Proučite raspored predavanja, radionica i drugih aktivnosti koje će se održati u sklopu Dana medijske pismenosti 2021., uživo uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera, ili putem interneta

ONLINE DOGAĐAJI

Kino u podne – suradnja osnovnih škola iz Gunje i Zagreba

19 ili 22. travnja u 12 sati

Zoom aplikacija

Učenici iz Gunje i Zagreba imat će priliku premijerno pogledati novi film filmske družine “Mladi SKIG-ovci” – pod nazivom TIK TOK “ZABAVA” i novi film filmske družine iz OŠ Odra. Poslije svakog pogledanog filma učenici će davati svoje kritike na film te iznositi vlastita iskustva sa snimanja.

Link za prijavu bit će kreiran kad se utvrdi točan datum održavanja.

Video predavanja za učenike osnovnih škola

12. – 30. travnja

Sve zainteresirane osnovne škole iz Hrvatske

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu pripremilo je dva video predavanja (jedno za učenike predmetne i jedno za učenike razredne nastave) koja će podijeliti svim zainteresiranim školama kako bi u sklopu Dana medijske pismenosti barem jedan školski sat posvetili temi sigurnosti djece u virtualnom prostoru.

Sve zainteresirane škole mogu se javiti na info@dkmk.hr kako bi dobile pristup videu.

Više o udruzi i aktivnostima koje provodi možete potražiti na http://www.djecamedija.org.

eTwinning projekt "Pokvareni telefon"

veljača – travanj

eTwinning platforma

Učenici Srednje škole Bedekovčina, Strojarske i prometne škole Varaždin i Srednje ekonomske škole Sarajevo, njih 80-ak, sudjeluje u eTwinning projektu, u sklopu kojeg uče o temi medijske pismenosti i dezinformacija kroz igranje pokvarenog telefona, istraživanje tematike kroz rješavanje projektnih zadataka te putem kvizova. Kao krajnji rezultat kreirat će se e-knjiga na temu Medijske pismenosti i dezinformacija. Projekt će trajati od 15.02. do 30.04.2021.

Medijski dan u Čakovcu

27. travnja, cijeli dan

Webinar, Čakovec

Članovi Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održat će webinare za sve zainteresirane učitelje i roditelje te kreirati video predavanja za učenike osnovnih škola iz Čakovca u sklopu Medijskog dana.

Sve zainteresirane škole iz Čakovca mogu se javiti na info@dkmk.hr.

Više o udruzi i aktivnostima koje provodi možete potražiti na http://www.djecamedija.org.

Predstavljanje Multimedijskog priručnika za djecu predškolske i rane školske dobi

20. travnja u 17 sati

Online

U sklopu Dana medijske pismenosti, Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu predstavit će se prvi Multimedijski priručnik za djecu predškolske i rane školske dobi – Medijska pismenost za najmlađe. Priručnik je nastao uz podršku Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. O Priručniku će govoriti predstavnici organizacija koje stoje iza priručnika, autorica te drugi uvaženi gosti. Nakon predstavljanja Priručnik će biti dostupan na stranicama portala medijskapismenost.hr, Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske te Učiteljskog fakulteta.

Molimo pošaljite svoju prijavu za sudjelovanje na predstavljanju na karolina@savez-dnd.hr.

Utjecaj digitalnih tehnologija na dječji mozak-alarm za uzbunu

22. travnja u 18.30 sati

Online putem Zoom-a u organizaciji Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, Zrisnki trg 6, Koprivnica, 48000

Igor Salopek, dr. med. i voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja održat će online predavanje s ciljem informiranja roditelja, odgajatelja i stručnjaka koji rade s djecom o tome koliko mentalno zdravlje može biti ugroženo zbog pretjeranog i nekontroliranog korištenja pametnih telefona i drugih digitalnih tehnologija i sadržaja.

Prijave se primaju na mail djecji@knjiznica-koprivnica.hr  do 21. travnja.

Simbolizam i subliminalne poruke u medijima

7. svibnja u 17 sati

Zoom platforma (organizira DKolektiv, Ul. S. Radića 16, Osijek, 31000)

Volonterke DKolektiva u sklopu Erasmus+ projekta “Wake up – Mladi Europljani kao nositelji promjena za bolju Europu” provode predavanje i radionicu na temu “Simbolizam i subliminalne poruke u medijima.” Predviđeno trajanje radionice je 90 minuta, a radionica je namijenjena mladima u dobi od 15 do 29 godina.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem Google Forms obrasca na poveznici:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd5YUuUmaIABW8OK7Q_zF9pF7fvoH3r8ftmEzZI8xC3kEtMBQ/viewform?usp=sf_link

E-tečaj za odgojitelje "Digitalna pismenost od vrtića"

Do kraja travnja

https://edukacija.roda.hr/tecajevi/digitalna-pismenost-od-vrtica/

E-tečaj „Digitalna pismenost od vrtića“ nastao je kao odgovor na (ne)prilike u kojima živimo zadnjih godinu dana, a koje su nam ograničile susrete i učenje uživo. Namijenjen je odgojiteljicama i odgojiteljima i drugim stručnjakinjama/stručnjacima koji rade s djecom.

U e-tečaju su obuhvaćene osnovne teme digitalne pismenosti za koje smatramo da će odraslima koji rade s djecom (i roditeljima) pomoći razumjeti u kakvom svijetu odrastaju današnja djeca, s kojim se izazovima i kako nose djeca i njihovi roditelji, vezano uz digitalno okruženje, te ćemo pokušati dočarati koliko je važna uloga svih odraslih uz koje djeca odrastaju i uče, u razvijanju zdravih navika korištenja digitalnih uređaja i sadržaja.

Cilj je e-tečaja osnažiti i motivirati odgojiteljice i odgojitelje, kao i ostale stručnjakinje i stručnjake koji rade s djecom, da u rad s djecom predškolske dobi, ali i s njihovim roditeljima, uključe teme digitalne (i šire, medijske) pismenosti, kako bi na taj način doprinijeli da djeca odrastaju u sigurne i odgovorne digitalne građane.

Prijave su otvorene na poveznici: http://bit.ly/e-tecaj-odgojitelji

Radionica o medijskoj pismenosti i medijskom obrazovanju u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (MELIA Observatory workshop on media literacy and media education - Slovenia, Croatia, Serbia, Montenegro, Bosnia and Herzegovina)

23. travnja u 10 sati

Zoom aplikacija 

Radionica je namijenjena svima koji se žele informirati o medijskoj pismenosti u Hrvatskoj i susjednim zemljama regije te se uključiti u raspravu o glavnim izazovima i rješenjima za poboljšanje stanja u području medijskog obrazovanja i medijske pismenosti u navedenim zemljama Dunavske regije. Radionica se održava u sklopu projekta MELIA Observatory (puni naziv: Media Literacy Observatory for Active Citizenship and Sustainable Democracy), sufinanciranog u okviru Programa transnacionalne suradnje Interreg V-B Dunav, u čijoj provedbi kao projektni partneri sudjeluju i Hrvatska gospodarska komora, Sveučilište Algebra i Presscut d.o.o. uz 13 partnera iz ostalih zemalja Dunavske regije te 7 pridruženih strateških partnera iz Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva, Finske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Hrvatske. Više informacija o projektu možete pronaći na poveznici: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/melia-observatory .

Na radionici, koja je dio aktivnosti mapiranja medijske pismenosti u Dunavskoj regiji, prikaz stanja medijske pismenosti i medijskog obrazovanja u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj gori predstaviti će stručnjaci iz područja medija i medijske pismenosti iz tih država. Cilj radionice je predstaviti primjere dobre prakse u svakoj od ovih država Dunavske regije i ocijeniti koji izazovi i problemi postoje te ponuditi prijedloge za njihovo rješavanje kako bi se u konačnici definirale smjernice za donositelje politika u zemljama Dunavske regije.

Prijaviti se možete putem obrasca za prijavu: https://forms.gle/Y3eVDLph8D3dri5s7

Jačanje kapaciteta za pružanje podrške djeci u nošenju s izazovima društvenih mreža i modernih tehnologija

20. travnja u 18.15 sati

Zoom aplikacija

Već su i prije pojave pandemije brojna istraživanja ukazala na zabrinjavajuću učestalost pojave negativnih posljedica korištenja interneta i društvenih mreža od strane djece i mladih koji ne posjeduju dovoljna znanja o sigurnom ponašanju.

Predavanje za nastavnike održava se u sklopu šireg projekta Udruge Maštara, u partnerstvu s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, OŠ Davorina Trstenjaka i OŠ dr. Franje Tuđmana. Na prvom predavanju pričat će se o oblicima elektroničkog nasilja i njihovim posljedicama i približit će se sudionicima aktualnosti o oblicima elektroničkog nasilja i govora mržnje na internetu, te ponuditi savjete i metode zaštite od njih, kako bi potaknuli daljnje prenošenje znanja djeci.

Predavačica će biti doc. dr. sc. Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu,

Molimo Vas da se za sudjelovanje prijavite putem linka https://forms.gle/SjHypm6vW72fCbdn8 nakon čega ćete primiti poveznicu na događanje.

"Imaš znanje - dokaži!" i "Imaš talent - pokaži!"

22. – 26. travnja

Online (OŠ Antun i Stjepan Radić, Gunja)

Povodom Dana medijske pismenosti od 19. do 25 travnja 2021. i Dana planeta Zemlje 22. travnja 2021. organiziramo online događanja. Do 30. travnja primamo prijave i video uratke naše talentirane djece škole Cvelferije za projekt „Imaš talent? Pokaži!“ To je natjecanje zabavnog karaktera, a učenici mogu snimiti pjevanje, sviranje ili neki svoj talent koji bi bio zanimljiv i drugima. Ukoliko netko želi možemo dogovoriti, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, snimanje u našoj školi. Prijavljene i snimljene video talente objedinit ćemo i objaviti 14. svibnja 2021.

Pozvani su svi učenici 5.-8. razreda (za „Imaš talent – pokaži“ i mlađi) iz škola Cvelferije da se u dogovoru sa svojim ravnateljicama i učiteljima prijave. Prijave su u tijeku.

Sve ćemo objavljivati na stranici škole, a učenici će biti bogato nagrađeni, kao i do sada.

Za svako događanje detaljnije slijedi preko vaših učitelja i na stranicama naše škole. Ovo natjecanje namijenjeno je svima (za pojedinačne natjecatelje ili skupine). Putem sljedećih poveznica možete saznati više informacija o aktivnosti:

LINK: Imaš znanje- dokaži!

 

LINK: Imaš talent – pokaži!

 

Poveznica za prijavu bit će objavljena na web stranici škole http://os-antunistjepanradic-gunja.skole.hr/?news_hk=1&news_id=368&mshow=290#mod_news

 

24h Q&A

21. travnja – cijeli dan (24 sata)

Padlet, Škola likovnih umjetnosti, F. Vrančića 17., 21000 Split

Škola tj. organizatorice i autorice javnog događanja Aleksandra Dužević pedagoginja škole i Suzana Škojo prof. otvorit će javni digitalni alat PADLET “24h Q&A – napiši sve što ti smeta na društvenim mrežama”. Učenici škole (njih 10-tak zajedno s dvije gore navedene profesorice moderirat će taj PADLET: odgovarati na pitanja, brisati neprimjerene komentare, pohvaliti dobru priču sa sretnim završetkom, upućivati na kanale za pomoć.

Prije toga učenici 1. i 2. razreda na satu razrednika će imati sat o nasilju na društvenim mrežama, te će tako biti educirani za modeliranje koje će nadgledati profesorice.

Prijaviti se možete putem poveznice za javni PADLET https://padlet.com/aleksandraduzevic2/Bookmarks

Poveznica na Facebook event je ovdje https://www.facebook.com/events/245490770606855/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22surface%22%2C%22surface%22%3A%22create_dialog%22%7D]%7D

Wikipedija i Wikimediji - otvoreni i slobodni sadržaji

23. i 24. travnja od 10 do 12 sati

Aplikacija Zoom (Frooom! filmska škola)

Pišeš zadaću, odeš na Wikipediju, pročitaš tamo nešto pametno, upotrijebiš te podatke i u školi jednom dobiješ jedinicu, a drugi put peticu. Zvuči poznato? Ali što se tu dogodilo? Zar Wikipedija – najpoznatija online enciklopedija – nije točna, istinita i provjerena? I što kad nije? Možemo li ju sami popraviti, nadopisati, izmijeniti? Kako, iz ovako različitih Wikipedija članaka otkriti “pravu” istinu? Kako doći do pravih podataka iz kojih možeš sam/a stvoriti svoj pogled na neki događaj, činjenicu ili termin?

Wikipedija je nastala prije 20 godina, i ima tekstove na oko 300 jezika, preko 200.000 članaka na hrvatskom jeziku, fotografija, medijskih zapisa i veliki broj suradnika koji su ju uređivali, a to možeš i ti!

Za 4. Dane medijske pismenosti, Frooom! filmska škola i Udruga Bacači Sjenki organiziraju dvodnevnu radionicu za djecu i mlade: “Wikipedija i Wikimediji – otvoreni i slobodni sadržaji“.

Pozivamo djecu i mlade između 9 i 16 godina, da nam se pridruže na radionici ovog petka i subote, 23. i 24. travnja 2021. od 10 do 12 sati online preko Zoom aplikacije.

Polaznike će kroz istraživanje pisanja i razumijevanja Wikipedije voditi Željko Blaće, wikimedijalac i novomedijski umjetnik s iskustvom i širokim interesima.

Radionica je u besplatna, ali broj polaznika je ograničen na osam (8). Predznanje nije potrebno, ali svaki polaznik mora znati sam otvoriti wiki račun.

Prijavite se na radionicu putem ovog formulara: https://forms.gle/h7mFaXM89Lr8yXiM7

Znam Internet 4

21. travnja u 19 sati

Online (Kulturno sportski KUL PONG klub)

Medijska pismenost prijeko je potrebna kako djeci i mladima, tako i odraslima da bi i oni sami postali bolji učitelji te znali bolje uputiti o ovim temama mlađe generacije. Stoga pozivamo sve uzraste da nam se pridruže u online radionicama i razgovoru da bismo svi skupa naučili kako da internet i mediji NE ISKORISTE NAS već da mi njih OKRENEMO U SVOJU KORIST za stjecanje i razvoj novih znanja. U ovim izazovnim godinama važnost pripisujemo i mentalnom zdravlju te posebice tome kako se svi mi skupa osjećamo na tom internetu.

“Znam internet” i on je dobar ako ga ispravno koristim!… i dobro se tamo osjećam. – poruka je ovih radionica.

Prijaviti se možete putem FB stranice ili porukom na https://www.facebook.com/kulpongklub

Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje

21. travnja u 8 sati

Društvo “Naša djeca” Jozefina, Mrežnička obala 6, 47250 Duga Resa

Tema radionice je sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje. Cilj radionice s djecom je osvijestiti pozitivne i negativne strane interneta, utvrditi sigurne načine korištenja interneta i analizirati vrste elektroničkog nasilja.

Prijave su moguće putem poveznice:

https://us04web.zoom.us/j/76864049418?pwd=S1JkZTRqLzA1WFZVT3dhRE1GeSswUT09

Dani medijske pismenosti u online nastavi DND Jozefina

22. travnja u 9.40 sati

Društvo “Naša djeca” Jozefina, Mrežnička obala 6, 47250 Duga Resa

Provođenje radionice „Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu“ održat će se u online nastavi za učenike 7. razreda u sklopu Sata razrednika. Radionicu provodi profesorica volonter naše udruge na poziv razrednice sedmog razreda OŠ Grabrik, Karlovac. Cilj radionice je da učenici osvijeste pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu unutar grupa i učionica u kojima se provodi online nastava, te da konkretnim primjerima iz razredne sredine učenici analiziraju primjerene i neprimjerene oblike ponašanja za vrijeme izvođenja online nastave, te da im se ukaže na važnost zaštite osobnih podataka na internetu i važnost suzbijanja izrade lažnih profila učenika.

Prijave su moguće putem poveznice:

https://us04web.zoom.us/j/74679742043?pwd=SENCdkd4amlHVmxxMmowcUhFNDJ5dz09

MI SMO MEDIJ - Literarni sladokusci

Do kraja školske godine

Škola za cestovni promet, Kennedyjev trg 8, 10000 Zagreb

Kreativna radionica medijske pismenosti i izložbeni kutak istraživačkih radova nastalih tijekom Nastave na daljinu iz Hrvatskog jezika. Prijave su moguće putem poveznice:

https://web.yammer.com/main/groups/eyJfdHlwZSI6Ikdyb3VwIiwiaWQiOiIyNjkzMTY1ODc1MiJ9/about

eTwinning projekt "New literates of 21st century" (Pismenost 21. stoljeća)

Veljača – lipanj 2021.

eTwinning platforma

59 učenika deset osnovnih škola iz Turske, Litve, Francuske, Portugala i Hrvatske sudjeluje u eTwinning projektu „New literates of 21st century“ u sklopu kojeg međusobno raspravljaju o medijskoj pismenosti, dezinformacijama i razvijaju kritičko razmišljanje kroz igru “Stvorimo lažnu vijest” i istraživanjem informacija pomoću aplikacije Google Lens. Kao krajnji rezultat učenici će zajednički kreirati časopis.

Jačanje kapaciteta za pružanje podrške djeci u nošenju s izazovima društvenih mreža i modernih tehnologija - predavanje za nastavnike i stručne suradnike

27. travnja u 19 sati

Zoom aplikacija (Udruga Maštara)

Već su i prije pojave pandemije brojna istraživanja ukazala na zabrinjavajuću učestalost pojave negativnih posljedica korištenja interneta i društvenih mreža od strane djece i mladih koji ne posjeduju dovoljna znanja o sigurnom ponašanju.

Predavanje za nastavnike održava se u sklopu šireg projekta Udruge Maštara, u partnerstvu s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, OŠ Davorina Trstenjaka i OŠ dr. Franje Tuđmana. Na prvom predavanju pričat će se o oblicima elektroničkog nasilja i njihovim posljedicama i približit će se sudionicima aktualnosti o oblicima elektroničkog nasilja i govora mržnje na internetu, te ponuditi savjete i metode zaštite od njih, kako bi potaknuli daljnje prenošenje znanja djeci.

Predavačica će biti doc. dr. sc. Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruge civilnog društva koja je posvećena neformalnom medijskom obrazovanju djece, roditelja, nastavnika i stručnih suradnika u školama.

Za sudjelovanje se prijavite putem linka https://forms.gle/Wjbig6jXvBYMniG39 nakon čega ćete primiti poveznicu na događanje.

Dani medijske pismenosti s (inter)nacionalnim eTwinning partnerima

22. travnja u 15.30 sati

Zoom aplikacija, Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod i škole partneri

U ožujku su kreirani zajednički materijali za učenje o propagandi, tehnikama uvjeravanja, procesu kreiranja lažnih vijesti i kritičko vrednovanje primjera propagande (na temelju materijala s portala medijskapismenost.hr). Materijali su podijeljeni u TwinSpaceu eTwinningova projekta. Tijekom travnja svi nastavnici škola partnerica (iz Italije, Francuske, Grčke i Hrvatske) na nastavi engleskoga jezika, strukovnih predmeta i sata razrednika rade sa svojim učenicima na materijalima (u razredu i online). Učenici potom sudjeluju u zajedničkoj Tricider raspravi, bilježe/analiziraju primjere propagande i kreiraju tematske digitalne materijale. Dodatno, na satu razrednika održavaju se radionice i prezentacije o utjecaju suvremenih medija na mentalno zdravlje učenika. Učenici i nastavnici predstavljaju, diseminiraju i vrednuju svoja postignuća na zajedničkome Zoomovu sastanku na Dan planeta zemlje. Tada slave ciljeve održivoga razvoja vezane za temu.

Događaj je namijenjen partnerima (učenicima i nastavnicima škola sudionica). Moguće je proširiti bazu partnera (na upit putem e-maila – ivana.opacak3@gmail.com).

Online predavanje i rasprava o dezinformacijama u eri pandemije

4. svibnja u 11.30 sati

Online predavanje u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Švedske

O prirodi dezinformacija i zašto smo im toliko podložni, koji su uobičajeni oblici dezinformacija, kako je pandemija utjecala na njihovo širenje te koje su posljedice po demokraciju govorit će Åsa Wikforss, profesorica filozofije na Sveučilištu u Stockholmu i članica Švedske Kraljevske Akademije Znanosti. Nakon predavanja bit će otvorena rasprava, u kojoj će sudjelovati i studenti s Fakulteta političkih znanosti, a moderirat će je profesorica Tena Perišin, voditeljica Odsjeka za novinarstvo i medijsku produkciju.

Kako biste se prijavili i dobili poveznicu za sudjelovanje u ovom online događaju, potrebno je poslati e-mail s imenom i prezimenom, ustanovom u kojoj radite te napomenom Dani medijske pismenosti na adresu: mirna.juric@gov.se.

