U sklopu Dana medijske pismenosti, 4. svibnja u 11.30 možete pratiti online predavanje švedske stručnjakinje Åse Wikforss o prirodi dezinformacija, zašto smo im toliko podložni, kako je pandemija utjecala na njihovo širenje te koje su posljedice po demokraciju

Piše: Ana Dokler

Veleposlanstvo Kraljevine Švedske jedan je od partnera Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u projektu Dani medijske pismenosti od 2019., kada smo objavili prevedene i prilagođene švedske obrazovne materijale “Fake ≠ fact: Uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice“.

Materijali za uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice

Ove godine u sklopu Dana medijske pismenosti Veleposlanstvo Kraljevine Švedske sve zainteresirane poziva na online događaj Razgovori o demokraciji na temu Dezinformacije u eri pandemije i posljedice na demokraciju, koje će se održati u utorak, 4. svibnja u 11.30 sati.

O prirodi dezinformacija i zašto smo im toliko podložni, koji su uobičajeni oblici dezinformacija, kako je pandemija utjecala na njihovo širenje te koje su posljedice po demokraciju govorit će Åsa Wikforss, profesorica filozofije na Sveučilištu u Stockholmu i članica Švedske Kraljevske Akademije Znanosti, koja trenutno vodi veliki, interdisciplinarni istraživački program u kojem se sustavno, empirijski i teoretski, proučavaju priroda i uzroci otpora znanju.

Vježbe, igre i kvizovi za učenje o dezinformacijama

Nakon predavanja bit će otvorena rasprava, u kojoj će sudjelovati i studenti s Fakulteta političkih znanosti, a moderirat će je profesorica Tena Perišin, voditeljica Odsjeka za novinarstvo i medijsku produkciju.

Prijavite se za sudjelovanje

Kako biste se prijavili i dobili poveznicu za sudjelovanje u ovom online događaju, potrebno je poslati e-mail s imenom i prezimenom, ustanovom u kojoj radite te napomenom Dani medijske pismenosti na adresu: mirna.juric@gov.se.

Razgovori o demokraciji dio su globalne inicijative švedske vlade Drive 4 Democracy koja ima za cilj potaknuti globalne razgovore o raznim aspektima zaštite demokracije i zagovarati međunarodnu suradnju, solidarnost, poštivanje ljudski prava i demokratske vrijednosti. U sklopu inicijative održano je do sada sedamdeset Razgovora o demokraciji koji su okupili više od 10.000 sudionika u brojnim zemljama. Dodatno je održano više od šest stotina različitih aktivnosti u sklopu inicijative Drive 4 Democracy poput filmskih festivala, izložbi, panel rasprava, predavanja i drugih koji su dosegli skoro dva milijuna ljudi.

Dani medijske pismenosti 2021. – Raspored događanja

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2021.