceri, odnosno kreatori javnog mnijenja u prošlosti, a tko su najpopularniji influenceri danas. Definiraju se vrste influencera s obzirom na broj pratitelja i na vrstu sadržaja koji objavljuju, a obrađena je i tema prikrivenog oglašavanja. Analiziraju se obrađene fotografije koje influenceri objavljuju na društvenim mrežama, kanali maloljetnih Youtubera, ali i pozitivni primjeri influencera “od kojih možemo učiti”. U nekim radionicama učenici sami trebaju postati influenceri koji se zalažu za prava i zaštitu dostojanstva beskućnika, progovaraju o problemu siromaštva, ili promiču ekološke akcije.

Preuzmite priručnik ‘Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih’

Ako odlučite na temelju ovih (ili nekih drugih) materijala organizirati predavanje ili radionicu za učenike – uživo ili u sklopu online nastave, pozivamo vas da nam prijavite svoj događaj, kako bismo ga mogli uključiti u Raspored događanja u sklopu Dana medijske pismenosti.

Video lekcija: Što da radim bez jutjub(er)a?

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2021.