Dani medijske pismenosti s Hrvatskom mrežom školskih knjižničara

4., 10., 17., 20. i 26. svibnja u 16 sati

Na mreži, u virtualnoj sobi HMŠK-a na poveznici https://connect.carnet.hr/hmsk

Hrvatska mreža školskih knjižničara se u svibnju pridružuje obilježavanju Dana medijske pismenosti organizirajući pet zanimljivih mrežnih seminara, školskim knjižničarima i svim zainteresiranim građanima:

 1. svibnja 2021. u 16 sati

Dejana Bedeković, Medijska pismenost u školskoj knjižnici IV. OŠ Bjelovar – iskustva i praksa

http://bit.ly/DMP-HMŠK1

 1. svibnja u 16 sati

Martina Plaščak, Najbolji izazov je književni izazov

http://bit.ly/DMP-HMŠK2

 1. svibnja u 16 sati

Josip Strija, Medijska pismenost u Centru izvrsnosti Virovitičko-podravske županije

http://bit.ly/DMP-HMŠK3

 1. svibnja u 16 sati

Bojan Lazić, Kolekcija i kolaboracija – može li to skupa?

http://bit.ly/DMP-HMŠK4

 1. svibnja u 16 sati

Nataša Mesić Muharemi i Zorka Renić, Digitalni otisak i digitalna tetovaža

http://bit.ly/DMP-HMŠK5

Svi će se mrežni seminari održati u virtualnoj sobi HMŠK-a na poveznici https://connect.carnet.hr/hmsk, a kako biste dobili potvrdu o stručnom usavršavanju, za svaki se mrežni seminar posebno prijavite u sustavu EMA.

Korisnici sustava EMA se prijavljuju u sustavu, ostali zainteresirani sudjeluju bez prijave.

BAKAR

Jesmo li medijski (ne)psimeni?

19. travnja u 8 sati

OŠ Bakar, Lokaj 196, 51222 Bakar

S učenicima OŠ Bakar provest će se radionice i rasprave nakon obrade materijala o medijskoj pismenosti.

BELI MANASTIR

Radionica ,,Samosvijest"

16. travnja u 13 sati

Gimnazija Beli Manastir, Školska 3, 31300 Beli Manastir

Za učenike 2. razreda održat će se radionica na temu samosvijesti, te veze samosvijesti s korištenjem tehnologije i ponašanjem u digitalnom okruženju. Radionicu će održati školska pedagoginja.

Prepoznajmo dezinformacije u medijima

22. travnja u 12 sati

Online (Druga srednja škola Beli Manastir, Školska ul. 3, 31300 Beli Manastir)

Organiziramo online radionicu koja će pomoći učenicima bolje razumjeti medije i pronaći dezinformacije u njima. Radionica je predviđena za učenike Druge srednje škole Beli Manastir, a svi zainteresirani prijaviti se mogu prof. hrvatskoga jezika, Božani Tenji.

Računalne igrice

10. svibnja u 14.45 sati

Osnovna škola Šećerana, Žrtava Domovinskog rata 27, 31300 Šećerana, Beli Manastir

Za učenike 4. razreda osnovne škole organizirat ćemo aktivnosti povodom Dana medijske pismenosti koje se sastoje od nekoliko etapa: u uvodnom dijelu odradit ćemo oluju ideja na temu medija. Pričat ćemo i o Slikovnici o medijskoj pismenosti pomoću koje ćemo učiti uočavati razliku između simbola i stvarnosti. Crtat ćemo svoje simbole proživljenih osjećaja i prikazati sve to na Venovom dijagramu.

Glavni dio sata pokrit ćemo aktivnošću gledanja isječaka iz filma o računalnim igricama. Cilj je uočiti stvarnost i percepciju te virtualni svijet, prepoznati nasilje, prepoznati zabavne igre, logičke igre… Pričat ćemo o igricama koje učenici igraju, kakve osjećaje imaju dok igraju, a na kraju ćemo organizirati i debatu na ovu temu.

BIJELO BRDO

Dani medijske pismenosti u OŠ Bijelo Brdo

22. travnja u 16 sati

Teams aplikacija (Osnovna škola Bijelo Brdo, Nikole Tesle 71, Bijelo Brdo)

Online predavanje i radionica za učenike, učitelje OŠ Bijelo Brdo te roditelje učenika obuhvaćat će prikazivanje publikacija i videomaterijala dostupnih na portalu Medijska pismenost;

Predavanje na temu „Kako stereotipi u medijima utječu na kreiranje sustava vrijednosti u mladih ljudi“ održat će učiteljica Tihana Maras, a radionicu „Što objavljujemo na društvenim mrežama?“ učiteljice Nataša Vukadinović i Tihana Maras. Događaj nije otvoren za javnost.

BJELOVAR

Nasilje u animiranim filmovima

23. travnja u 9.40 sati

III. OŠ Bjelovar, Ulica Tome Bakača 11d, 43000 Bjelovar

Učenici će govoriti što su za njih mediji, pogledat će video o medijima, uočiti razliku između znaka i stvarnosti, nacrtati svoj znak. Nakon gledanja animiranog filma Tom i Jerry, u kojem će prepoznati nasilje, govorit će koje osjećaje u njima budi gledanje nasilja u medijima. Učenici će dramskim improvizacijama prikazati mirno rješavanje sukoba.

Sexting i sextortion

14. travnja

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Učenicima koji pohađaju nastavu etike održat će se predavanje i radionica na temu sextinga i sextortiona, prema dostupnim materijalima.

Clickbait

16. travnja

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Učenici 4. a razreda će na satu etike pogledati video lekciju “Clickbait” i nakon čega slijedi radionica.

Dani medijske pismenosti u Medicinskoj školi Bjelovar

19. – 23. travnja

Medicinska škola Bjelovar, Poljana dr. F. Tuđmana 8, 43000 Bjelovar

Učenici će pogledati video predavanja o temama: lažnih vijesti, sextinga, sextortiona, utjecaja medija na razvoj seksualnosti, medijski spin i digitalni identitet. Nakon predavanja, u aplikaciji Teams, u kojoj svakodnevno nastavnici provode online nastavu učenici će rješavati anketu ”Međukulturno proučavanje pojedinačnih i kontekstualnih čimbenika internetskog maltretiranja i internetskog maltretiranja na temelju predrasuda među srednjoškolcima” bjelovarskog Veleučilišta. Također im je psihologinja pripremila i anketu „Internet sveznalica“ i kviz ”Jesi li online bully?”.

Paralelno s predavanjima i kvizovima, u školi će biti održana virtualna izložba ”Jučer, danas, sutra – Povijesni razvoj računala“.

Online predavanja tijekom cijelog tjedna za učenike Medicinske škole Bjelovar

19.- 24. travnja za vrijeme sata razrednog odjela

Aplikacija Teams (Medicinska škola Bjelovar, Poljana dr.Franje Tuđmana 8, 43000 Bjelovar)

Medicinska škola Bjelovar već tradicionalno obilježava Dane medijske pismenosti u svom prostoru. Prethodnih godina imali smo vanjske goste i radionice, a ove godine zbog epidemioloških razloga predavanja će se odvijati online. Sudjelovat će gosti: Željka Holjević, prof. bjelovarske gimnazije i Tomislav Cug, prof. Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar. Ostali sudionici su prof. Ines Pavičić i prof. Zorka Renić. Učenici su preko Teams aplikacije dobili i online anketu o internetskom zlostavljanju koju već popunjavaju ovih dana (anketa bjelovarskog Veleučilišta).

Medijska pismenost - S druge strane ekrana

27. travnja

Video lekcija (Tehnička škola Bjelovar, Ul. dr. Ante Starčevića 24, 43000 Bjelovar)

Cilj video lekcije koja je namijenjena roditeljima naših učenika, je osvijestiti sigurno korištenje interneta kod djece, istaknuti najčešće oblike elektroničkog nasilja te kako zatražiti pomoć. Video lekcija će biti javno objavljena na stranici Tehničke škole Bjelovar, Kutak za roditelje.

BOROVO

Utjecaj medija na mentalno zdravlje djece i mladih

22. travnja u 14 sati

OŠ Borovo, Trg palih boraca 30, 32227 Borovo

Povodom Dana medijske pismenosti u OŠ Borovo za učenike viših razreda organizirat će se sat medijske pismenosti, na kojem će učenici imati priliku sudjelovati u radionici na temu „Utjecaj medija na mentalno zdravlje djece i mladih“.  Predviđeno trajanje radionice je 90 minuta, a održat će se u prostoru školske knjižnice, u organizaciji školskog knjižničara i mladih knjižničara.

Ako zbog epidemiološke situacije radionicu neće biti moguće fizički održati u predviđenom terminu, održat će se online, u sklopu projekta učenja na daljinu u virtulanim učionicama.

BREZNIČKI HUM

U svijetu medija

21. travanj

OŠ Breznički Hum, Breznički Hum 14, 42225 Breznički Hum

S učenicima 1. i 2. razreda održat će se radionica „U svijetu medija“ u sklopu koje će se čitati slikovnica o medijima, nakon koje ćemo imati razgovor o tome kako se svijet medija razlikuje od svijeta svakog učenika. Radionicu završavamo aktivnošću crtanja “Stvarno / simbol”.

BRIST

Djeca i mediji

19. travnja u 10 sati

OŠ Gradac, PŠ Brist, Slakovac 9, 21335 Brist

Učenici razredne nastave će kroz radionicu „Djeca i mediji“ učiti o vrstama medija koje postoje, o oglasima kojima smo svi izloženi u svim medijima koje koristimo te o lažnim vijestima na koje možemo naići.

BUDROVCI

Mladi u medijima

21. travnja u 12.30 sati

OŠ Budrovci, Gupčev trg 8, 31400 Budrovci

Radionica je namijenjena učenicima 8. razreda. Cilj radionice jest istražiti načine medijskog prikaza mladih te kritički promišljati teme o mladima u medijima. Sudionici radionice raspravljat će o pitanjima: tko piše članke, na koji se način mogu prikazati različite teme, što mladi misle o medijima, koja su njihova prava i slično.

Ovu vježbu su osmislili GONG i Kurziv, a namijenjena je samo učenicima OŠ Budrovci.

BUDINŠČINA

Dani medijske pismenosti u Centru za odgoj i obrazovanje Zajezda

22. travnja u 10 sati

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda, Zajezda 31, 49284 Budinščina

Tijekom Dana medijske pismenosti bit će organizirana predavanja i radionice kako bi se podigla svijest djece o mogućim medijskim manipulacijama. Također, organizirat će se i tribina o utjecaju medija na donošenje odluka.

CAVTAT

Internet i internetski sadržaji za djecu

21. travnja od 15.15 do 16.15 sati

Osnovna škola Cavtat, Stjepana Radića 3, 20210 Cavtat

Učenici 4. razreda sudjelovat će u predavanju koje uključuje teme:

 1. Prepoznaj pozitivne i negativne strane interneta
 2. Lijepo ponašanje na internetu
 3. Lozinka čuva privatnost
 4. Što je elektroničko nasilje?
 5. Upoznavanje s Brošurom o sigurnosti djece na internetu

Sadržaj predavanja preuzet je sa stranica Profil Kletta (Kultura i mediji za 4. razred)

CRES

Digitalni mediji i mentalno zdravlje (uvodno predavanje i radionica)

18. svibnja

Gimnazija Cres, Šetalište 20. travnja 56, 51557 Cres

U prvom predavanju poslušati ćemo kratki video uradak koji nas uvodi u temu „Digitalni mediji i mentalno zdravlje“, te ćemo nastaviti razgovorom o vlastitim iskustvima, i o utjecaju interneta na mentalno zdravlje. Koristiti ćemo već pripremljene video lekcije.

Digitalni mediji i mentalno zdravlje, radionica 2; Kako digitalni mediji utječu na razvoj identiteta mladih, na sliku o sebi i na odnose s drugima, Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih

25. svibnja

Gimnazija Cres, Šetalište 20. travnja 56, 51 557 Cres

Nakon uvodne radionice (18.5.) na drugoj ćemo, uz pomoć edukativnih materijala, produbiti temu utjecaja digitalnih medija na razvoj identiteta mlade osobe, te na sliku koju mladi stvaraju o sebi i o drugima (materijali S. Mandić, M. Novak i suradnica s ERF-a). Posebno ćemo se osvrnut i na influencere i njihovu ulogu u životima mladih (brošura autora L. Ciboci i D. Labaša).

ČABAR

Odrastanje u medijskom okruženju- medijske poruke

19. – 30. travnja

Online (OŠ “Petar Zrinski” Čabar, Narodnog oslobođenja 5, 51306 Čabar)

Radionice za učenike 6. i 7. razreda održat će se virtualno. Cilj radionica je poticanje učenika na kritičko promišljanje o sadržajima medijskih poruka.

ČAKOVEC

Pravila lijepoga ponašanja i komuniciranja na internetu

20. travnja od 10 do 12 sati

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Vladimira Nazora 36, 40000 Čakovec

Nakon pogledane videolekcije „Pravila lijepoga ponašanja i komuniciranja na internetu“, učenici će dobiti zadatak uočiti primjere neuljudbenog ponašanja na internetu, a potom će prema naučenim pravilima komuniciranja ostvariti međusobnu komunikaciju.

Deepfake videozapisi

21. travnja od 15.05 do 17.45 sati

Teams aplikacija (II. osnovna škola Čakovec, Trg pape Ivana Pavla II. 1, Čakovec, 40000)

Dani medijske pismenosti obilježit će se na izbornoj nastavi Informatike za učenike 8. razreda, online. Učenici će biti potaknuti na razmišljanje i sudjelovanje u raspravi te izraditi postere u alatu PosterMyWall sa savjetima kako prepoznati deepfake videozapis. Ova aktivnost dio je eTwinning projekta Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence.

ČAZMA

Prikriveno oglašavanje; Digitalni mediji i mentalno zdravlje

19. i 24. travnja, na satima razredne zajednice

Aplikacija Teams (Srednja škola Čazma, Livadarska ul. 30, 43240 Čazma)

Na satu razredne zajednice (online) učenicima Srednje škole Čazma bit će pušten video materijal s portala medijskapismenost.hr, nakon čega će biti vođena diskusija i kasnije digitalnim alatom prikazano postignuće rasprave.

ČILIPI

Radionica medijske pismenosti: kako nastaje vijest

Od 30. travnja do 4. svibnja

OŠ Cavtat, PŠ Komaji, Komaji 3, 20213 Čilipi

Učenici će:

– pogledati video materijal “Kako nastaju vijesti”

– samostalno napisati vijest prema zadanim temama vezanim za svoj zavičaj (Covid 19, uzgoj krumpira, vremenska prognoza, nogometna akademija, uzgoj dudovog svilca, kućni ljubimac)

– svoju će vijest uz pomoć roditelja upotpuniti

– ispričat će svoja iskustva vezana za snimanje uradaka i objavljivanje na društvenim mrežama YouTube i TikTok

– predložit će svoje ideje o tome kako snimiti vijest na zadanu temu

– snimit će vijest uz pomoć roditelja, prijatelja

– uz pomoć učiteljica će složiti vijesti u prezentaciju.

DALJ

Radionice kritičkog mišljenja

19. travnja u 9.45 sati

Srednja škola Dalj, Braće Radića 7, 31226 Dalj

Kroz radionice učenici će kritički vrednovati različite izvore informacija, definirati svrhu izvora, te odlučiti o relativnosti izvora pri donošenju odluka.

Birajmo što čitamo, gledamo, pišemo.

22. travnja u 12.10 sati

Srednja škola Dalj, Braće Radića 7, 31226 Dalj

Cilj je da učenici ovladavanjem vještina medijske pismenosti, raspoznavanja informacija od dezinformacija, steknu znanja i vještine za zaštitu od medijske manipulacije. Razvijanje medijske pismenosti u školi potaknut će učenike da procjenjuju i kreiraju medijske sadržaje, naučiti ih da prepoznaju potencijalne prijetnje na mreži, kao što su preuzimanje podataka bez suglasnosti, ciljano oglašavanje ili nasilje na internetu.

DELNICE

Virtualna stvarnost

Tijekom travnja, na satu razrednika i u sklopu izvannastavnih aktivnosti

Teams aplikacija (Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Delnice, Šetalište I.G.Kovačića 2, 51300 Delnice)

Učenici će naučiti kritički promišljati o sadržajima s kojima se svakodnevno susreću u virtualnom svijetu. Neke od planiranih aktivnosti su: pogledati videozapis „Što da radim- dosadno mi je bez YouTubera“, definirati pojam influencera, navesti influencere i Youtubere koje učenici prate te analizirajući nekoliko profila donijeti zaključke o objavama i slikama na viđenim profilima, proučiti infografike o utjecaju medija na mlade. Na kraju će učenici ispuniti anketu te prikupljene podatke grafički prikazati kao i izraditi plakat nakon završetka svih aktivnosti.

DARUVAR

Clickbait novinarstvo - kako ga prepoznati i izbjeći

20. travnja u 9.30 sati

Ekonomska i turistička škola Daruvar, Gundulićeva 14, 43500 Daruvar

Učenici trećeg razreda će se na satu razrednika upoznati s temom clickbait novinarstva. Obrazovni materijali i primjeri iz prakse pomoći će im u prepoznavanju pojma i različitih vrsta clickbaitova. Kroz vježbe i zadatke, u kojima će samostalno osmisliti clickbait, kritički će promišljati o temi.

Ideološki izazov

6. svibanj od 8.45 do 10.10 sati

Ekonomska i turistička škola Daruvar, Gundulićeva 14, 43500 Daruvar 

Radionica „Ideološki izazov“ održat će se s učenicima po modelu izvođenja nastave A, B ili C (ovisno o trenutnim epidemiološkim mjerama) u sklopu nastavnog predmeta Politika i gospodarstvo. Radionica će trajati 2 nastavna sata. Voditelj radionice je Radmila Frantal, nastavnica strukovnih predmeta. Radionica nije otvorena za javnost.

Uzor VS Influencer

23. travanj

Gimnazija Daruvar, Gundulićeva 14, 43500 Daruvar

Učenici će izraditi anketu vezanu za temu „Uzor VS Influencer“ i zatim prikazati rezultate na panou škole i službenim stranicama. Također će napisati i bitne odrednice jednog i drugog, te prednosti i mane uzora i influencera.

Medijska dezinfekcija

28. travnja

Knjižnica Češke osnovne škole J. A. Komenskog, T. G. Masaryka 5, Daruvar 43500

Učenici će se upoznati s najčešćim primjerima dezinformiranja i širenja lažnih vijesti u medijima kao i skrivenom propagandom i naučit će ih na koje sve načine kritički vrednovati informacije.

Dezinformacije i lažne vijesti

27. svibnja od 14.35 do 16 sati

Tehnička škola Daruvar, Gundulićeva 14, 43500 Daruvar

Učenici 1. razreda na satu Hrvatskoga jezika upoznat će se s temom širenja lažnih vijesti i dezinformacija u medijima. Navedena tema sve više privlači pozornost stručnjaka, ali i šire javnosti. Učenici će kroz različite obrazovne materijale, radionicu, kviz i videa naučiti razlikovati informacije i dezinformacije, upoznat će se s bitnim karakteristikama lažnih vijesti, prepoznat će lažnu vijest u medijima.

DONJI PROLOŽAC

Širenje lažne vijesti

27. travnja od 8 do 14 sati

OŠ Ivan Leko, Trg. Franje Tuđmana 6, 21264 Donji Proložac

S učenicima će biti provedena radionica stvaranja vijesti i lažnih vijesti. Kroz radionicu učenici osnovne škole će osvijestiti nastanak i širenje lažnih i štetnih informacija, te uočiti  njihovu moguću štetu.

Za prijavu je potrebno javiti se u školsku knjižnicu, kod knjižničarke Anele Crnogorac.

DUBROVNIK

Medijska i informacijska pismenost u OŠ Lapad

Tijekom svibnja

OŠ Lapad, Od Batale 14, 20000 Dubrovnik

U sklopu Školskog preventivnog programa te plana i programa rada školske knjižnice s učenicima četvrtih i petih razreda školska knjižničarka će odraditi sate medijske i informacijske pismenosti na temu pozitivnih i negativnih medijskih sadržaja, te digitalnih medija i mentalnog zdravlja, i o odnosima na mreži i odnosima uživo.

Premijera filma "Klupa"

29. travnja u 20 sati

Muški učenički dom Dubrovnik, Ul. Svetog Križa 8, 20000 Dubrovnik + Youtube i/ili Zoom platforma

Premijera novog igranog filma filmske grupe Muškog učeničkog doma za srednjoškolce, održat će se u prostorijama samog doma uz poštovanje epidemioloških mjera, a istovremeno ćemo organizirati i Youtube premijeru filma za šire gledateljstvo.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem Facebook stranice Muškog učeničkog doma Dubrovnik.

DUGO SELO

Youtuberi (jutjuberi), influenceri, uzori

19. – 30. travnja, na satima razrednika

OŠ Josipa Zorića, 10370 Dugo Selo

Učenici sedmih i osmih razreda, njihovi učitelji i roditelji ispunjavat će online ankete o poznavanju, razlikovanju i ulozi jutjubera, influencera i uzora u njihovom životu (životu djece). Dvije su ankete; jedna za učenike, a druga za odrasle.

Na Satima razrednika razrednici će organizirati jednu od ponuđenih radionica:

Influencer ≠ uzor – Kakva je tu veza? ili/i Što da radim bez jutjubera?

DRAGALIĆ

Internetski bonton

19. travnja u 8 sati

OŠ Dragalić, Trg svetog Ivana Krstitelja 3, 35428 Dragalić

Nakon što su se na nastavi informatike upoznali s životom u virtualnom svijetu, učenici 8. razreda pogledat će video o pristojnom i prihvatljivom ponašanju na internetu te izraditi razredni internetski bonton.

DRENJE

Snađi se!

19. – 23. travnja, za vrijeme nastave u jutarnjoj smjeni

OŠ Drenje, Ljudevita Gaja 28, 31418 Drenje

Na satima Hrvatskoga jezika i Informatike učenici će cijeli tjedan posvetiti obilježavanju Dana medijske pismenosti.

U današnje vrijeme ključna vještina je detektirati pravu istinu. Velikom brzinom se šire laži, neistine, poluistine, pogrešne interpretacije, neprovjerene informacije… Kako tome stati na kraj? Na satu Informatike s učiteljem Goranom Podunavcom učenici će istražiti kako prepoznati lažne vijesti i izraditi korisne digitalne materijale. U suradnji sa školskom knjižničarkom Vlatkom Štrk organizirat će online izložbu nastalih digitalnih radova.

Kada nam tehnologija pomaže, a kada možemo bez nje samo je jedno od pitanja na koja će učenici odgovoriti kroz različite aktivnosti na satima Hrvatskog jezika pod vodstvom učiteljice Evice Dernej. Učenici će također pogledati nekoliko kratkih videozapisa i razgovarati o utjecaju digitalne tehnologije na odnose među ljudima.

DRNIŠ

Medijska pismenost u Srednjoj školi Ivana Meštorvića Drniš

19.- 23. travnja

Zoom aplikacija (Srednja škola Ivana Meštorvića, Poljana 1, 22320 Drniš)

Na redovnim satima Vježbeničke tvrtke i Osnova ekonomije u Srednjoj školi Ivana Meštorvića Drniš, školi ambasadoru Europskog parlamenta, održat će se online predavanja i radionice putem Zoom aplikacije u suradnji s medijskim djelatnicima Radio Drniša, RTL televizije i portala ŠibenikIN. Ove aktivnosti organiziraju se za učenike ambasadore juniore, s ciljem učenja kako prepoznati potencijalno manipulativan sadržaj i lažne informacije. Učenici će naučiti osvijestiti vlastite ranjivosti, kako prihvaćati vijesti i izražavati vlastito mišljenje. Cilj je osnažiti ih jačanjem medijske pismenosti, podupirući oporavak medijskog i audiovizulanog sektora.
Aktivosti nisu dostupne za širu javnost.

ĐAKOVO

Jezik reklama (prikriveno oglašavanje, analiza oglasa) i Youtuberi (influenceri) - posao 21. stoljeća

21. travnja u 18 sati

OŠ “Vladimir Nazor”, Kralja Tomislava 18, 31400 Đakovo

Šesti razredi tijekom dvosata Hrvatskoga jezika imaju radionicu proučavanja reklama, što se i na koji način oglašava. Cilj je da učenici zaključuju koje su pozitivne i negativne strane oglašavanja i pronalaze primjere prikrivenog oglašavanja. Učenici će na temelju obilježja prikazanih reklama stvoriti svoju antireklamu pomoću nekog od digitalnih alata (Postermywall, Flipgrid, Canva..) te sve reklame objaviti u zajedničkoj kolekciji unutar aplikacije Wakelet.

Osmi razredi, također na dvosatu Hrvatskoga jezika, proučavat će utjecaj Youtubera i influencera. Popuniti će i nastavni listić (što čini uspješnog Youtubera, osobna iskaznica youtubera..), gledati jedan Youtube zapis te ga analizirati (prikriveno oglašavanje), izricati će pozitivne i negativne strane praćenja Youtubera, te kritički stav prema vrijednostima koje influenceri promiču, a cilj je i da kritički razmišljaju o idealiziranim objavama influencera.

Život na društvenim mrežama i stvarni život – utjecaj medija i društvenih mreža na samopouzdanje mladih i na vršnjačke odnose

21. travnja – 21. svibnja

Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Vijenac kardinala A. Stepinca 11, 31400 Đakovo

Na satima razrednika održat će se predavanje psihologinje i radionice u kojima će učenici razgovarati i raspravljati o korištenju društvenih mreža, sadržajima koje konzumiraju i koje sami objavljuju na društvenim mrežama, osjećajima koji se javljaju prilikom korištenja društvenih mreža te će kritički sagledati i opisati utjecaj društvenih mreža na oblikovanje slike o sebi, na razvoj samopouzdanja te na odnose s vršnjacima.

ĐURĐENOVAC

Dani medijske pismenosti: Sexting i sextortion

22. travnja u 11 sati

Srednja škola Josipa Kozarca Đurđenovac, Trg dr. Franje Tuđmana 4, 31511 Đurđenovac 

Kratko uvodno predavanje o sextingu i sextortionu, a potom radionica za učenike pod nazivom “Od avanture do…”.

GUNJA

Tjedan medijske pismenosti 2021. u školskoj knjižnici

19. – 23. travnja

OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja, Miroslava Krleže 2, 32260 Gunja

Tjedan medijske pismenosti sastojat će se od nekoliko aktivnosti. Glavni događaj je KINO U PODNE/ suradnja škole Gunja i škole iz Zagreba, online aktivnost za učenike koja će se održati putem Zoom aplikacije. Osim Kina u podne, organiziraju se i razne radionice s učiteljicama.

1. RAZRED, 19. travnja i 2. RAZRED, 20. travnja

Radionica optičkih igračaka: Kako izraditi Thaumtrope nakon čitanja Grimmove priče „Kralj žabac“

Thaumtrope je jedna od jednostavnih optičkih igračaka koja pomaže djeci u razumijevanju kako se rade animirani filmovi i videoigre.

PRIČA: Kralj žabac (braća Grimm)

LINK: http://krokotak.com/2014/01/will-the-princess-kiss-the-frog/

3. RAZRED, 20. travnja

Radionica: Pozitivna uloga medija za djecu / novine pozitivnih priča

Kod djece od najranije dobi treba razvijati i njegovati ljubav prema pozitivnim medijskim sadržajima te pozitivnim medijskim pričama. Cilj je potaknuti učenike da se i sami aktivno uključe u stvaranje pozitivnih medijskih sadržaja, kako za školski list, tako i za službenu internetsku stranicu škole. Cilj ovog zadatka je potaknuti izradu malih razrednih novina.

4. RAZRED, 21. travnja

Radionica: Mediji i sredstva ovisnosti

Cilj radionice je uočiti važnost pravilne procjene dostupnih informacija koje se nude putem medija, znati samostalno donositi odluke o informacijama koje dobivamo putem medija (reklame), razvijati osobne stavove prema informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i ostalim medijima, te znati kritički prosuđivati o utjecaju medija (odnosno reklama) na nas.

GORNJE JESENJE

Opismeni se medijski za budućnost

21. – 23. Travnja od 7.45 do 12 sati

OŠ Gornje Jesenje, Gornje Jesenje 78, 49233 Gornje Jesenje

Svi učenici OŠ Gornje Jesenje sudjelovat će u radionicama primjerenima svojem uzrastu. Od 1. do 4. razreda pričat će se o YouTubeu i Youtuberima. U 5. razredu obradit će se tema „Odnosi na mreži vs. odnosi uživo“, a u 6. razredu će se razgovarati o Zagrebačkoj školi crtanog filma. Radionica „Ovisnost o Internetu – istina ili mit“ provest će se u 7. razredu, a 8. razred će prokomentirati kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti u medijima, te kako se lijepo ponašati i komunicirati na internetu.

GOSPIĆ

Opismeni se medijski za budućnost

21. – 23. Travnja od 7.45 do 12 sati

OŠ Gornje Jesenje, Gornje Jesenje 78, 49233 Gornje Jesenje

Svi učenici OŠ Gornje Jesenje sudjelovat će u radionicama primjerenima svojem uzrastu. Od 1. do 4. razreda pričat će se o YouTubeu i Youtuberima. U 5. razredu obradit će se tema „Odnosi na mreži vs. odnosi uživo“, a u 6. razredu će se razgovarati o Zagrebačkoj školi crtanog filma. Radionica „Ovisnost o Internetu – istina ili mit“ provest će se u 7. razredu, a 8. razred će prokomentirati kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti u medijima, te kako se lijepo ponašati i komunicirati na internetu.

Radionice o medijskoj pismenosti za najmlađe

U učionici produženog boravka, tijekom travnja 2021.

OŠ dr. Jure Turića, Miroslava Kraljevića 15, 53000 Gospić

Učenici će se kroz nekoliko radionica upoznati s osnovnim pojmovima o medijima.

Aktivnosti:

– Slikovnica i video materijali “Medijska pismenost za najmlađe”

– Radionica: Nos

– Radionica: Srce, Sunce, Mjesec, Zvijezde

– Radionica: Ljubav

– Radionica: Znak

ILOK

Dani medijske pismenosti u Iloku

20. – 23. travnja od 8.55 do 12.20 sati

Osnovna škola Julija Benešića, Trg Sv. Ivana Kapistrana 1, 32236 Ilok

Kroz radionice i aktivnosti prilagođene djeci razredne nastave, osvještavat će se medijska pismenost.

Aktivnosti će započeti čitanjem slikovnice ‘Slikovnica o medijima’ nakon koje će učenici kritički promišljati o raznim medijskim sadržajima.

Ostale aktivnosti, sukladno dobi učenika, provoditi će se u različitim razrednim odjelima.

Planirane aktivnosti su: rješavanje kviza o medijima, gledanje animiranog filma o medijima, izrada plakata, izrada slikovnice o uporabi medija te izrada novina pozitivnih priča.

IMOTSKI

Dvije ure medijske pismenosti i kulture

19. travnja od 10 do 12 sati

Ekonomska škola Imotski, Bruna Bušića 59, 21260 Imotski

Učenici će putem linka pristupiti virtualnom događaju na kojem će biti prigodna prezentacija i video u kojem će se upoznati s osnovnim pojmovima medijske pismenosti. Nakon pogledanih materijala učenici će sudjelovati u kvizu, a najbolja tri učenika će dobiti pohvalnicu za postignute rezultate u nagradnom kvizu.

IVANIĆ-GRAD

Mediji i srednjoškolci

19. – 23. travnja

Srednja škola Ivan Švear, Školska 12, 10310 Ivanić-Grad

Aktivnosti (radionice i predavanja) će biti integrirane u redovnu nastavu informatike/računalstva, te u satove razrednih odjeljenja, a provodit će se cijeli tjedan.

Dio aktivnosti (za završne razrede) provodit će se uživo u školi, dok će se za ostale razrede provoditi online (Google Classroom) zbog epidemioloških mjera koje su na snazi.

Teme će biti prilagođene dobnim skupinama, pa će tako učenici 1. i 2. razreda sudjelovati u aktivnostima vezanim za teme „Mediji i medijska pismenost“, „Sexting & Sextortion“, „Utjecaj influencera na mlade i gaming“, dok će učenici 3. i 4. razreda obrađivati teme „Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti“, te „Ljudsko dostojanstvo, vrijeđanje, sramoćenje i govor mržnje“.

Clickbait –novinarstvo

22. travnja u 11.55 sati

Srednja škola Ivan Švear, Školska 12, 10310 Ivanić-Grad

U okviru nastave etike učenicima ću pokazati video lekciju Clickbait -novinarstvo. Gledanja video lekcije planiram interaktivno koristeći se pitanjima za razmišljanje te na kraju planiram aktivnost gdje će učenici uz pomoć dnevnog tiska prepoznati i primijeniti naučeno.

IVANKOVO

Utjecaj medija na naše osjećaje

15. – 23. travnja

OŠ “August Cesarec”, Trg bana Jelačića 15, 32281 Ivankovo

Povodom obilježavanja Dana medijske pismenosti u OŠ “August Cesarec” za učenike osmih razreda bit će organizirano nekoliko aktivnosti. Učenici će online upitnik na temu „Mediji i ja“ moći rješavati od 15. travnja. Predavanje na temu „Utjecaj medija na naše osjećaje“ i radionica održat će se od 19. travnja. Aktivnosti će se provoditi sukladno epidemiološkim prilikama

IVANSKA

Kako nastaje videonajava za knjigu?

13. svibnja

OŠ Ivanska, P. Preradovića 2, 43231 Ivanska

Na početku radionice učenici će pogledati videonajavu za knjigu Ubojstvo u Orient Expresu spisateljice Agathe Christie. Voditeljica radionice upoznat će ih s mjestom radnje, Slavonijom. Najavit će obilježavanje dana zavičajnog pisca te izdavanje strip-slikovnice Vuci prema istoimenoj noveli, čiji je završetak napisao učenik 8. razreda. Učenici će pročitati knjigu, a potom slijedi kratko predavanje o počecima najava za knjigu. Uslijedit će izrada scenarija za snimanje videonajave za strip-slikovnicu, a kroz korake će ih voditi školska knjižničarka. Učenici će izdvojiti poznate dijelove strip-slikovnice, snimiti zvučne zapise odabranih dijelova, odabrati pozadinsku glazbu s pravom na korištenje, uočiti paralelne priče i iskazati ideju, odabrati zvučne efekte za naglašavanje događaja, snimiti scene i montirati u odabranim programima za montažu.

Talk Show - Mediji i moji osjećaji

12. svibnja

OŠ Ivanska, P. Preradovića 2, 43231 Ivanska

U školskoj knjižnici održat će se radionica za učenike 2. razreda pod nazivom Mediji i moji osjećaji. Školska knjižničarka će prije samog događanja provesti anketu među učenicima kako bi dobila informaciju o tome koliko mediji utječu na njihove osjećaje i o kojim medijima je riječ. Prema rezultatima, podijelit će učenike u skupine. Učenici će izraziti svoje misli i osjećaje vezane uz teškoće na koje nailaze, a knjižničarka će im pomoći da ih nauče pravilno razumjeti. Usmjerit će učenike na medije kao odgovor na pitanja koja ih muče. Učenici će stvarati medijske sadržaje kako bi svojim vršnjacima ponudili rješenja za teškoće na koje nailaze, a na tu temu će snimiti i Talk Show.

JASENICE

Razlika između reklama i prikrivenog oglašavanja

21. travnja u 11.25 sati

Knjižnica OŠ Petra Zoranića, Jasenice Petra Zoranića 2, Maslenica 23243 Jasenice

Knjižničarka će kroz PPT voditi učenike kroz sat te razgovarati o medijima i važnosti medijskog opismenjivanja. Učenici će naučiti razlikovati temeljne pojmove: reklame, oglašavanje, prikriveno oglašavanje. Knjižničarka će kroz različite primjere pomoći učenicima razvijati njihov kritički odnos prema reklamama. Na kraju sata će učenici dobiti stvaralački zadatak u kojem će sami osmisliti reklame na zadanu temu.

KARLOVAC

Radionica - Što je medijska pismenost?

21. travnja u 8 sati

OŠ Dragojle Jarnević (Školska knjižnica), Ul. Stjepana Radića 31, 47000 Karlovac

Učenici četvrtog razreda pogledat će na početku radionice dva video uratka „Put u svijet medijske pismenosti“ i „Put u svijet medijske pismenosti 2: Osviještenost“. Nakon gledanja videa slijedi razgovor o prikazanom – okrugli stol na kojem ćemo govoriti o vještinama koje trebamo razviti kako bismo postali sigurni i medijski mudri.

Nakon radionice učenici će ispuniti evaluaciju na temu “Mediji i osjećaji”.

Radionicu vodi stručna suradnica knjižničarka savjetnica Đurđa Ivković-Macut u suradnji s učiteljicom Andrejom Kralovec.

Dani medijske pismenosti u OŠ Banija

21. – 23. travnja

OŠ Banija, Dr. Gaje Petrovića 5, 47000 Karlovac

Dani medijske pismenosti obilježit će se virtualno u aplikaciji Teams za učenike šestih razreda. Učenici će saznati što su clickbait članci i koja im je svrha te će samostalno osmisliti clickbait naslov ili članak. Za učenike četvrtih razreda održat će se radionica u informatičkoj učionici uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici će analizirati i kritički promišljati o različitim medijskim sadržajima koje vide na televiziji, internetu, novinama ili časopisima.

Pametna potraga

Svibanj 2021., termin ovisi o modelu nastave

OŠ Dragojle Jarnević, Radićeva ulica 31, 47000 Karlovac

Učenici predmetne nastave (7. i 8. razreda) su na satovima informatike kreirali pravila igre “Potraga za blagom” koju su za ovu aktivnost preimenovali u “Pametna potraga za blagom”. Tu igru odigrat će učenici nižih razreda i to u parku iza škole. U toj pametnoj potrazi naši učenici pronalaze opasnosti koje skrivaju društvene mreže, očitanjem QR koda pokraj njih otvaraju savjete/ odgovore na pitanje „Kako biti odgovoran u korištenju društvenih mreža“.

Obilježavanje Dana medijske pismenosti u Dječjem vrtiću Četiri rijeke

19. – 23. travnja

DV Četiri rijeke, G. Tuškana 9a, 47000 Karlovac

Planirane aktivnosti za djecu i roditelje u Dječjem vrtiću Četiri rijeke:

Objekt Mahično (odgojitelji Anita Ramljak i Ana Prugovečki):

– dijaloško čitanje slikovnica (Slikovnica o medijima – razgovor o medijima, razlika između stvarnog i virtualnog svijeta)

– aktivnost – „Koje medije prepoznaješ i koristiš?“ (usvajanje naziva „mediji“; imenovanje nekih od medija putem sličica; razgovor o medijima koje djeca koriste)

– aktivnost – „Reklame“; odgojitelji i djeca pogledat će nekoliko dječjih reklama te analizirati njihove sadržaj u svrhu razvoja dječjeg kritičkog mišljenja

– aktivnost – „Vijesti i vremenska prognoza“ (za djecu će biti pripremljen kratki dio vijesti i vremenske prognoze kako bi upoznali svrhu navedenih programa)

– aktivnost – „Vrtićke vijesti“ (djeca i odgojitelji pokušat će osmisliti vlastite vijesti i vremensku prognozu; djeca će se prvo upoznati s opremom za snimanje (fotoaparat za snimanje, okvir televizora, mikrofon), a potom će ih sami pokušati koristiti

– centar medijske pismenosti – kroz cijeli tjedan, u centru će se nalaziti slike medija, okvir televizora, mikrofon, fotoaparat, papiri, olovke, bojice; svrha centra je skroz simboličku igru poticati dječje istraživanje i produbljivanje teme medijske pismenosti

 

Objekt Turanj (odgojitelji Nikolina Mejaški i Ines Matovina Sokolović):

– edukativni materijali za roditelje “Utjecaj crtanih filmova na djecu” , „Vodič za roditelje predškolaraca“

– čitanje Slikovnice o medijima; raspoznavanje stvarnog i virtualnog/nestvarnog

– razgovor o navikama gledanja televizije kod kuće

– video lekcija za djecu iz Škole na trećem

 

Objekt Rakovac (odgojitelji Stela Mrkić, Jasna Jurić, Branka Vinski, Tanja Novaković):

– dijaloško čitanje – Slikovnica o medijima (raspoznavanje stvarnog i virtualnog/nestvarnog; razgovor s djecom u svrhu poticanja kritičkog razmišljanja)

– edukativni materijali za roditelje: „Kako biti podrška djetetu kod korištenja ekrana“ , „Utjecaj medija na razvoj djeteta“

 

Objekt Švarča (odgojitelji Lana Poturica, Marta Tarabić, Mirela Piljuga, Maja Kečkeš):

– Slikovnica o medijima – čitanje i razgovor: što su mediji, što je stvarnost, a što simboli

– likovna aktivnost – crtež „I ja koristim medije“ (drvene bojice); izrada plakata „Mediji“ (flomasteri)

– Legenda o Sv. Jurju – čitanje legende, razgovor o priči i glavnim likovima

– predstava „Sv. Juraj i zmaj“- podjela uloga (likovi i pripovjedač); fotografiranje predstave, audio snimka pripovjedača (djeteta); izrada filma- time lapse, video montiranje, premijera filma na pametnoj ploči

– govorna igra “Pobijedi tetu i nabroji što više medija koje znaš”

– traženje i istraživanje medija koji se nalaze u sobi dnevnog boravka

– videozapis: “How to make a Flip book for kids”; likovna aktivnost izrade Flip book-a (flomasterima); matematička igra: “Izbroji stranice u Flip book-u koji si izradio/la

 

Objekt Dubovac (odgojitelji Mira Gvozdić, Snježana Rukavina, Ivana Vajdić, Vesna Hrastov):

– Slikovnica o medijima – dijaloško čitanje; razgovor o medijima, razlika između stvarnog i virtualnog svijeta

– aktivnost „Oglasi oko nas“ – razgovor o reklamama i medijima: što je važno znati, na što pripaziti?

– dramska aktivnost: „Kazalište sjena“ u organizaciji djece i odgojitelja

 

Također, u planu je na razini svih objekata Dječjeg vrtića Četiri rijeke putem elektroničke pošte roditeljima proslijediti korisne članke o navedenoj temi (“Dijete i televizija”, “Utjecaj crtanih filmova na djecu”, “Potiskuju li ekrani slikovnice”).

Medijska pismenost u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac

22. travnja u 11 sati

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži, Banija 24, 47000 Karlovac

Objedinjavanjem ponuđenih materijala u Wakelet kolekciji održat će se satovi Etike i kulture za učenike srednje strukovne škole. Govorit ćemo o medijima, medijskoj pismenosti i pravilima lijepog ponašanja na internetu.

Otkrivamo svijet medija - radionica u školskoj knjižnici

30. travnja od 9.35 do 11.05 sati

Školska knjižnica OŠ Dragojle Jarnević, Stjepana Radića 31, 47000 Karlovac

Učenici 1. razreda upoznat će se sa „ Slikovnicom o medijima“ jer je važno da djeca od najranije dobi kritički promišljaju o medijima kojima su svakodnevno okruženi.

Gledajući video „ Medijska pismenost za najmlađe“ naši najmlađi učenici na zabavan način spoznat će razlike između stvarnog i virtualnog svijeta. Nakon radionice učenici će kroz crtež prikazati svoj doživljaj medija.

Radionicu vodi stručna suradnica knjižničarka savjetnica Đurđa Ivković-Macut i učiteljica razredne nastave Ivana Šimatović.

Klikolovka

23. – 30. travnja

Zoom aplikacija (OŠ “Braća Seljan” Karlovac, Vladimira Nazora 1, 47000 Karlovac)

Dani medijske kulture u OŠ “Braća Seljan” održat će se u obliku međupredmetne korelacije Hrvatskoga jezika i Informatike za učenike šestih razreda. Na satu Hrvatskoga jezika učenici će ponoviti pojmove vezane uz novine (vizualni mediji, vrste novina, redoslijed novinskih članaka u novinama, struktura novinskoga teksta), a na satu Informatike upoznat će se s pojmom clickbaita (pojam, svrha i kako ga prepoznati). Učenici će usporediti pisani i digitalni oblik istih novina kako bi uočili razlike u strukturi novina i odabiru novinskih članaka. Cilj je pronaći prednosti i nedostatke pisanoga i digitalnoga oblika novina. Uočene razlike učenici će iznijeti u Zoom diskusiji sa svojim učiteljima informatike i hrvatskoga jezika. Na kraju će dobiti zadatak izraditi svoj clickbait tekst koji će biti objavljen na web stranici škole. Predavanja i radionice održat će učiteljica informatike Karolina Borak Mandić i učitelj hrvatskoga jezika Matija Dreven.

KAŠINA

TikTok - opasnosti i prednosti

23. travnja u 19 sati

OŠ Vugrovec-Kašina, MŠ Kašina, Ivana Mažuranića 43, 10362 Kašina, ili putem Google Classrooma, ovisno o epidemiološkoj situaciji

U sklopu nastave izvannastavne školske aktivnosti Novinarska grupa, učenici dvaju grupa koji pohađaju istu bave se raznim temama vezanima uz medijsku pismenost. Učenice osmih razreda pokazale su interes za obrađivanje teme TikToka s namjerom da ukažu na opasnosti s kojima se korisnici TikToka mogu susresti, a također želimo navesti i savjete za sigurno korištenje ove popularne aplikacije te iz perspektive učitelja pokazati kako se ova aplikacija može iskoristiti i u edukativne svrhe.

KAŠTEL GOMILICA

Tjedan medijske pismenosti u OŠ kneza Trpimira

19. – 23. travnja

U Teams učionicama od 5. do 8. Razreda OŠ kneza Trpimira (Eugena Kumičića 2, 21213 Kaštel Gomilica)

Dani medijske pismenosti obilježit će se virtualno u aplikaciji Teams za sve učenike predmetne nastave naše škole, obzirom da će se nastava održati online taj tjedan.

Nastojat ćemo učenike podučiti temeljnim znanjima medijske pismenosti na Satu razrednika u svakom od razreda te podijeliti neke zanimljive brošure i informacije koje se nalaze na portalu medijskapismenost.hr i djecamedija.org.

KLINČA SELA

Slikovnice online

22. travnja

OŠ “Klinča Sela” Amruševa 32, 10452 Klinča Sela

Učenici će uz pomoć svojih tableta naučiti pristupiti mrežnim stranicama škole i katalogu knjižnice, te će naučiti gdje se u katalogu knjižnice nalaze slikovnice. Naučit će kako doći do kratkog sadržaja djela i razlikovati koje su knjige slobodne, a koje su posuđene. Na taj način će posudba knjiga i slikovnica biti ne samo učinkovitija, nego i u skladu s epidemiološkim mjerama.

“Media Literacy: FAKE≠FACT”
 1. dio: 21. i 23. travnja, 2. dio: do kraja nastavne godine

OŠ Klinča Sela, Amruševa 32, 10450 Klinča Sela

Radionica “Media Literacy: FAKE≠FACT” namijenjena je učenicima sedmih razreda s ciljem poučavanja učenika kriterijima prepoznavanja lažnih vijesti u medijima, kao i razvijanja sposobnosti kritičkog vrednovanja dostupnih izvora.

Radionica se provodi u sklopu redovne nastave engleskog jezika i nije dostupna za javnost. U radu se koriste materijali na hrvatskom jeziku (uvodni dio) i engleskom jeziku (video materijali, pretraživanje interneta, diskusija). Učenici će do kraja školske godine izraditi prezentacije i postere s temom promicanja medijske pismenosti

 

KNIN

Radionica o utjecaju medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih

4. svibnja od 12.20 do 13.55 sati

U sklopu nastave na daljinu (Srednja škola Lovre Montija, Ikičina 30, 22300 Knin)

U našoj srednjoj školi održat će se dvosatna radionica o utjecaju medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih. Prvi sat je zamišljen kao priprema za radionicu (ispunjavanje ankete; razgovor o rezultatima ankete; definiranje pojmova: samosvijest, identitet, influenceri; gledanje videa), a drugi je sat radionica – Samosvijest. Učenici će dobiti i izazovan zadatak, izraditi kratki video na temu „Kako se osjećam“.

KOMLETINCI

Dani medijske pismenosti u OŠ Vladimir Nazor

20. – 30. travnja

Yammer aplikacija + uživo (OŠ “Vladimir Nazor” Braće Radića 17, 32253 Komletinci (učionice, na mreži)

Sukladno epidemiološkoj situaciji i trenutnom obliku nastave Dane medijske pismenosti obilježit ćemo kroz razne aktivnosti u školi i u virtualnim učionicama Hrvatskog jezika (Yammer). Aktivnosti će biti organizirane po razredima. Od 1. do 4. razreda održat će se radionice u učionica, iste će provesti njihove razredne učiteljice. Učenici 1. razreda upoznat će se s pojmom medija i njihovim mogućnostima kroz predavanje i radni listić, učenici 2. razreda pogledat će video lekciju „Oglasi oko nas“ i riješiti radni listić, učenici 3. razreda pročitat će i proučiti slikovnicu o medijima, a učenici 4. razreda bavit će se temom „Društvene mreže i cyberbulliyng“. S učenicima od 5. do 8. razreda aktivnosti će provesti predmetna učiteljica u sklopu nastave Hrvatskog jezika. Budući da učenici nastavu pohađaju po modelu C, aktivnosti će se održati u virtualnim učionicama. Učenici 5. razreda kroz brojne aktivnosti bavit će se temom „Mediji u koroni“, učenici 6. razreda bavit će se utjecajem medija (prikriveno oglašavanje, ljepota u medijima), učenici 7. razreda putem video lekcije, kviza i zadataka naučit će kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti, a učenici 8. razreda kroz video lekcije i zadatke upoznat će se s tehnikama propagande.

 

KONJŠČINA

Pravila ponašanja na Internetu i pozitivan clickbait u SŠ Konjščina

20. – 26. travnja u vrijeme održavanja satova računalstva/informatike

Srednja škola Konjščina, Matije Gupca 5, 49282 Konjščina

Na nastavi računalstva i informatike učenici će poslušati predavanje na temu clickbait naslova uz pomoć digitalnih materijala i videozapisa pronađenih na web stranici medijskapismenost.hr. Nakon predavanja slijedi rasprava sa sudionicima na temu clickbaita i njegovih utjecaja na pojedince. Na kraju će učenici u alatu Canva izraditi naslovnicu časopisa ili plakat s clickbait naslovom kojem je cilj potaknuti druge učenike da pročitaju neku knjigu.

Uz temu clickbaita, učenici će poslušati i predavanje o lijepom ponašanju na internetu, na kojem će raspraviti o svojim iskustvima. Na kraju predavanja napravit će online plakat o pravilima ponašanja na internetu.

KOPRIVNICA

Mediji nekad i danas

27. i 29. travnja u 10 sati

OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica, Školska ulica 5, 48000 Koprivnica

Učenici će učiti kroz tematski integrirane sadržaje o medijima i medijskim sadržajima primjerene dobi i interesu. Teme kojima ćemo se baviti su, primjerice, gledanje i primanje crtanog filma i elektronički mediji. Provest će se razredno istraživanje o izboru gledanja crtanih ili igranih filmova te provedenom vremenu uz televiziju ili računalo. Učenici će stjecati vještine kako prepoznati dobar animirani film i razvijati vlastitu odgovornost. Učenici će moći izdvojiti primjerene medijske sadržaje i razgovarati o njima izražavajući vlastito mišljenje. Istražit će i kako su mediji izgledali u prošlosti, a kako danas. Iz likovne kulture dobit će zadatak nacrtati kako oni zamišljaju medije u budućnosti.

Sat razrednika - Kako nastaje vremenska prognoza

22. travnja

Nastava na daljinu (OŠ “Đuro Ester”, Trg slobode 5, 48000 Koprivnica)

Učenici 7. a razreda će na Satu razrednika povodom Dana medijske pismenosti putem nastave na daljinu odgledati videovodič „Kako nastaje vremenska prognoza“. Nakon toga će pokušati snimiti kratku reportažu o vremenu uz pomoć mobitela i alata Movie maker.

KOSINJ

Zbog medija mladi su nezadovoljni izgledom

21. travanj u 12.20 sati

OŠ “Anž Frankopan” Kosinj, Gornji Kosinj 49, 53203 Kosinj

S učenicima radimo kratku debatu o njihovim aktivnostima provedenim na društvenim mrežama. Cilj je dobiti odgovore na pitanja: Koje aplikacije koriste i zašto? Znaju li što su idoli? Ako da, imaju li ih oni i koji su? Zbog čega su baš ti? Koliko vremena provode na društvenim mrežama? Imaju li roditelji/skrbnici uvid u sve što objavljuju i dijele na svojim profilima? Znaju li koje su moguće opasnosti pretjeranog i neadekvatnog korištenja istih? Poistovjećuju li se sa slavnim osobama? Na koji način? Što su infulenceri? Smatraju li da je to dobar posao? Ako da, zašto? Žele li oni postati influenceri?

Kroz ova ali i mnoga druga pitanja navodimo učenike na razmišljanje o medijima i njihovom utjecaju na samopouzdanje pojedinca.

Nakon razgovora, održat ćemo predavanje na temu “Zbog medija mladi su nezadovoljni svojim izgledom”, navodeći primjere i provjerene činjenice o štetnom utjecaju medija.  Naglasak ćemo staviti na educiranje o tome kako zapravo iskoristiti medije na najbolji mogući način, a da pri tome učenici ne naruše vlastitu sliku o sebi te kako ograničiti korištenje interneta, a da se pojedinac ne osjeća zakinutim u svijetu kojem su mediji baza komunikacije i širenja informacija. Prikazat ćemo učenicima isječke iz dokumentarnog filma “Social dilema” i razgovaramo o istom.

KRALJEVICA

Oglasi

19. travnja u 10 sati

OŠ Kraljevica, Strossmayerova 35, 51262 Kraljevica

Djeca su svakodnevno izložena velikom broju oglasnih poruka. Teško mogu u potpunosti razumjeti sadržaj i stvarni cilj oglasa. Cilj ove aktivnosti je osvijestiti učenike o ovom problemu, te ih potaknuti da zajednički analiziraju i kritički razmišljaju. Promišljat ćemo i razgovarati o tome tko je kreator oglasa, kome je on namijenjen, koja je skrivena poruka i sl.

Učenici će sami odabrati jedan oglas i kritički se osvrnuti na njega. Po završetku aktivnosti učenici će osmisliti svoj vlastiti oglas.

Radio

18. svibnja u 8.15 sati

OŠ Kraljevica, Strossmayerova 35, 51262 Kraljevica

S učenicima 1. razreda održat ćemo razgovor o radiju kao izvoru informiranja, slušanja i učenja. Kroz problemske i istraživačke zadatke učenici će se upoznati s ovim medijem.

KRAPINA

Poremećaji prehrane u časopisima i medijima

25. i 28. svibnja u 10.30 sati

Osnovna škola “Ljudevit Gaj” Krapina, Trg Stjepana Radića 1, 49000 Krapina

U sklopu integrirane nastave biologije i knjižnice (knjižnično-informacijsko-medijske pismenosti) već godinama se odrađuje nastava ‘Poremećaji prehrane u časopisima na različitim medijima’ kao vrijednim izvorima informacija i znanja. Učenici dopunjuju znanje o anoreksiji, bulimiji i pretilosti istraživanjem u tiskanom (Drvo znanja) i online časopisu (Vaše zdravlje). Cilj sata je pomoći mladima da razviju zdravu sliku tijela i vlastitog izgleda, unatoč medijima i nerealnim idealima ljepote (razvoj medijske pismenosti). U nastavi koristimo različite digitalne alate (Genially, Google-forms, Wordwall, Crossword Labs, Loom..), mrežne stranice, portale i MS Teams platformu na kojoj učenicima trajno ostaje digitalni obrazovni sadržaj.

KRIŽEVCI

Radionice za više razrede: Jezik reklama, Lažne vijesti i provjera informacija na internetu, Utjecaj medija na stvaranje ideala ljepote, Utjecajnici/influenceri

26. travnja – 12. svibnja 

Osnovna škola “Vladimir Nazor” Križevci, Ul. bana Josipa Jelačića 23, 48260 Križevci

Knjižničarka će tijekom dva tjedana održavati radionice, po jednu temu u svakom od viših razreda. Radionice traju po dva školska sata i obuhvaćaju sljedeće teme: Jezik reklama, Lažne vijesti i provjera informacija na internetu, Utjecaj medija na stvaranje ideala ljepote, Utjecajnici/influenceri (s gostovanjem). Materijali nastali tijekom radionica bit će predstavljeni na mrežnim stranicama školske knjižnice.

KOTORIBA

Mediji u očima djece

21. – 23. travnja

OŠ Jože Horvata Kotoriba, Ignaca Svetomartinskog 1, 40329 Kotoriba

Učenici, od 1. do 3. razreda, će na satu informatike aktivnostima i pričama prilagođenim njihovom uzrastu osvijestiti važnost medijske pismenosti. Čitat ćemo Slikovnicu o medijima, napraviti radionicu “Nasilje u crtanim filmovima” kao i radionicu “Prepoznavanje plasmana proizvoda u programima “lagane zabave””.

LASLOVO

Medijski pismeno dijete

21. travnja

OŠ Laslovo, Školska 1, 31214 Laslovo

S učenicima 6. razreda odradit ćemo sljedeće aktivnosti:

 1. Provođenje ankete „Što je medijska pismenost?“, čitanje i uspoređivanje rezultata
 2. Gledanje videozapisa „Medijska pismenost?“, razgovor, izricanje dojmova, uočavanje novog pojma – medijska pismenost
 3. Gledanje filma „Jack, Lux i Stella na otoku Medijske pismenosti“
 4. Rješavanje nastavnog listića nakon gledanja filma – razgovor i uspoređivanje odgovora
 5. Kahoot kviz o medijskoj pismenosti
 6. Izrađivanje kartica „Medijski pismeno dijete“ s porukama/savjetima kako biti medijski osviješten i pismen, izlaganje uradaka na ploču, organiziranje obilaska galerije učeničkih radova; tijekom razgledavanja učenici pišu na post it papiriće što im se sviđa na karticama drugih učenika.
Influenceri i Youtuberi

23. travnja

OŠ Laslovo, Školska 1, 31214 Laslovo 

S učenicima 7. razreda odradit ćemo sljedeće aktivnosti:

 1. Učenici će u uvodnom dijelu sata iznositi svoje mišljenje o YouTuberima i Influencerima
 2. Rješavanje listića „Osobna iskaznica omiljenog YouTubera“
 3. U listić „YouTube planer“ učenici upisuju što čini uspješnog YouTubera i čime bi se oni bavili da imaju svoj YouTube kanal, što bi učinili sa zarađenim novcem
 4. Gledanje videolekcije „Što da radim bez Jutjub(er)a?“ i videouratka učenika „Influenceri i Youtuberi – najbolji posao 21. stoljeća”
 5. Razgovor o pogledanim videolekcijama
 6. Rješavanje listića „Pro-contra YouTuba“, čitanje učeničkih bilježaka, komentiranje dobrih i loših strana YouTuba
"Lažne vijesti"

20. travnja u 13.10 sati

Osnovna škola Laslovo, Školska 1, 31214 Laslovo

Učenici će se upoznati s temom lažnih naslova uz digitalni alat Genial.ly, nakon čega će gledati video koji objašnjava načine na koje urednici odabiru vijesti. Sljedeća aktivnost je gledanje kratkog igranog filma Sindrom 17 koji će potom analizirati kroz pitanja na Padletu: Što ste vidjeli u filmu? Koji je njegov sadržaj i kojih se detalja sjećate? Je li vam u ovome dokumentarcu nešto neobično? Kojom se tehnikom služe redatelj, glumci, montažeri da bi nas naveli na pogrešno razmišljanje i da bismo pomislili kako je riječ o stvarnom dokumentarnom, a ne o lažnom – izmišljenom i vješto snimljenom – dokumentarnom filmu? Mislite li da ovaj dokumentarni film doista prikazuje stvarnost? Pričat ćemo još malo i o lažnim vijestima, te analizirati poster na tu temu, a za kraj ćemo održati kviz o lažnim i stvarnim fotografijama.

LOBOR

U svijetu medija

19. – 23. travnja od 8 do 12 sati

Osnovna škola Franje Horvata Kiša, Lobor, Trg svete Ane 28, 49253 Lobor

Radionice „U svijetu medija“ predviđene su za učenike nižih razreda loborske matične i područne škole.

Lažne vijesti

25. – 30. travnja

Osnovna škola Franje Horvata Kiša, Lobor, Trg svete Ane 28, 49253 Lobor

S učenicima predmetne nastave održat ćemo radionicu o segmentima lažnih vijesti na primjeru dokumentarnog filma.

LUDBREG

Prepoznajte dezinformacije i lažne vijesti

21. travnja u 12.35

Aplikacija Teams, Srednja škola Ludbreg, Trg Svetog Trojstva 16, 42230 Ludbreg

Predstavnici u Vijeću učenika naše škole imat će kratku radionicu pod nazivom “Prepoznajte dezinformacije i lažne vijesti”. Zbog epidemiološke situacije radionica će biti online na aplikaciji Teams. Pogledat ćemo video koji ste stavili na raspolaganje, posjetit ćemo stranicu faktograf.hr i na primjeru ćemo pokušati dokazati je li nešto lažna vijest ili nije.

MAGADENOVAC

Sigurnost na internetu - video predavanje i radionica

19 .travnja u 12.15 sati

OŠ “Matija Gubec” Magadenovac (knjižnica matične škole), Školska ul. 3, 31542 Magadenovac

Učenici petog razreda OŠ Matija Gubec dobit će priliku pogledati video predavanje o sigurnosti na internetu, nakon ćega će sudjelovati u radionici na istu temu.

METKOVIĆ

Djeca i mediji

19. travnja u 9 sati

DV Metković, Kralja Zvonimira 22, 20350 Metković 

Za 60-ak polaznika Dječjeg vrtića Metković, stručna suradnica psihologinja održat će radionice pod nazivom „Djeca i mediji“. Radionice će se održati u tri vrtićke skupine.

Radionica o medijskoj kulturi

19. – 25. travnja

OŠ don Mihovila Pavlinovića, Alojzija Stepinca 6, 20350 Metković

Razrednici 7. i 8. razreda na Satu razrednika održat će radionicu – prezentaciju o medijskoj kulturi i pismenosti te će učenike poučiti temeljnim znanjima o istoj. Nakon toga učenici će riješiti digitalni kviz znanja Medijska kultura koji je izradila školska knjižničarka, a koji služi kao provjera informacija kojima učenici raspolažu i njihova znanja.

Predavanje za roditelje u OŠ Stjepana Radića

15. travnja u 17 i 18 sati

Zoom platfroma (OŠ Stjepana Radića, Kralja Zvonimira 8, 20350 Metković)

Pedagoginja Vugdelija će putem Zooma održati roditeljski sastanak za roditelje učenika petih razreda Osnovne škole Stjepana Radića u Metkoviću, na temu “Kako odgojiti kritičke korisnike medija?”. Roditelji će prije sastanka dobiti poveznicu na Zoom, a događaj nije otvoren za javnost.

MIHOVLJAN

Medijska pismenost za najmlađe

19. – 30. travnja od 8 do 13 sati

Osnovna škola “Ljudevit Gaj” Mihovljan, Mihovljan 49, 49252 Mihovljan

Radionica „Medijska pismenost za najmlađe“ predviđena je za učenike nižih razreda naše osnovne škole. Učenici će naučiti što su mediji i upoznati se s prikrivenim oglašavanjem. S učenicima viših razreda imat ćemo radionicu filma u kojoj ćemo prikazati i potom analizirati film „Moj dida je pao s Marsa“.

MRAVNICE

Je li novinska ilustracija univerzalni format?

23. travnja

OŠ kraljice Jelene, PŠ Kučine, Prilaz M. Vidiševića 9, 21209 Mravince

Učenici 3. i 4. razreda PŠ Kučine provode eTwinning projekt Let’s Live Sustainably u kojem uče o ciljevima održivog razvoja. U ovoj radionici učenici će analizirati ilustracije vezane uz održiv razvoj, raspravljati o njihovim porukama i razumijevanju tih poruka te podjelom uloga iznositi stavove i osjećaje. Spoznat će da o nekim temama ljudi imaju različita mišljenja.

Na idućem nastavnom satu učenici će sami napraviti novinsku ilustraciju na temu održivog razvoja.

NIZA

Znatiželja

Tijekom ožujka i travnja, glavni događaj 19. ožujka

OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Koška PŠ Niza, Kolodvorska 51 a, 31224 Niza

Radionica na predlošku bajke Trnoružica je održana u PŠ Niza. Dio je projekta Znatiželja s kojim obilježavamo Godinu čitanja i sudjelujemo u Noći knjige. Čitat ćemo interaktivnu bajku Trnoružica popraćenu glazbom iz istoimenog baleta P. I. Čajkovskoga. Time otkrivamo bajku na više medija – audio bajka, animirani film i računalne igre. Učenici će s učiteljicom Ružicom Kanđera uprizoriti bajku dramatizacijom, scenu urediti kolovratom, preslicom i vretenom. Poslušat ćemo Trnoružičin valcer, pa isti i otplesati. Stečeno znanje provjerit ćemo kroz Larp, medijsku, istraživačku igru. Najbolji učenici dobit će vilinske svjedodžbe. Prvašići će dobiti i tematske bojanke za slobodno vrijeme. Cilj projekta je upoznati medije i promovirati važnost dobrog mentalnog zdravlja kod djece kroz različite, djeci primjerene aktivnosti. Potaknuti ih na prepoznavanje emocija, traženje podrške i primjereno komuniciranje.

NOVAKI

Predavanje "Internet i ekrani u životu djeteta"

31. svibnja i 02. lipnja u 17 sati

Zoom aplikacija (OŠ Vladimir Deščak, Školska ul. 4, 10437 Novaki)

Predavanje namijenjeno roditeljima održat će se putem Zoom platforme na temu iz područja medijske pismenosti koja osvještava sveprisutnost interneta i ekrana u obiteljima, te kako to utječe na živote djece i adolescenata. Također, predavanje nudi prijedloge kako spriječiti negativan utjecaj interneta i ekrana na zajedništvo obitelji te zdrav razvoj djece i adolescenata.

Prijaviti se može na email: knjiznica.vdescak@gmail.com

Radionica "Ekrani svuda oko nas"

Od 10. do 29. svibnja u više termina između 9 i 15 sati

OŠ Vladimir Deščak, Školska ul. 4, 10437  Novaki

Radionica za učenike od 1. do 4. razreda provodit će se u školskoj knjižnici sa svakim razredom zasebno. Kroz nekoliko aktivnosti učenici će imati priliku osvijestiti sveprisutnost ekrana i naučiti kako prekomjerno korištenje ekrana utječe na zdravlje, te kako mogu učinkovito organizirati svoje slobodno vrijeme.

Radionica "Savršen virtualni svijet"

Od 10. do 29. svibnja u više termina između 9 i 15 sati

OŠ Vladimir Deščak, Školska ul. 4, 10437  Novaki

Radionica za učenike od 5. do 8. razreda provodit će se u školskoj knjižnici sa svakim razredom zasebno. Kroz nekoliko aktivnosti učenici će imati priliku osvijestiti što se krije iza savršenog virtualnog svijeta, povući granice između slike o sebi i slika u svijetu interneta, te naučiti učinkovito organizirati svoje slobodno vrijeme.

Videoprojekcija filma The Social Dilemma

Od 17. do 28. svibnja u terminima dogovorenim s učiteljima

OŠ Vladimir Deščak, Školska 4, 10431 Novaki

Učenici 6., 7. i 8. razreda će pogledati videoprojekciju filma „The Social Dilemma“, napisati svoje dojmove i poslati ih na email knjižnice.

OGULIN

Svijet medija

15. – 20. travnja od 11 do 12 sati

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Ul. Josipa bana Jelačića 1, 47300 Ogulin

U danima od 15. do 20. travnja učitelji i nastavnici Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin provest će predavanja, radionice i igre vezane za temu Svijet medija. Svi sadržaji odnose se na elemente medijske pismenosti koji će učenicima olakšati snalaženje, sudjelovanje i komunikaciju u svijetu medija s naglaskom na njihovu zaštitu, razvoj komunikacijskih vještina i kulturu ponašanja u medijima.

Djeca medija

20. – 23. travnja od 11 do 12 sati

Prva osnovna škola Ogulin, Bolnička ulica 11, 47300 Ogulin

Na ovoj radionici učenici dekonstruiraju rodni prikaz i prikaze dječaka i djevojčica u medijima. Započet će aktivnost gledanjem izgleda i manira dječaka i djevojčica na TV-u, filmovima, oglasima i stripovima, te će identificirati sve stereotipe koji se koriste. U nizu grupnih aktivnosti, učenici dublje istražuju rodne stereotipe i zastupljenost, uspoređuju te prikaze s vlastitim životnim iskustvima. Učenici će:

 • prepoznati da mediji konstruiraju stvarnost
 • razumjeti da medijski prikazi nisu uvijek točni
 • razumjeti kako mediji utječu na vlastitu percepciju spola
 • postati svjesni kako se vlastiti životi uspoređuju s onim kako se djeca prikazuju u medijima.

Stereotipizacija može djecu navesti na stvaranje lažnih dojmova o različitim društvenim skupinama i važno je da učenici prepoznaju stereotipe i razumiju ulogu koju oni igraju u televizijskom prikazivanju života.

OPRTALJ

Jezik reklama- radionica o prikrivenom oglašavanju

30. travnja u 8.50 sati

OŠ-SE Milana Šorga, Oprtalj-Portole, Matka Laginje 25, 52428 Oprtalj

Povodom Dana medijske pismenosti, knjižničarka će s učenicima trećeg razreda održati radionicu o reklamama i prikrivenom oglašavanju. Djeca su od najranije dobi okružena medijskim porukama, te je stoga neophodno educirati ih čemu reklame služe, tko ih proizvodi i plaća te kome su namijenjene.

Učenici će na radionici vidjeti različite primjere reklama te pokušati dekonstruirati njihov sadržaj.

OPUZEN

Sramoćenje na internetu i društvenim mrežama

22. travnja u 8 sati

Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, Trg Opuzenske bojne 5, 20355 Opuzen

Cilj radionice je upoznati učenike s pojmom sramoćenja, kako je definiran hrvatskim Kaznenim zakonom, potaknuti ih da iskreno iznesu jesu li bili poticatelji i/ili žrtve takvoga ponašanja, te pozvati na samopoštovanje i poštivanje drugih na internetu i društvenim mrežama.

 

ORAHOVICA

Kritičko vrednovanje izvora

27. travanj u 17 sati

Srednja škola “Stjepan Ivšić”, Trg Tina Ujevića 1, 33515 Orahovica

Učenici će pogledati kratki video i prezentaciju na temu dezinformacija i lažnih vijesti i nakon toga pokušati prepoznati lažne vijesti plasirane u medijima.

OREHOVEC

Radionice: Moć slike, Lažne vijesti i Privatnost u medijima

15. travnja u 8.45, 10.25 i 11.55 sati

OŠ Sveti Petar Orehovec, Sveti Petar Orehovec 90, 48267 Orehovec

Učenici četvrtih razreda, te 6.A i 7.A sudjelovat će u radionicima medijske pismenosti pripremljenim u sklopu Erasmus+ projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”.

ORIOVAC

Dani medijske pismenosti u OŠ "Dr. Stjepan Ilijašević"

22. travnja – 5. svibnja

OŠ “Dr. Stjepan Ilijašević” Oriovac Frankopanska 97, 35250 Oriovac

Učiteljice razredne nastave u PŠ Brodski Stupnik održat će radionice: „Tko su influenceri i youtjuberi?“ i „Svijet medija i stvarni svijet – razlike“, u 1. i 3. razredu.

Razrednice 5. razreda u MŠ Oriovac održat će radionice „Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu“ te „Što da radim bez jutjub(er)a?“.

Pedagoginja će održati radionice u 4. razredu „Kako reagirati u slučaju nasilja na internetu?“.

Učiteljica razredne nastave 3. razreda PŠ Brodski Stupnik održat će roditeljski sastanak s temom „Moje dijete u svijetu medija“.

Na svim radionicama učenici će biti upoznati s opasnostima interneta te učiti o sigurnosti u korištenju medija.

OSIJEK

MEDIOS - dani medijske pismenosti na FFOS-u

3. svibnja, cijeli dan

Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Ulica Lorenza Jagera 9, 31000 Osijek

Ove su godine studenti III. godine Sociologije te IV. godine Psihologije pripremili zanimljiva predavanja vezane za medijsku pismenost učenicima osnovne i srednje školete ostaloj zainteresiranoj javnosti.

Uz neizostavnu temu Infodemije, o kojoj će govoriti studenti Psihologije, studenti Sociologije pripremili su aktualne teme za osnovnoškolske/srednjoškolske uzraste:

 1. Govor mržnje na internetu
 2. Utjecaj photoshopiranih fotografija na adolescente
 3. Ljubav u doba korone – online dateanje
 4. Digitalizacija suvremenog života – digitalna pismenost i digitalna komunikacija
 5. Virtualne učionice i budućnost obrazovanja

Prijave su moguće putem virtualne učionice Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Dani medijske pismenosti na AUK-u 2021.

Od 21. travnja u 10 sati, do 23. travnja u 13.30 sati

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3, 31000 Osijek

U sklopu Dana medijske pismenosti, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku – Odsjek za kulturu, medije i menadžment, u suradnji s Agencijom za elektroničke medije i Uredom UNICEF-a za Hrvatsku održat će trodnevno događanje namijenjeno svim građanima, u prvom redu studentima i srednjoškolcima, prema sljedećem rasporedu:

 

Srijeda, 21. travnja

 • 10.00 – predavaonica P5 (prizemlje) – predstavljanje kratkih studentskih videouradaka na teme govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja posredstvom medija
 • 10.30 – predavaonica P15 (2. kat) – predstavljanje studentskih radova na teme korištenja propagandnih tehnika i manipulativnih metoda u medijima
 • 14.45 – predavaonica P15 (2. kat) – predstavljanje studentskoga časopisa Notan
 • 15.00 – predavaonica P15 (2. kat) – predstavljanje kratkih studentskih videouradaka na temu širenja (dez)infodemije u medijima

 

Četvrtak, 22. travnja 2021.

 • 9.30 – predavaonica P1 (prizemlje) – predstavljanje studentskih radova na teme korištenja propagandnih tehnika i manipulativnih metoda u medijima
 • 12.00 – predvorje Salona Akademije (1. kat) – projekcija kratkih studentskih videouradaka na teme medijske pismenosti i kritičkoga razmišljanja

 

Petak, 23. travnja 2021.

 • 9.00 – predavaonica P1 (prizemlje) – predavanje „Uloga medijske pismenosti u brendiranju“ (Snježana Barić-Šelmić, Tomislav Levak)
 • 11.00 – Salon Akademije (1. kat) – panel-rasprava o aktualnom stanju i važnosti razvoja i poboljšanja medijske pismenosti u Hrvatskoj

 

Sudjeluju:

 • Jasna Vaniček-Fila, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija RH;
 • Prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar, suradnica na Sveučilištu VERN i glavna urednica časopisa Medijska istraživanja;
 • Prof. dr. sc. Danijel Labaš, sveučilišni profesor i predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu;
 • Ana Dokler, glavna urednica internetskog portala medijskapismenost.hr i koordinatorica projekta Dani medijske pismenosti;
 • Martina Chapman, neovisna savjetnica za medijsku pismenost i digitalno uključivanje iz Irske (preko platforme Zoom)
 • Moderator: Tomislav Levak, Odsjek za kulturu, medije i menadžment Akademije

 

Panel-rasprava odvija se uživo za ograničen broj posjetitelja, većinom studenata (zbog važećih epidemioloških mjera), uz live streaming preko YouTube kanala i Facebook stranice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Prijave su moguće posredstvom kontaktiranja organizatora i, za panel-raspravu, posredstvom YouTube kanala i Facebook stranice Akademije.

Put oko svijeta preko novinskih naslovnica

20. travnja u 9.40 sati

Osnovna škola Ljudevita Gaja Osijek, Krstova 99, 31000 Osijek 

Na satu razrednika 5.b razreda održat će se radionica “Put oko svijeta preko novinskih naslovnica”. Na radionici će učenici istraživati tiskovine i učiti o medijima. Učenicima će se pokazati domaća i strana izdanja tiskovina, naslovnice domaćih i stranih novina koje su dostupne na tržištu. Svaki učenik dobit će svoje novine i zadatak proučiti teme naslovnica,  izgled, usporediti naziv tiskovine, cijenu novina i tekst pisan u stupcima. Nakon toga će učenici morati izrezati sa svojih naslovnica naziv novina s podacima, naslov i sliku. Sve izrezano ćemo zalijepiti na jedan zajednički plakat i postaviti ga u školski hodnik. Učenici će naučiti kako prepoznati informacije koje sadrži tiskani medij i naučiti će prepoznati naslovnicu i informacije koje ona sadrži.

Čitam slike, čitam slova....

22. travnja od 14 do 15.15 sati

Medicinska škola Osijek, Vukovarska ul. 209, 31000 Osijek

Učenici će analizirati naslovnice različitih časopisa, promatrati vizualni identitet, boje, grafiku, kojoj publici je tiskovina namijenjena, te analizirati naslove.

Nakon toga u skupinama, metodom world cafe, raspravljaju navodeći argumente ZA i PROTIV sljedećih teza:

 1. alternativna medicina liječi jednako uspješno kao klasična
 2. treba se cijepiti protiv korone
 3. društvene mreže loše utječu na djecu i mlade
 4. knjiga je medij koji izumire
Djeca i mediji

22. travanj od 9 do 10.40 sati

Osnovna škola Antuna Mihanovića, Ul. Ivana Gundulića 5A, 31000 Osijek

Nastavnica hrvatskog jezika Nikolina Novaković i nastavnica engleskog jezika Suzana Prnjat održat će radionice i predavanje učenicima osmih razreda. U uvodnom dijelu sata učenici će rješavati anketu kako bismo saznale koliko učenici poznaju opće pojmove medijske pismenosti, zatim ćemo održati predavanje na temu „Kako prepoznati lažne dezinformacije“, a u završnom dijelu sata imat ćemo radionicu na temu „Tko su influenceri i utječu li na nas?“.

Sexting i sextortion

23. travnja u 14 sati

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ul. Matije Gupca 61, 31000 Osijek

Učenici će odslušati predavanje o temi sexting i sextortion. Nakon predavanja slijedi radionica u kojoj će učenici prema naputcima provesti kratko istraživanje i izraditi plakat koji će biti izložen u školi.

Dike ter hvaljenja presvetoj knjizi

22. ožujka

Medicinska škola Osijek, Vukovarska 209, 31000 Osijek

Obilježavamo izniman događaj, 500. godina od završetka Marulićeve Judite. Početak je to ere pisane riječi. Tim povodom imat ćemo kratko upoznavanje s autorom i djelom, biblijskom pričom o Juditi, zatim slijedi čitanje Judite Mire Gavrane. Obilježavamo time godinu čitanja.

Nakon čitanja slijedi usporedba Marulićeve i Gavranove Judite, recepcija jednog i drugog djela. Učenici na kraju predlažu svoj završetak djela, te vodimo raspravu o tome treba li nam danas junakinja poput Judite, što bi ju učenici molili da popravi u Hrvatskoj i kako da to učini.

Lažne vijesti i dezinformacije

19. – 23. travnja

Ugostiteljsko-turistička škola, Ulica M. Gupca 61, 31000 Osijek

Učenici će na primjerima upoznati lažne vijesti i dezinformacije, o njima će raspraviti te će im biti predstavljeno kako mogu i trebaju kritički vrednovati izvor iz kojega dolaze. Analizirat će kratki dokumentarni film i njegovu vjerodostojnost te riješiti nastavni listić na završetku radionice.

Dani medijske pismenosti u OŠ Ljudevita Gaja u Osijeku

26. – 30. travnja na satima informatike

OŠ Ljudevita Gaja, Krstova 99, 31000 Osijek

Na redovnoj i izbornoj nastavi informatike učenici će učiti o pozitivnim i negativnim medijskim sadržajima, influencerima, prikrivenom oglašavanju i dezinformacijama.

PAKOŠTANE

U svijetu riječi i slika

23. travnja

Teams aplikacija (OŠ Pakoštane, Bana J. Jelačića 1, 23211 Pakoštane)

Dane medijske pismenosti posvetit ćemo stripu. Obilježit ćemo ih virtualno u aplikaciji Teams. Učenici će nakon kraće prezentacije o stripu, crtati stripove po žanrovskom odabiru ( povijesni stripovi, biografije velikana, vesterni, putopisni, pustolovni, kriminalistički, znanstvenofantastični, ratni, romantično-ljubavni stripovi) tako da naprave nacrt (plan) stripa – osmisle likove i događaje (uvod, zaplet, vrhunac i rasplet).

Također, strip će trebati sadržavati najmanje šest kadrova i moraju upotrijebiti sve vrste oblačića (za razgovor, razmišljanje likova i dočaravanje zvukova). U učionici će biti organizirana izložba svih stripova, a najbolje ćemo nagraditi.

PAKRAC

Tko sam ja na društvenoj mreži?

21. travnja u 19.30 sati

Učenički dom Srednje škole Pakrac, Matije Gupca 53, 34550 Pakrac

Radionica je namijenjena učenicama prvih razreda srednje škole. Kroz radionicu ćemo propitkivati odnos između stvarnog i virtualnog ja, kao i stvarna i virtualna prijateljstva. Istaknut ćemo možebitne opasnosti upoznavanja i stvaranja odnosa s nepoznatim ljudima putem društvenih mreža.

 

"Ja influencer" - radionica s predavanjem

29. travanj u 18 sati

Gradska knjižnica Pakrac, Trg dr. Franje Tuđmana 1, 34550 Pakrac

Radionica s predavanjem pod nazivom “Ja influencer” je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole. Održat će se u prostoru Gradske knjižnice Pakrac, uživo, poštujući epidemiološke mjere. Voditeljica radionice je suradnica knjižnice Katarina Ruškan Simić, prof.soc.pedagog, inače odgojiteljica u Učeničkom domu Srednje škole Pakrac. Kroz radionicu učenici će propitkivati važnost influencera u vlastitom životu, razmišljati o vrijednostima koje influenceri promiču, odgovoriti na pitanje što neku osobu čini utjecajnom, naučiti kritički analizirati fotografije koje influenceri objavljuju i kritički promišljati idealizirane objave influencera.

Uz radionicu, u prostoru knjižnice pripremit ćemo i malu prigodnu izložbu knjiga iz fonda koje nam mogu pomoći upravo u razumijevanju medija općenito i medijske pismenosti.

Prijave su obavezne na mail knjiznica@pakrac.hr ili telefon 034/411-716

Ciklus online predavanja u Srednjoj školi Pakrac

20. – 30. travnja

Zoom platforma (Srednja škola Pakrac, Bolnička 59 34550 Pakrac)

Za učenike Srednje škole Pakrac organizira se ciklus online predavanja. Teme koje će biti pokrivene predavanjima su: Sigurnost na internetu, Instagram VS stvarnost, Ja influencer, Youtuberi današnjice, Fake news, Kako stvoriti sadržaj na internetu. Predavanja nisu dostupna za javnost, a učenici se mogu prijaviti putem emaila kod profesorice Jelene Ivanović.

PETRINJA

Nasilje i stereotipi u crtanim filmovima

23. travnja u 13.30 sati

POU Hrvatski dom Petrinja, Kabinet za logopedsku podršku (OŠ Mate Lovraka, 44250 Petrinja)

S učenicima drugog razreda provest će se interaktivna radionica s temom nasilja i stereotipa u crtanim filmovima. Cilj radionice je osvijestiti da niti jedno nasilje nije bezazleno, iako se u crtanim filmovima nerijetko prikazuje na duhovit način. Također, mnoga djeca te dobi svoje idole pronalaze upravo u crtanim filmovima, nesvjesni nerealnih prikaza likova. Osim nametnutih uloga za muški i ženski spol, nerealno se prikazuju životi tih likova, što može dovesti do nezadovoljstva kod djece mlađeg školskog uzrasta. Osvještavanjem ovog problema, promicat će se kritičko razmišljanje i potaknuti rasprava, pritom jačajući vještine komunikacije i verbalnog izražavanja.

PLAŠKI

Što da radim bez jutjub(er)a?

21. travnja u 9 sati

Aplikacija Teams u kanalu 5. a, OŠ Plaški, 143. Domobranske pukovnije 1a, 47304 Plaški

Kroz informativni video i radne listiće učenici će imati prilike saznati o novim medijima i društvenim mrežama, s fokusom na YouTube i YouTubere, odnosno na njihov utjecaj na djecu i mlade.

Digitalni mediji i mentalno zdravlje - odnosi na mreži VS odnosi uživo

21. travanj u 12.30 sati

Aplikacija Teams u kanalu 8. a, OŠ Plaški, 143. Domobranske pukovnije 1a, 47304 Plaški

Za učenike 8. a razreda organizira se radionica kroz koju će se definirati uloga i kvaliteta prijateljstva u korespondenciji s virtualnim druženjem.

PLOČE

Medijska pismenost u OŠ „Vladimir Nazor“ Ploče

Tijekom svibnja

Osnovna škola “Vladimir Nazor”, Tina Ujevića 3, 20340 Ploče

U Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Pločama organizirat će se sati medijske pismenosti povodom 4. Dana medijske pismenosti. Predavanja i radionice za učenike od 4. do 8. razreda bit će tematski prilagođene uzrastu učenika, kao i njihovim potrebama i interesima.

Učenici će na satima Hrvatskog jezika provoditi radionicu „Upoznajmo omiljenog influencera“ i „Čitamo, slušamo i prenosimo samo dobre vijesti“, koje će voditi učiteljica Hrvatskog jezika Ivana Pudar Pećar. Učiteljica Informatike Dona Prović će na nastavi Informatike učenicima prikazati prezentacije i videozapise te pričati o medijskoj pismenosti i utjecaju medija, oglašavanju i autorskim pravima, pojmovima poput netiquette, fake news, clickbait, influenceri, youtuberi, photoshopiranje i dr. S obzirom na to da je ove godine tema „Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana“, tj. naglasak je na utjecaju medija na mentalno zdravlje djece i mladih, školska psihologinja Nataša Palac sudjelovat će u raspravama i savjetovanju te usmjeravanju učenika.

 

Dio aktivnosti održat će se u školskim učionicama, a dio online dok će obilježavanje Dana medijske pismenosti upotpuniti i učenički radovi. Cilj je uključiti što više učenika i osvijestiti ih o važnosti medijske pismenosti te odgovornog i sigurnog pristupanja svijetu medija.

POPOVAC

Radionica - Oglasi

27. travnja u 10 sati

OŠ Popovac, Vladimira Nazora 26, 31303 Popovac

Učenici 1. razreda OŠ Popovac sudjelovat će u radionici o oglasima. Radionica se sastoji od: uvoda u temu, gledanja videa i prezentacije, razgovora, diskusije te izrade reklamnih fotografija.

Medij i stvarni svijet

29. travnja u 11.30 sati OŠ Popovac, Vladimira Nazora 26, 31303 Popovac Učenici 1. razreda će uz vodstvo učiteljice na izvannastavnoj aktivnosti kroz prezentaciju i čitanje slikovnice dobiti uvid u stvarni svijet naspram onog medijskog. Radionica će se sastojati od: uvoda u temu, gledanja prezentacije, čitanje slikovnice, te razgovora, diskusije i crtanja, izrada plakata. Cilj radionice je od najranije dobi kod učenika osvijestiti razliku između ta dva svijeta i naučiti ih prepoznati ih.

POŽEGA

Radionica influencer/ uzor

20. travnja od 16.25 do 17.05 sati

Ekonomska škola Požega, Osječka 33, 34000 Požega

Cilj je da u sklopu naše radionice na temu influencere odnosno uzora učenici steknu mogućnost:

 • prepoznati osobe koje smatraju svojim uzorima te opisati razloge vlastitih izbora
 • usporediti sličnosti i razlike između uzora i influencera
 • kritički sagledati te opisati pozitivne i negativne aspekte djelovanja influencera
 • navesti i opisati vlastita obilježja koja ih mogu činiti uzorima drugima.
Mediji i stvarni svijet

21. travnja u 10.25 sati i 22. travnja u 13.30 sati

Osnovna škola Julija Kempfa, Dr. Franje Tuđmana 2, 34000 Požega

Učenici će kroz kratku prezentaciju i čitanje slikovnice dobiti uvid u stvarni svijet naspram onog medijskog. Nakon razgovora, crtanja i čitanja učenici će osvijestiti razliku između ta dva svijeta i naučiti prepoznati istu.

Radionica: Prepoznajte dezinformacije i lažne vijesti

22. travnja u 11.55 sati

Ekonomska škola, Požega, Osječka 33, 34000 Požega

Učenici će se upoznati s pojmovima medijska pismenost i dezinformacija, raspravljat će se o primjerima lažnih vijesti i proučiti savjete za prepoznavanje lažnih vijesti (IFLA). Učenici će zatim u 5 skupina pročitati 3 vijesti i zaključiti koje su od njih istinite, a koje lažne i objasniti po kojim su kriterijima odredili njihovu (ne)istinitost. Nakon toga slijedi gledanje dokumentarnoga filma Bitcoin boy i usmjerena rasprava.

PRELOG

Djeca i mediji

15. travnja u 18 sati

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, Glavna 33, 40323 Prelog

U prostorijama Knjižnice i čitaonice Grada Preloga održat će se predavanje psihologinje Ane Knez namijenjeno roditeljima djece osnovnoškolske dobi, a govorit će se o utjecaju medija na mentalno zdravlje djece. Nakon toga, učitelj informatike Dario Šincek će izložiti tehničke upute za kontrolu dobrobiti djece u digitalnom svijetu.

U multimedijalnoj dvorani posjetitelji će moći razgledati i tematsku izložbu knjižne građe vezane za medije i tehnologiju općenito, a koju će pripremiti knjižničarka Dominika Lukačić – Murković.

Ravnateljica knjižnice Maja Lesinger, prisutnima će kroz multimedijsku izložbu predstaviti DATA DETOX KIT (paket za detoksikaciju podataka) kojeg je prevela na hrvatski jezik u suradnji s organizacijom Tactical Tech i Mozzilom. Sudionicima će također biti ponuđeni besplatni tiskani materijali i edukativne brošure s odabranim temama iz medijske pismenosti.

Broj mjesta na predavanju „Djeca i mediji“ je ograničen na 20, prijave su obvezne putem poveznice https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfwV-rg-tRfEoaqWMBBzL4MqIABVk4z12mPeDD4WdguzuTxUA/viewform i otvorene do popunjenja kapaciteta. Snimka predavanja bit će dostupna na internetskoj stranici Knjižnice i čitaonice Prelog i na Facebook stranici nakon održanog predavanja.

Dani medijske pismenosti u OŠ Draškovec

19. – 23. travnja u 10 sati

Osnovna škola Draškovec, Draškovićeva 47, 40325 Prelog

Na satovima informatike ćemo imati radionice na temu medijske pismenosti. Uključili su se učenici predmetne nastave.

PRIMOŠTEN

Hejt, šestaši!

20. travnja u 12.30 sati

Teams aplikacija (OŠ Primošten, Splitska 14, 22202 Primošten)

S učenicima 6. razreda prvo ćemo pogledati kratki video “Hejt, Sloveni”, nakon kojeg slijedi:

– razgovor o neugodnim riječima koje su nam ušle u svakodnevni govor

– pisanje riječi koje djeca izgovaraju jedni drugima

– razgovor o uzrocima takve komunikacije

– pisanje scenarija za sličan video u kojem su akteri djeca

PRKOS

Reklame svuda oko nas

21. travnja

Područna škola Prkos, dr. Franje Tuđmana, 23223 Prkos

Četvero učenika 2. razreda male Područne škole Prkos će kroz predavanje i radionicu „Reklame svuda oko nas“ učiti o vrstama reklama kojima su svakodnevno izloženi, pravilima oglašavanja u medijima, kako kritički promatrati reklame i promišljati o porukama reklama, utjecaj reklama na djecu-potrošače kao ciljanu skupinu. Učenici će samostalno odabrati neki od ponuđanih proizvoda ili uslugu te osmisliti reklamu (dramatizirati) i naslikati reklamni plakat za svoj proizvod ili uslugu poštujući upute pravila oglašavanja. Ostali učenici će promatrati rad učenika koji putem reklame želi utjecati na njihov odabir tog proizvoda, odlučiti bi li koristili i kupili proizvod koji im se na taj način reklamira.

PULA

Kritičko vrednovanje izvora informacija

31. ožujka u 11.30 sati

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Kandlerova 48, 52100 Pula

Učenicima srednje škole održat će se predavanje o medijskoj pismenosti s osvrtom na kritičko vrednovanje izvora informacija i samostalan rad učenika, s ciljem podučavanja kako istražiti temu po izboru na internetu i predložiti mjerodavne izvore.

 

Kako prepoznati "clickbait"

14. travnja u 13.15 sati

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Kandlerova 48, 52100 Pula

S učenicima završnih razreda srednje škole obrađivat će se pojam “clickbait”, i to kroz primjere iz prakse, što će učenicima pomoći u kasnijem zadatku u kojem će samostalno morati osmisliti, te sastaviti naslov i vijest ove vrste. Završetak radionice osmišljen je kao davanje kritičkog osvrta na odrađeni zadatak.

RAB

Projekcija filma Moj dida je pao s Marsa

Aktivnost će se održati u svibnju

OŠ Ivana Rabljanina, Banjol 10, 51380 Rab

Učenici će učiti o osnovnim filmskim izražajnim sredstvima, gledat će projekciju filma putem platforme HRTi, nakon toga će sudjelovati u analizi filma.

Mračna strana interneta

22. i 23. travnja

Srednja škola Markantuna de Dominisa, Banjol 11, 51380 Rab

Učenicima će se u sklopu redovne nastave Hrvatskoga jezika održati radionice na temu:

 1. razred – Naš online život o kojem roditelji trebaju znati
 2. razred – Sexting i sextortion

Radionice nisu otvorene za javnost.

RAŽANAC

Medijska pismenost

19. travnja od 8.45 do 10 sati

Teams aplikacija (OŠ Jurja Barakovića, Ražanac X9, 23248 Ražanac)

Dani medijske pismenosti obilježit će se virtualno u aplikaciji Teams za učenike predmetne nastave. Održat će se predavanje i radionice nakon predavanja.

RIJEKA

Predavanje i radionica: Koliko nam mediji kradu vrijeme

20. travnja od 10 do 11.30 sati

OŠ Fran Franković, Ivana Žorža 17a, 51000 Rijeka

U OŠ Fran Franković održat će se predavanje i radionica o medijima za učenike razrednog odjela za djecu s poremećajem u ponašanju. Cilj radionice je osvijestiti utjecaj tehnologije na zdravlje i okoliš, te naučiti učenike kako prepoznati opasnosti od pretjeranog korištenja ekrana. Nakon predavanja učenici će na radionici pisati svoj dnevni raspored od buđenja do odlaska na spavanje, a na nastavi će se povesti rasprava o medijskim navikama i slobodnom vremenu. Završni dio radionice bit će izrada plakata, a cilj je da učenici razviju bolju međusobnu suradnju, komunikaciju i da pokažu spremnost da potraže i ponude pomoć u organiziranju vlastitog slobodnog vremena.

Važnost medijske pismenosti za teenagere

21. travanj u 15.15 sati

OŠ Gornja Vežica, ul. G. Vežica 31, Rijeka 51000

Ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, sadržaj je planiran za rad uživo, u učionici 8.c, u drugom slučaju, učenici će isti dan biti obaviješteni za rad na temi online. Tijekom razrednog sata učenicima će biti prezentiran materijal o važnosti medijske pismenosti, osobito za teenagere, s osobitim naglaskom na procjenu vjerodostojnosti informacija u medijima i na internetu te razvoj kritičkog mišljenja i osobnih stavova prema informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Bit će riječ i o mogućnosti stvaranja pozitivnih medijskih sadržaja o ovom događanju. S obzirom da je nekoliko učenika uključeno u rad video sekcije i novinarske grupe, razrednica će ih motivirati za stvaranje sadržaja pogodnog za školski list, odnosno školsku mrežnu stranicu. Na događanju će biti korišteni materijali dostupni na stranicama medijakapismenost.hr.

Namjera je nakon prezentacije sadržaja raditi na radnim listićima, te ostvariti otvoreni razgovor o temi. Također je plan roditeljima učenika proslijediti materijale za roditelje i skrbnike učenika na temu o medijskoj i informacijskoj pismenosti koji su dostupni na stranici medijskapismenost.hr, a u nekom budućem terminu na roditeljskom sastanku koristiti materijale za radionicu za roditelje i diskusiju.

Radionica: Kako prepoznati lažne vijesti u medijima

22. travnja u 14.30 sati

OŠ Podmurvice, Podmurvice 6, 51000 Rijeka

Danas je dijete od rođenja okruženo medijima. Odrastanje djeteta je pod utjecajem medija, a obzirom na to da djeca danas provode više vremena u društvu raznih medija nego što provode u društvu roditelja i vršnjaka, nije rijetko da su mediji (elektronički) vrlo često dadilje i zamjena za druženje s roditeljima i prijateljima. Mediji utječu na mišljenje i ponašanje djece i mladih. Budući da mediji ne nude samo istinite i lijepe informacije potrebno je kod djece i mladih raditi na kritičkom promišljanju o sadržaju kojeg nude mediji. S učenicima posebnog razrednog odjela održat će se radionica na temu „Kako prepoznati lažne vijesti u medijima“.

Reklama za planet Zemlju

22. travnja

OŠ Podmurvice, Podmurvice 6, 51000 Rijeka

Učenici će putem radionice uočiti razliku između reklamiranja i oglašavanja, analizirati reklame i oglase temeljem AIDA marketinškog principa i kreirati reklamu/oglas za planet Zemlju. Cilj radionice je razvijenje kritičkog mišljenja prema utjecaju reklama i oglasa na nas, poticanje kreativnosti izradom reklame/oglasa za planet Zemlju povodom Dana planeta Zemlje i uočavanje važnosti pravilne uporabe medijskih resursa. Radionica se odvija online i nije otvorena za javnost.

Brzi tečaj medijske pismenosti Učeničkog doma Podmurvice Rijeka

Aktivnosti traju do kraja svibnja.

Učenički dom Podmurvice Rijeka, Branka Blečića 3, 51000 Rijeka (aktivnosti se odvijaju u online okruženju)

Povodom 4. Dana medijske pismenosti, dodatno motivirani onemogućenim neposrednim radom s učenicima, osmislili smo projekt usmjeren prema promicanju važnosti medijske pismenosti i kreiranju novih prilika za učenje o medijima našim učenicima, profesorima-odgajateljima, roditeljima i široj javnosti. U suradnji s našim učenicima odlučili smo: kreirati digitalne plakate koji podižu svijest o medijskoj pismenosti, izraditi prezentaciju za roditelje te na kraju navedenu prezentaciju i plakate ujediniti u kratku, edukativnu, digitalnu brošuru koji bismo objavili na našoj web stranici. Materijali koje izradimo tijekom projekta služit će za edukaciju učenika, roditelja i profesora te podizanje svijesti o važnosti medijskog opismenjavanja.

Aktivnosti nisu otvorene za javnost, a materijali koji nastanu na radionicama bit će dostupni na web stranici Učeničkog doma https://www.ucenicki-dom-podmurvice.hr/

 

ROVINJ

Budi tolerantan tip, odbaci stereotip!

Travanj – svibanj

Talijanska srednja škola – Scuola media superiore italiana Rovinj – Rovigno G. Carducci 20, 52210 ROVINJ

Tijekom nastave hrvatskoga jezika održat će se radionice medijske pismenosti s temom “Budi tolerantan tip, prepoznaj stereotip!”, namijenjena učenicima 2. i 3. razreda srednje škole. Učenici će naučiti kako prepoznati različite oblike stereotipa u medijskim sadržajima.

Prije i nakon svake radionice provest će se upitnik „Vjerujem li u stereotipe?“, a učenici će na kraju radionice predstaviti svoje kratke filmove/prezentacije koje su osmislili na temu stereotipa.

Sigurno kročim kroz svijet medija

19. travnja od 11.35 do 12.20 sati

Osnovna škola Vladimira Nazora Rovinj, Edmonda De Amicisa 31, 52210 Rovinj

Školska psihologinja Marija Gliha Družetić će u okviru projekta pod nazivom “Sigurno kročim kroz svijet medija”, koji se već 9 godina provodi u školi (s učenicima 4. razreda), održati 4. radionicu. U okviru projekta obrađuju se sljedeće teme: “Reci ne nasilju i zlostavljanju”, “Sigurno koristim elektroničke medije” i “Elektroničko nasilje”.

Sigurno koristim internet

22. travnja od 08 do 08.45 sati

Osnovna škola Vladimira Nazora Rovinj, Edmonda De Amicisa 31, 52210 Rovinj

Školska psihologinja Marija Gliha Družetić provest će radionicu s učenicima 3. a i 3. b razreda na temu “Sigurno koristim internet” u kojoj će se učenici upoznati s prednostima, ali i nedostacima i opasnostima korištenja interneta, nedostacima online komunikacije, kao i elektroničkim nasiljem.

Nonići na internetu

19. – 23. travnja

OŠ Vladimira Nazora Rovinj-SE Vladimir Nazor Rovigno, E. de Amicisa 31, 52210 Rovinj

Učenici će snimiti kratak video sa svojim bakama ili djedovima o opasnostima koje djedovi i bake percipiraju na internetu.

Dezinformacije u vrijeme pandemije koronavirusa

19. i 23. travnja prema rasporedu razreda

Aplikacija Teams (OŠ Vladimira Nazora Rovinj, E. de Amicisa 31, 52210 Rovinj)

Učiteljica informatike Ina Venier, će tijekom online nastave obilježiti Dane medijske pismenosti od 19. – 23. travnja s učenicima 5. – 8. razreda prema redovnom rasporedu sati.

Tijek online blok sata:

– uvodna riječ o Danima medijske pismenosti

– razgovor s učenicima uz prezentaciju Prepoznajte dezinformacije i lažne vijesti koja je dostupna za preuzimanje na portalu medijskapismenost.hr

– dezinformacije u doba pandemije koronavirusa – rasprava nakon pregleda 2 kratka video zapisa: https://www.youtube.com/watch?v=i4lHlAWOA6s, https://www.youtube.com/watch?v=Lwxrw3b7neM

– upoznavanje s pojmom fact checking i faktograf.hr – om i njegovoj namjeni

– upoznavanje učenika s pojmovima antivakser i teorija zavjere

– poveznica na web stranicu Europske komisije – Prepoznavanje teorija zavjere

– primjeri nekih teorija zavjere – poveznica na članke u kojima faktograf.hr iznosi dokaze da se radi o lažnim informacijama – kratka rasprava

– pregled video zapisa koji je izradio faktograf.hr pod naslovom: „Kako su antivakseri postali veća prijetnja od pandemije?“ https://www.youtube.com/watch?v=4r8bjb5lfz4

Kako prepoznati clickbait?

22. – 23. travnja od 8 do 9.30 sati

Teams aplikacija (OŠ Vladimira Nazora, Ulica E. de Amicisa Via E. de Amicis 31, 52210 Rovinj)

Učenici sedmih razreda OŠ Vladimira Nazora iz Rovinja sudjelovat će na interaktivnom predavanju o clickbait vijestima putem Teams aplikacije.

SAMOBOR

Medijska pismenost: Bad News Game

20. travnja u 11.30 sati

Gimnazija A. G. Matoša, Samobor; A. Hebranga 26, 10430 Samobor

U sklopu nastave Engleskog jezika I, maturanti su početkom ožujka imali 6 sati posvećenih temama u domeni medijske pismenosti. Konkretno, bavili smo se digitalnim tragovima/ otiscima koje ostavljamo i koje drugi o nama ostavljaju na internetu, raspravljali smo o slobodi govora, tračevima i dezinformacijama, analizirali uzroke nastajanja i širenja teorija zavjere te učili i vježbali kako razaznati istinu od laži (fake news i deep fake). Kao nastavak na te teme, u utorak 20.4. u 11.30, učenici jednog od ta tri razreda maturanata će na Satu razrednika igrati igru Bad News Game kako bi se upoznali s različitim taktikama i metodama širenja dezinformacija te tako bili svjesniji njihova postojanja i povećali otpornost na njih.

Osim toga, ovaj tjedan učenici drugih razreda u sklopu Engleskog jezika I raspravljaju o prihvatljivom i neprihvatljivom ponašanju na društvenim mrežama, o bontonu u virtualnom okruženju te razgovaraju o provokativnom pitanju: što učiniti ako shvate da je njihov blizak prijatelj nasilnik na društvenim mrežama (cyberbully).

SINJ

Komuniciranje u virtualnom okruženju

23. travnja u 15 sati

SSŠ bana Josipa Jelačića, Dinka Šimunovića 14, 21230 Sinj

Dan medijske pismenosti ćemo iskoristiti kako bismo naučili prepoznavati negativne oblike komunikacije u virtualnom okruženju u kojem se intezivno družimo zahvaljujući pandemiji.

Medijska pismenost i dezinformacije u nastavi strukovnih predmeta

23. travnja od 8 do 13.05 sati

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj, Dinka Šimunovića 14, 21230 Sinj

Ubrzani razvoj tehnologije i pandemija koronavirusa unijeli su niz promjena u poučavanju. Pretjerana konzumacija medija i medijskih sadržaja su postali svakodnevica kao i razni načini na koje tražimo informacije. Cilj predavanja je učenicima ukazati na probleme i negativne posljedice medija kako bi razumjeli funkcioniranje različitih medija. Učenicima će se objasniti ispravan način pronalaženja, prepoznavanja i razlikovanja relevantnih informacija. Učenici će se educirati u svrhu zaštite od dezinformacija i prijevara, kako bi znali odabrati istinitu i provjerenu informaciju u digitalnom okruženju.

Učenici će kroz obrazovne sadržaje, istraživačko i problemsko učenje, rješavanjem praktičnih primjera razviti nova znanja i vještine. Analizirat će se sadržaji važnih dokumenata Europske komisije u kojima su dani akcijski planovi za lakše razumijevanje problema medijske pismenosti, dezinformacija i lažnih vijesti.

SLUNJ

Medijsko obrazovanje mladih

19. travnja u 13.15 sati

Srednja škola Slunj, Školska 22, 47240 Slunj 

Na satu razrednika cilj je učenike 2. razreda pomoću video materijala i razgovorom osvijestiti o važnosti medijske pismenosti. Prezentacija o važnosti medijske pismenosti odvija se online, a organizator je razrednik.

SISAK

Mediji u školi 21. stoljeća

19. – 23. travnja

OŠ 22. lipnja, Franje Lovrića 27, 44000 Sisak

Poticanje medijske pismenosti i kritičkog promišljanja o sadržajima i opasnostima društvenih mreža i interneta, ali i dobrobitima istih (uočenim u nastavi na daljinu) realizirat će se u 4.a odjelu tijekom tjedna od 19. do 23. travnja, uz primjenu različitih nastavnih metoda, strategija i oblika rada (predavanje, anketa, radionica, kviz).

Dani medijske pismenosti u OŠ 22. lipnja

19. – 23. travnja

OŠ 22. lipnja, Franje Lovrića 27, 44000 Sisak

Razredni odjel 1. b razreda, uključit ću se u provedbu Dana medijske pismenosti i održati sat medijske kulture na temu medijske pismenosti. Učenici će biti upoznati s pojmom medijske pismenosti (pismenost – sposobnost čitanja i pisanja, medij – televizija, radio, internet, film…). Koristeći digitalne materijale na platformi IZZI učenici će naučiti primati i razumjeti poruke/reklame, saznati koji je sadržaj primjeren učenicima prvog razreda, govoriti o likovima u animiranim filmovima, prepoznati razliku između televizije i televizora te uočiti uređaje pomoću kojih dolazimo do informacija (https://hr.izzi.digital/DOS/923/965.html; https://hr.izzi.digital/DOS/923/966.html).

Pomoću Slikovnice o medijskoj pismenosti i videa o medijskoj pismenosti u kojem uz zabavne aktivnosti učenike vode animirani likovi i njihovi vršnjaci, učenici će iskustveno učiti o medijima i razlici između svijeta medija i svijeta zbilje (https://www.medijskapismenost.hr/wp-content/uploads/2018/04/Slikovnica-o-medijima.pdf; https://youtu.be/Kea831YXKEU).

Kroz razgovor o oglasima i crtanim filmovima s kojima se učenici susreći, cilj je potaknuti učenike na kritičko razmišljanje o medijskim sadržajima.

Priča o medijima

21. travnja od 13.15 do 14.40 sati

OŠ 22. lipnja, Franje Lovrića 27, 44000 Sisak

Cilj aktivnosti je upoznati učenike prvog razreda s pojmom medija, kako ih koristimo i za što nam služe, te ih naučiti koja je razlika između svijeta medija i stvarnog svijeta kroz predstavljanje slikovnice A. Čakmazović „Slikovnica o medijima“. Nakon edukacije kroz slikovnicu djeca će se likovno izraziti crtajući.

Medijska pismenost za najmlađe

23. travnja u 15.50 sati

OŠ 22. lipnja, Franje Lovrića 27, 44000 Sisak

S učenicima trećeg razreda pogledat ćemo video o medijima “Medijska pismenost za najmlađe”, nakon čega ćemo čitati i istoimenu slikovnicu. Aktivnost obilježavanja Dana medijske pismenosti održat će se na satu Hrvatskog jezika.

Medijska pismenost u produženom boravku

22. travnja u 11 sati

OŠ Braća Ribar, Zagrebačka ulica 8a, 44000 Sisak, p.p. 13

U produženom boravku, s učenicima prvog razreda odradit će se prikaz „Slikovnice o medijima“ i provesti će se dvije radionica iz priručnika „Medijska pismenost za najmlađe“. Učenici će kroz dvije radionice naučiti razliku između predmeta i znaka.

Prikaz radionice možete pogledati uz pomoć ovog linka: https://wke.lt/w/s/b7x656

 

SLATINA

Sigurnost djece u virtualnom prostoru

20. travnja u 12 sati

OŠ Eugena Kumičića, Dobriše Cesarića 24, 33520 Slatina

Učenici će u sklopu nastave Hrvatskoga jezika pogledati video predavanje “Sigurnost djece u virtualnom prostoru” koje je pripremilo Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Nakon predavanja učenici će razgovarati o onome što su vidjeli i naučili u spomenutome predavanju.

 

Mladi i društvene mreže

21. travnja

OŠ Josipa Kozarca, Nikole Šubića Zrinskog 2, 33520 Slatina

Učenici 6. i 7. razreda proučavat će utjecaj društvenih mreža i različitih aplikacija na poimanje identiteta i oblikovanje ličnosti. U tu svrhu izrađivat će eko-kocke i eko-likove s motivima ikona odabranih društvenih mreža i aplikacija te iznijeti zaključke o tome kako društvene mreže i aplikacije utječu na svakodnevni život mladih te na oblikovanje stavova i identiteta.

Jesmo li me(j)d(b)ijski (ne)pismeni?

3. svibnja

SŠ Marka Marulića Slatina, Trg Ruđera Boškovića 16, 33520 Slatina

U sklopu Dana medijske pismenosti organiziramo provedbu ankete za učenike kojom će se utvrditi razina poznavanja pojmova iz područja medijske pismenosti i radionice s ciljem osvješćivanja važnosti kritičkog vrednovanja izvora pri samostalnom prikupljanju informacija.

Društvene mreže - izvor informiranja mladih

26. – 30. travnja na nastavi informatike

Srednja škola Marka Marulića Slatina, Trg Ruđera Boškovića 16, 33520 Slatina

Aktivnosti u našoj školi započet će provođenjem ankete s učenicima 1.-3. razreda o navikama korištenja društvenih mreža kao izvoru informiranja. Nakon toga ćemo pogledati video materijal o ulozi društvenih mreža u životu mladih i razgovarati o važnosti društvenih mreža u životu mladih.

Osim toga, provest ćemo radionice s ciljem prepoznavanja lažnih vijesti te ukazati na važnost kritičkog promišljanja o dobivenim informacijama i obazrivost pri prosljeđivanju istih dalje na mreži.

SLAVONSKI BROD

Klikom i perom do znanja

Travanj – svibanj

OŠ Hugo Badalić, Borovska ul. 3, 35000 Slavonski Brod

“Klikom i perom do znanja”, predavanje s elementima radionice, predviđeno je za učenike razredne i predmetne nastave.

Učenike različitih dobnih skupina i interesa, školska knjižničarka Tanja Štević, upoznat će s prednostima i nedostacima masovnih medija (tradicionalnih i suvremenih) koji su sastavni dio njihovih života, s ciljem povratka knjizi kao mediju za sva vremena te povratku čitanju i kritičkom čitanju. Ishodi predavanja i radionica prilagodit će se dobnoj skupini učenika. Ključno je odgovoriti na pitanja:

“Zašto je baš danas čitanje važno?”

“Što znači čitati s razumijevanjem?”

“Ako “klikam”, znači li to čitam?”

“Ako “klikam”, znači li to da učim?”

“Ako “klikam” znači li to da znam?”

“Ako “klikam”, znači li to da komuniciram?”

Radionica - Analiza i vrednovanje raznih medijskih poruka

28. travnja od 8 do 11.30 sati

OŠ “Ivan Goran Kovačić”, Huge Badalića 8, 35000 Slavonski Brod

Radionica za učenike 8. razreda na kojoj će učenici analizirati i vrednovati različite vrste medijskih poruka (novinski članak, objava na društvenim mrežama, videoreportaža, reklama…) odgovarajući na pitanja koja se nalaze u zadanom upitniku. U upitniku će se nalaziti pitanja o autoru i pošiljatelju poruke, ciljevima, sadržaju medijskih poruka, iznesenim stavovima, prepoznavanju stereotipa, na koji način nas pošiljatelj poruke nas uvjerava, ali i o obilježjima (izražajnim sredstvima) različitih medija. Ova radionica je početni korak u dužem školskom projektu u kojem će učenici stvarati svoje vlastite medijske poruke na temelju zadanih kriterija te ih međusobno vrednovati.

Radionica - Komunikacija na internetu

29. travnja od 8.00 do 11.30

OŠ “Ivan Goran Kovačić”, Huge Badalića 8, 35000 Slavonski Brod

Za učenike 6. razreda održat će se radionica o pravilnom ponašanju na internetu koja će sadržavati videolekciju koja obrađuje ovu problematiku (https://www.youtube.com/watch?v=KHwSHhU2Q8Y&t=208s), a zatim će učenici popunjavati kviz https://wordwall.net/play/1211/647/406 za utvrđivanje znanja, ali i svojevrsnu samoanalizu vlastith ponašanja na internetu. Nakon toga slijedi razgovor o njihovim različitim iskustvima komunikacije na internetu (komentiranje objava na drušvenim mrežama, objavljivanje fotografija osoba bez njihova znanja i odobrenja, itd.). Na kraju, učenici će u razdoblju od dva tjedna u skupinama imati projektni zadatak osmišljavanja videoporuka u kojima će upozoriti na opasnosti različitih rizičnih ponašanja u virtualnom svijetu.

Radionica „Utjecaj reklame na izbor proizvoda“

Travanj i svibanj

OŠ Hugo Badalić, Borovska 3, 35000 Slavonski Brod

Radionica koja skreće pozornost učenika na ulogu reklame pri izboru proizvoda te na utjecaj koji reklame imaju u našem životu održat će se tijekom travnja i svibnja za učenike predmetne nastave.

Sexting & Sextortion

Tijekom cijelog tjedna, u vrijeme SRZ-a učenika 2.razreda

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Eugena Kumičića 55, 35000 Slavonski Brod

Na satu razredne zajednice (online) učenicima će biti postavljena video lekcija (sa stranice medijska.pismenost.hr) uz kombinaciju anonimne ankete o upoznatosti s temom. Predavanje i anketu će pripremiti stručna suradnica psihologinja. Aktivnost nije dostupna za širu javnost.

Borba protiv utjecaja reklama - izrada antireklama

3. i 10. svibnja u 8 sati

Teams aplikacija (Ekonomsko birotehnička škola, Naselje Andrija Hebrang 13/1, 35000 Slavonski Brod)

Tijekom dva Sata razrednika (u online nastavi) održat će se dvije radionice. U prvoj će se analizirati reklame koje učenici vole, logotipi poznatih brendova i njihovi slogani, a zatim ono što se u tim reklamama pokušava prodati. Analizirat će se strategije i marketinški trikovi kojima se kompanije služe u reklamama.

Na drugom Satu razrednika će se pokazati i analizirati nekoliko antireklama i smjernice pomoću kojih učenici mogu kritički promišljati o tome koja je skrivena poruka reklame, prodaje li se uistinu ono što se reklamira te koja je loša strana svake od njih (loš učinak na okoliš i zdravlje čovjeka, npr.). U zadnjoj fazi će učenici kritički promisliti o reklami koju su odabrali i izraditi svoje vlastitu antireklamu.

SOLIN

Predavanje o medijskoj pismenosti u OŠ Vjekoslava Paraća

21. travnja u 9.45 sati

Google Classroom (OŠ Vjekoslava Paraća, Dudini 68, 21210 Solin) 

Učenici 6. C razreda će, povodom Dana medijske pismenosti, pogledati video lekciju o kojoj ćemo zatim razgovarati preko Meet-a. Događaj nije otvoren za javnost.

SPLIT

Dani medijske pismenosti u OŠ Spinut

19. – 25. travnja

OŠ Spinut, Teslina 12, 21000 Split

S ciljem promicanja medijske pismenosti u danima od 19. do 25. travnja, školska knjižničarka u suradnji s učiteljicama 3.B, 3.C i 1.A razreda održat će predavanja s elementima radionice. Djeca će učiti o oglasima, prednostima i zamkama videoigrice, te će izrađivati optičke igračke. Predavanje s radionicima održava se s ciljem razvoja stavova prema infomacijskoj-komunikacijskoj tehnologiji, kritičkog prosuđivanja o utjecaju medija na nas, te boljeg razumijevanja kako se rade animirani filmovi i videoigra.

Edukativna radijska emisija Eko-Eko

22. travnja u 14 sati

Osnovna škola Bol, Split , Hrvatskih iseljenika 10, 21000 Split

Učenici će na Satu razrednika sudjelovati u radionici Eko-Eko. S obzirom da je 22.4. Dan planeta Zemlja, povezat ćemo sadržaj Radijske igre Eko poruka i značenje edukativne radijske emisije. Učenici će kroz aktivnost naučiti razlikovati negativne i pozitivne medijske sadržaje. Snimit će i svoju radijsku emisiju s eko temom i eko porukom i prezentirati je drugim učenicima.

Izrada stripa Sigurnost na internetu

20. travnja

OŠ Dobri, Kliška ul. 25, 21000 Split

Učenici će pročitati prezentaciju Sigurnost na internetu, a zatim u web alatu Storyboard izraditi strip na tu temu. OŠ Dobri uključena je u Erasmus + projekt Innovative methods od teaching foreign languages with the use of infirmation and communication technologies, a ovo je jedna od aktivnosti u sklopu tog projekta.

Slikovnica o medijima i Pozitivne i negativne strane medija

22. i 23. travnja, tijekom nastave

OŠ Mejaši, Mejaši 20, 21000 Split

Knjižničarka će posjetiti svaki razred posebno i održati radionicu u kojoj će govoriti o medijima i medijskoj pismenosti. U prvim i drugim razredima naglasak će biti na razlici medija i stvarnog svijeta, a koristit će se i „Slikovnica o medijima“, dok će se u trećim i četvrtim razredima govoriti o pozitivnim i negativnim stranama medija.

eTwinning projekt "What's on the news?"

Ožujak 2020. – ožujak 2021.

Osnovna škola Spinut, Teslina 12, 21000 Split

Projektom je planirano postići više ciljeva kod učenika: razviti kod učenika vještine rada u timu, korištenje engleskog jezika kao radnog te kao jezika zajedničke komunikacije, uspješno korištenje digitalnih alata. istraživanje potrebnih informacija o zadanoj temi, čitanje s razumijevanjem, pisanje, debata o podtemama medijske pismenosti, razmjena iskustava i mišljenja sa svojim partnerskim vršnjacima. Konačan cilj ovog projekta je učiniti naše učenike medijski pismenim i odgovornim osobama. Prva projektna aktivnost je uspješno odrađena i završena je 25. travnja. Bavila se temom lažnih vijesti i dezinformacija.

Učenici su napravili logo projekta. Sudjelovali su u anketi u kojoj su se izjašnjavali o temi lažnih vijesti i koliko im je poznat taj termin. Učiteljice su obradile materijal Bad News s učenicima, preuzet s portala medijska pismenost.hr. Učenici su igrali igru Bad Game i nakon iznijeli u Twinspace-u projekta što ih je najviše impresioniralo u igranju igre Bad Game. Nakon toga su sudjelovali u mini-debati koristeći alat Tricider gdje su iznijeli svoje slaganje ili neslaganje sa zadanim mišljenjem: Lažne vijesti nas čine da razmišljamo kritički. Trebali su i glasovati za najbolji argument i obrazložiti svoj glas. Zatim su radili svoju udarnu vijest koja je trebala imati barem jedan lažni podatak koristeći alat Breaking News Generator i radili su Fakebook neke značajne osobe u kojem su trebali koristiti netočne podatke. U svibnju će se održati video sastanak s projektnim partnerom i učenici će međusobno pogađati što je bio netočno i lažno u njihovim vijestima i fakebook-ovima. Svi učenički radovi su vidljivi na Twinspace-u projekta “What’s on the news?”

Ukoliko ima zainteresiranih koji se žele priključiti ovom jednogodišnjem projektu koji se bavi temom medijske pismenosti i dezinformacije, može se javiti koordinatoru projekta Ivani Bokavšek na mail: ivana.bokavsek@skole.hr

Vrtićki medijski program

3. svibnja u 15 sati

Dječji vrtić Marjan, objekt Pčelica, Lovretska 13, 21000 Split

Na radionici u vrtiću djeca će s odgojiteljicom i pedagogom osmisliti svoj kvalitetni medijski program. Nakon što dulje kritički u grupi razmatraju i razgovaraju što su kvalitetni crtići, dokumentarci, emisije, kreirat će svoj program. Cilj je kod djece potaknuti kritičko razmišljanje o medijskom sadržaju koji konzumiraju, da o njemu razgovaraju, verbaliziraju svoje interese i potom osmisle vlastiti program kojeg će predstaviti roditeljima kod kuće. Tijekom prethodnih aktivnosti uveden je Putujući ruksak koji djeca nose kući, u kojem je bilježnica u koju djeca s roditeljima navode svoju najdražu emisiju ili crtiće, te ilustriraju. Ovime potičemo djecu na kvalitetno provođenje slobodnog vremena s roditeljima. Djeca su kroz ove aktivnosti već osmislila i svoju emisiju, vremensku prognozu, igrali uloge voditelja, snimatelja, kreiran je mali videouradak, a u pripremi su i Vrtićke novine.

Sat razredne zajednice - Dani medijske pismenosti

28. travnja

1.b razred , OŠ Mertojak Doverska 44, 21000 Split

Na satu razrednika gledat ćemo filmove i razgovarati o Danima medijske pismenosti. Čitat ćemo i Slikovnicu o medijima, a pogledat ćemo i film koji sam napravila i objavila na Youtube- u: https://youtu.be/G1NBlCXtyt0

Tjedan medijske pismenosti u OŠ Kamen-Šine

19. i 23. travnja

Teams učionice 5. 7. i 8. razreda OŠ Kamen-Šine, Ul. Gospe od Karmela 1, 21000 Split

Dani medijske pismenosti obilježit će se virtualno u aplikaciji Teams za učenike predmetne nastave koji pohađaju nastavu informatike, obzirom da će se nastava održati online taj tjedan online.

S učenicima ćemo na satu informatike u svakom od razreda pogledati video te podijeliti neke zanimljive brošure i informacije koje se nalaze na portalu medijskapismenost.hr i djecamedija.org.

Edukacija za roditelje Digitalni mediji i mentalno zdravlje

3. svibnja u 18 sati

Zoom aplikacija (OŠ Pujanki, Ul. Ive Tijardovića, 21000 Split)

U sklopu roditeljskog sastanka roditelja učenika 8. Razreda, razrednica će prezentirati podatke, studije i najnovija otkrića vezana za problematiku digitalnih medija i mentalnog zdravlja kako njih samih, tako i njihove djece. Nakon predavanja održat će se anketa i razgovor otvorenog tipa.

 

Radionica medijske pismenosti - kako nastaju vijesti

26. travnja u 18 sati

Online učionica MC Teams (OŠ Pujanki, Ul. Ive Tijardovića, 21000 Split)

Učenici će pogledati video materijal „Kako nastaju vijesti“. Potom ćemo učenicima dodijeliti različite uloge te im dati zadatak da osmisle TV reportažu za o načinu obilježavanja Dana planeta Zemlje u OŠ Pujanki. Svaki učenik će napraviti hodogram svog zadatka i osmisliti što su mu zadaće.

Medijska pismenost u Prirodoslovnoj školi Split

Od 3. do 6. svibnja

Prirodoslovna škola Split, Matice hrvatske 11, 21000 Split

5 učenika 2.d razreda sudjeluje u eTwinning projektu kojem je tema medijska pismenost. Ostatku razreda će biti predstavljeni neki od njihovih radova kako bi svi osvijestili važnost edukacije i kritičnog razmišljanja o svemu što nam je dostupno online.

Dani medijske pismenosti u Tehničkoj školi za strojarstvo i mehatroniku, Split

Od 4. do 30. svibnja

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Zrinsko-frankopanska 23, 21000 Split

Stručna suradnica knjižničarka će održati nastavne sate za učenike trećih razreda na teme “Clickbait i prikriveno oglašavanje” i “Lažne vijesti i stereotipi u medijima na primjeru izbjegličke krize”. Učenici će kroz navedene nastavne sate uspoređivati medijske tekstove i tumačiti kako prikazane informacije, ideje, stavovi i mišljenja utječu na oblikovanje stavova i vrijednosti primatelja. Moći će prepoznati prikrivenu svrhu medijske poruke, ali i vrednovati i kritički analizirati različite medijske sadržaje.

Pedagoginja i psihologinja će svim razrednicima podijeliti materijale za nastavni sat “Komunikacija u online okruženju” koji će oni održati sa svim razrednim odjeljenjima. Stručne suradnice će izradit informativne plakate, urediti centralni školski pano te sve informacije o provedenim aktivnostima objaviti na mrežnoj stranici škole.

STUBIČKE TOPLICE

Clickbait novinarstvo

22. travnja u 8.30 sati

OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, Strmečka cesta 5a, 49244 Stubičke Toplice

S učenicima će se održati radionica Clickbait novinarstvo u okviru nastave Hrvatskoga jezika i medijske kulture, kako bismo obilježili Dane medijske pismenosti te upoznali učenike s istraživanjem informacija putem interneta.

Provjera sadržaja na internetu

23. travnja u 7.45 sati

OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, Strmečka cesta 5a, 49244 Stubičke Toplice

S učenicima će se održati radionica „Provjera sadržaja na internetu“ u okviru nastave Hrvatskoga jezika i medijske kulture, kako bismo obilježili Dane medijske pismenosti te upoznali učenike s istraživanjem informacija putem interneta.

SUPETAR

Clickbait novinarstvo

19 .travnja u 13.15 i 20. travnja u 8 sati

Srednja škola Brač, ul. Petra Krešimira IV. br. 2. 21400 Supetar

Radionica „Clickbait novinarstvo“ planira se kroz uvod u temu kroz objašnjenje pojma  medijska pismenost, prikaz videa „Clickbait novinarstvo“ i primjenu naučenoga kroz izradu nastavnih listića na zadanu temu. Educiranje sudionika ima za cilj razvoj kritičkog mišljenja u području medija i izbor kvalitetnih izvora informacija.

SVETA MARIJA

Dani medijske pismenosti u našoj školi

19. – 22. travnja u 10 sati

Osnovna škola Sveta Marija, A. Habuša 29a, 40326 Sveta Marija

Na satovima razrednika i na satovima informatike ćemo imati radionice na temu medijske pismenosti. Uključili su se učenici i razredne i predmetne nastave.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE

Dani medijske pismenosti u knjižnici OŠ Sveti Križ Začretje

19. – 23. travnja, u jutarnjim satima

OŠ Sveti Križ Začretje, Školska 5, 49223 Sveti Križ Začretje

Za učenike sedmih i osmih razreda u školskoj će se knjižnici održati predavanja vezana za medijsku pismenost. Sva tri odjeljenja 7. razreda zasebno će doći u knjižnicu na sat medijske pismenosti o klikolovkama, dok će tri odijeljenja osmih razreda po istom principu slušati predavanje o reklamama i propagandi.

Radionice će održati knjižničarka Kristina Varžić, u dogovoru s učiteljicama hrvatskog jezika.

SVETI MARTIN POD OKIĆEM

Radionica izrade medijske abecede

19. – 23. travnja

OŠ Mihaela Šiloboda, Sveti Martin pod Okićem 37b, 10435 Sveti Martin pod Okićem 

U sklopu razredne nastave učitelji i školska knjižničarka organiziraju radionice za učenike od 1. do 4. razreda. Učenici će sudjelovati u radionicama izrade optičkih igračaka te učiti o vrstama medija, oglasima i društvenim mrežama. Rezultat radionica bit će digitalna knjiga “Medijska abeceda”.

SVIBOVEC

MEDIJI – Moćne stvari koje mijenjaju svijet

21. – 23. travnja

OŠ Svibovec, Ul. Braće Radić 4, 42223 Svibovec

Radionice su predviđene na niže razrede osnovne škole. Za svaki razred je namijenjena jedna radionica, ali sve su usmjerene k jednoj temi – mediji. Radionice će voditi učiteljica iz informatike. Na radionicama ćemo učiti o bontonu na internetu, pretraživanju interneta, tehnologiji i mladima, te o tome kako su mediji mijenjali svijet.

ŠIBENIK

Jesam li medijski pismen?

19. – 23. travnja  (u dogovoru s razrednicima), online

OŠ Fausta Vrančića Šibenik, sv. Nikole Tavelića 13, 22000 Šibenik

Održava se online predavanje za učenike 6. razreda pod nazivom “Jesam li medijski pismen?”. Nastojat ćemo učenike podučiti temeljnim znanjima medijske pismenosti. Budući da se nastava odvija online, došlo je do izmjene prvotnih planova te smo se prilagodili uvjetima online nastave.

Predavanje nije dostupno za širu javnost.

Predavanja i radionice "Medijska pismenost"

19. – 23. travnja

Teams aplikacija, Katolička osnovna škola Velimira Škorpika 8, 22000 Šibenik

Predavanja i radionice na temu Medijske pismenosti su namijenjeni učenicima od 5. do 8. razreda Katoličke osnovne škole prema rasporedu sati kroz tjedan 19. – 23. travnja.

Predavanja i radionice će voditi učiteljice Hrvatskog jezika Marita Županović i Ivana Milišić te učiteljice Informatike Martina Kolovrat i Josipa Baljkas Klisović.

Zastupljene teme po razredima:

Učenici petih razreda: neknjiževni tekst Paolo Celot i Susie Jones-Put u središte medijske pismenosti  – istraživanje na temu Uporaba društvenih mreža  i Komuniciranje u virtualnom svijetu

Učenici šestih razreda: Crtani filmovi nekad i danas – razlike

Učenici sedmih razreda: Fakebook – influenceri, youtuberi, blogeri

Učenici osmih razreda: Fake News, Digitalni mediji i mentalno zdravlje

TOPOLOVAC

Druga strana ekrana

19. – 23. travanj

OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Trg Marijana Šokčevića 1, 44202 Topolovac

Učenici nižih i viših razreda sudjelovat će u aktivnostima vezanim uz medijsku pismenost i sigurnost na internetu gdje će usvojiti pravila sigurnog ponašanja online, dijeljenja osobnih podataka, naučiti što je elektroničko nasilje, kako zaštititi svoju privatnost, što su digitalni tragovi. Pretražujući internet naučit će koje su korisne stranice, te kome se mogu obratiti ukoliko im je potrebna pomoć. Nakon svega svoje će znanje pokazati izrađujući, plakate, brošure, videozapise, stripove.

TOVARNIK

Put u svijet medijske pismenosti - osviještenost

19. – 21. travnja 2021.

OŠ A. G. Matoš Tovarnik, Vukovarska 1, 32249 Tovarnik

U sklopu nastave Hrvatskoga jezika učenici 6. razreda sudjelovat će u različitim aktivnostima i zadatcima u kojima će otkrivati važnost medijske mudrosti i osviještenosti. Aktivnosti će se, zbog epidemiološke situacije, održati putem online nastave. Nastava će se sastojati od sljedećih aktivnosti: rasprava i anketa “Jesi li medijski mudro dijete?”, gledanje i analiza animiranoga filma “Put u svijet medijske pismenosti – osviještenost”, izrađivanje kartica “Medijski mudro dijete”, istraživanje o negativnim stranama medija, izrada brošure “Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona”.

TRILJ

Mediji i empatija

Ožujak – svibanj

OŠ Trilj, Poljičke Republike 18, 21240 Trilj

Učenici OŠ Trilj imat će priliku poslušati prezentaciju i predavanje koji stavljaju naglasak na utjecaj medija na naše osjećaje i ponašanje. Učenici će pričati o svojim omiljenim emisijama i likovima iz tih emisija, obrazlagati zašto vole baš njih, kako se osjećaju dok ih gledaju, koje osobine karaktera tih likova im se sviđaju. Na kraju predavanja će se gledati, a zatim i komentirati kratki animirani video uradak o empatiji i pomaganju.

 

TRNAVA

Pedagoška radionica - Utjecaj društvenih mreža na mlade

20. travnja

Teams aplikacija (OŠ Josipa Jurja Strossmayera, Braće Radića 1, 31411 Trnava)

U sklopu sata razrednika pedagoginja će s učenicima odraditi radionicu pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na mlade”.

Pedagoginja će s učenicima razgovarati o navedenoj temi, pokazati im edukativan video, kratki tekstić Nine Topić “Utjecaj društvenih mreža na mlade i pojam ljepote danas” te ih upoznati s letkom “Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana”. Svi materijali za pripremu radionice nalaze se na portalu medijskapismenost.hr.

VALPOVO

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

23. travnja od 11.30 do 12.45 sati

Osnovna škola Matije Petra Katančića, Ul. Ive Lole Ribara 3, 31550 Valpovo

Knjižničarka Osnovne škole Matije Petra Katančića održat će prezentaciju o digitalnim medijima i mentalnom zdravlju za učenike predmetne nastave

Djeca i mediji, predavanje za roditelje djece mlađe školske dobi

6. svibnja u 18 sati

Društveni centar Valpovo, Matije Gupca 22, 31550 Valpovo 

Društvo ‘Naša djeca’ Grada Valpova organiziralo je u Društvenom centru Valpovo predavanje za roditelje o utjecaju medija na djecu, o tome kako pravilno odabrati video igre prikladne za djecu. Pričat ćemo i o sigurnosti na društvenim mrežama.

VARAŽDIN

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

27. do 30. travnja u prijepodnevnim satima

2. OŠ Varaždin, A. Cesarca 10, 42000 Varaždin (Zoom poveznica za online sudionike https://bit.ly/3dPIxay)

Tijekom četiri nastavna dana u 3. C razredu 2. OŠ Varaždin će 4. Dani medijske pismenosti biti realizirani kao projektna nastava s mogućnošću uključivanja ostalih razreda razredne nastave. Projektne aktivnosti 3. C će biti realizirane uživo dok će ostali zainteresirani razredi i učiteljice moći pristupiti našim aktivnostima putem Zoom aplikacije (https://bit.ly/3dPIxay).

Tijekom projektnih dana đaci će upoznati po jedan film od svakog filmskog roda (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni). O filmovima će biti pokrenuta rasprava vezana uz emocije stvaratelja do emocija koje su đaci osjetili kao gledatelji.

Na osnovu svakog od filmova učenici će biti potaknuti na vlastito stvaranje putem odabranog medija (strip, e-strip, kamišibaj priča, fotografija i dr.). Naglasak pri stvaranju će biti na prenošenju osobnih emocionalno obojenih događaja putem odabranog medija.

VARAŽDINSKE TOPLICE

Radionica za učenike "Lažne vijesti"

26. i 28. travnja

OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, Grada Vukovara 1, 42223 Varaždinske Toplice

Radionica “Lažne vijesti” namijenjena je učenicima predmetne nastave od 6. do 8. razreda s ciljem poučavanja učenika kriterijima prepoznavanja lažnih vijesti u medijima, kao i razvijanja kritičkog stava te osvještavanja vlastite uloge u širenju lažnih vijesti. Radionice nisu dostupne za javnost, a održat će se u okviru Sata razrednika.

VELIKA

Prikriveno oglašavanje u objavama Youtubera i proizvodima "lake zabave"

22. travnja u 9.30 sati

Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić”, Trg bana Josipa Jelačića 7, 34330 Velika

S učenicima će se razgovarati o Youtuberima, i praćenju istih, a onda slijedi gledanje predloženih videa domaćih Youtubera, te razgovor o oglasima i o pravilnom označavanju oglasa. Slijedi objašnjavanje pojma prikrivenog oglašavanja i prikazivanja jednog videa iz emisije “Zvjezdice”. Nakon gledanja videa učenici će pričati o uočenim plasiranim proizvodima. Na kraju ću sata učenicima prezentirati zanimljive činjenice o prikrivenom oglašavanju. Svi su materijali ta pripravu sata preuzeti s portala http://www.medijskapismenost.hr

VELIKA GORICA

Fake news i AI

20. travnja u 11 sati

OŠ Eugena Kvaternika, Školska ulica 4, 10410 Velika Gorica

Na nastavi informatike, učenici 5. razreda osnovne škole upoznat će pojam deep fake kroz primjere, nakon čega će naučiti samostalno razlikovati prave od deep fake fotografija, a raspravljat će se i o utjecaju tehnologije na percepciju ljudi.

Kako biti medijski detektiv?

19. – 23. travnja

OŠ Eugena Kumičića, Josipa Pucekovića 4, 10410 Velika Gorica 

Na redovnim ili izbornim satovima informatike u Osnovnoj školi Eugena Kumičića, profesorice informatike sa svim će višim razredima obilježit Dane medijske pismenosti kroz predavanja i radionice koje će tematski prilagoditi uzrastu učenika.

S učenicima 5. razreda razgovarat će se o iskrivljenim slikama u medijima (uljepšavanju izgleda poznatih i slavnih). S učenicima 6. razreda obrađivat će se teme nasilja u videoigrama i na televiziji, PEGI sustav označavanja sadržaja i dobne oznake na filmovima. Za učenike 7. razreda tema će biti utjecaj influencera i društvenih mreža, dok će se s osmašima raditi na poticanju kritičkog mišljenja o sadržajima na internetu.

Kako prepoznati lažnu vijest?

20. travnja u 9 sati

Gimnazija Velika Gorica, Tomaševićeva 21, 10410 Velika Gorica

Učenici prvog razreda naše škole će na nastavi informatike biti izloženi raznim lažnim i pravim vijestima te će naučiti kako ih prepoznati i razlikovati. Rezultat ove aktivnosti bit će mentalna mapa ili drugi oblik digitalnog sadržaja u kojem će učenici prezentirati i primjeniti naučene koncepte.

VELIKO TRGOVIŠĆE

Stereotipi u filmovima za mlade i njihov utjecaj na samopoštovanje

19. – 23. travnja

Osnovna škola Veliko Trgovišće, Ul. Stjepana Radića 27, 49214 Veliko Trgovišće

Stručna suradnica knjižničarka Vlatka Habulin održat će radionicu učenicima predmetne nastave (7. I 8. Razred) s temom stereotipa u filmovima za mlade i njihovog utjecaja na samopoštovanje. Radionica će se održati u matičnoj školi u Velikom Trgovišću i u područnoj školi Dubrovčan, u sklopu sata razrednog odjela.

Medijska pismenost u razrednoj nastavi

27. – 29. travnja

Osnovna škola Veliko Trgovišće, Stjepana Radića 27, 49214 Veliko Trgovišće

Stručna suradnica knjižničarka Vlatka Habulin održat će radionice u nižim razredima sa sljedećim temama: 1. razred – Animirani likovi; 2. razred – Televizijske emisije za djecu; 4. razred – Televizija i radio.

VINKOVCI

Mudro čitanje i kritičko promišljanje medijskih sadržaja

19. travnja na dalje (u sklopu sata razrednika)

OŠ Vladimira Nazora, I. K. Sakcinskoga 46a, 32100 Vinkovci

Na satima razrednika u svim razredima u Osnovnoj školi Vladimira Nazora školske knjižničarke će održati radionice s učenicima u kojima će čitati i kritički promišljati o raznim medijskim sadržajima. Teme i radionice bit će prilagođene uzrastima djece. Provodit će se od 19. travnja, ovisno o dogovoru s razrednicima. Radionice će biti povezane s raznim medijskim sadržajima koje treba mudro čitati i o njima kritički razmišljati (npr. oglasi u novinama, na televiziji i internetu, utjecaj influencera, utjecaj igrica na mlade, instrumenti manipulacije u online svijetu).

Stereotipi i predrasude u medijima

19. – 23. travnja

Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara Vinkovci, H. D. Genschera 16a, 32100 Vinkovci

Radionice s učenicima drugih razreda na temu stereotipa i predrasuda u medijima održat će se na satima razrednika, online ili uživo ovisno o mjerama koje će za taj tjedan donijeti županijski stožer. Radionice će održati pedagoginja i školska knjižničarka. Fokus je na temi stereotipa u holivudskim filmovima i serijama za mlade, i načinima na koje ti stereotipi utječu na ponašanje mladih u našoj školi.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ NIKOLE TESLE MIRKOVCI 2021.

Veljača – ožujak

OŠ Nikole Tesle, Mirkovci, Trg Nikole Tesle 1, 32100 Vinkovci

Dani medijske pismenosti u OŠ Nikole Tesle Mirkovci krenuli smo obilježavati ciklusom radionica od za učenike predmetne nastave.

Prva radionica je za učenike sedmog razreda na temu „Vršnjačko nasilje na internetu“. Na radionici se pušta film „Naš online život, o kojem roditelji trebaju znati“ Medijske grupe Osnovne škole Dalj. Osim filma, učenici gledaju i video lekciju o pravilima lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu.

Drugi ciklus radionica je za učenike sedmih i osmih razreda na temu „Stereotipi i predrasude“, radionica koja se sastoji od igre „Oluja ideja“, te raspravom o pitanjima „Tko ima najveći utjecaj na razvoj stereotipa i predrasuda?“; „Koliki utjecaj imaju mediji?“. Radionicu završavamo prikazom TV reportaže „Više od igre: Kako mlada nogometašica pobjeđuje predrasude“.

Treći ciklus radionica je za učenike šestih, sedmih i osmih razreda na temu „Utjecaj medija na mlade osobe“, gdje pričamo o vrstama medija, utjecaju medija na djecu i odrasle. U sklopu ovog ciklusa učenici gledaju i film „Odraz tišine“.

Četvrti ciklus radionica održat će se za učenike razredne nastave na temu „Medijska pismenost za najmlađe“.

Prepoznajte dezinformacije i lažne vijesti

21. travnja u 12.20 sati

Teams aplikacija, Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci, Antuna Akšamovića 31, 32100 Vinkovci

Dani medijske pismenosti obilježit će se virtualno na satu informatike za učenike 3. razreda smjera Poslovni tajnik kroz video lekciju Prepoznajte dezinformacije i lažne vijesti. Nakon videolekcije učenici će rješiti online kviz te izraditi plakat u alatu Canva o lažnim vijestima.

Radionica nije dostupna za širu javnost.

Kako se nositi s govorom mržnje na društvenim mrežama

22. travnja u 10.30 sati

Teams aplikacija (Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci, Trg bana Josipa Šokčevića 1, 32100 Vinkovci)

Učenici će imati raspravu o utjecaju govora mržnje na društvenim mrežama na samopouzdanje mladih osoba i kvalitetu njihova života. Iznijet će činjenice, ali i vlastito mišljenje te savjete o mogućnostima nošenja s navedenom pojavom.

VIROVITICA

Dani medijske pismenosti u 1. D Tehničke škole Virovitica

15. travnja, 22. travnja, 29. travnja, 6. svibnja, 13. svibnja, 20. svibnja

Tehnička škola Virovitica, Zbora narodne garde 29, 33000 Virovitica

Razgovor o navikama mladih u virtualnom okruženju, definiranje sextinga i sextortiona te radionice osvještavanja povezanih rizika i negativnih posljedica, poučavanja o načinima reagiranja i samozaštite te poticanja učenika na kritičko promišljanje i razvoj osobno odgovornog ponašanja u digitalnom medijskom i komunikacijskom okruženju

Lažne vijesti

29. travnja od 10.25 do 11.10 i 3. svibnja od 9.25 do 10.10

OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Virovitica, Tina Ujevića 18, 33000 Virovitica

Školske knjižničarke će na Satu razrednog odjela u suradnji s razrednicima održati kratko predavanje i radionicu o lažnim vijestima.

Obilježavanje Dana medijske pismenosti

19. i 26. travnja

Strukovna škola Virovitica, Vukovarska cesta 1, 33000 Virovitica

Učenici će se upoznati s pojmovima sextinga i sextortiona kroz predavanje te sudjelovati u radionicama kojima je cilj potaknuti ih na kritičko promišljanje i odgovorno ponašanje u virtualnom okruženju.

VIŠKOVO

Sigurnost djece u virtualnom prostoru

23. travnja

Online (OŠ Sveti Matej, Vozišće 13, 51216 Viškovo)

Učenicima će biti predstavljen video sadržaj nakon kojeg će uslijediti diskusija na temu sigurnosti u virtualnom prostoru te će rješavati online kviz. Cilj je podučiti učenike opasnostima na koje mogu naići neopreznim korištenjem virtualnog prostora te ih savjetovati kako se zaštititi.

Predavanja će održati:

Jasna Pipinić, prof., – pedagoginja

Danijela Bartolović Antić, prof. – učiteljica hrvatskog jezika

Irena Stević, prof. – socijalna pedagoginja.

VRBOVEC

Oglasi

5. svibnja u 9 sati

Dječji vrtić Vrbovec, 7. svibnja 12a, 10340 Vrbovec

S djecom starije vrtićke skupine (u dobi od 6 i 7 godina) održat će se radionica o oglasima s ciljm razvijanja kritičkog mišljenja i razumijevanja poruka koje se šalju putem oglasa kroz različite vrste medija.

miniKINOlab

Tijekom travnja

Udruga Artoratorij, ul. Matije Gupca 3, 10340 Vrbovec

Polaznicima redovnih programa Udruge, u dobi od 5 do 15 godina organizirat ćemo projekciju digitalnih sadržaja s temom medijske pismenosti, u tjednim intervalima susreta kroz mjesec travanj. Na susretima ćemo obraditi temu animiranog filma kroz video analizu, video reportaže o vrstama animiranih filmova te digitalnu arhivu dječjih radova.

Program uključuje izradu optičkih igračaka i lekciju o medijima za najmlađe iz fizičkih i digitalnih obrazovnih materijala za Dane medijske pismenosti.

VUKOVAR

Utjecaj pomoćnih tehnologija i prilagođenih digitalnih sadržaja na život djece s teškoćama u razvoju

19. travnja u 10 sati

Gimnazija Vukovar, Šamac 2, 32000 Vukovar

Razvojem tehnologije stvaraju se nove mogućnosti za olakšavanje i pospješivanje procesa odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju, a njihovo uključivanje kao punopravnih dionika u nastavni proces dio je opće prihvaćene paradigme suvremenog odgojno-obrazovnog sustava.

Prema široko korištenoj procjeni danas u svijetu živi više od 93 milijuna djece s teškoćama u razvoju ili jedno od 20-ero djece u dobi od 14 godina ili mlađe živi s nekim oblikom umjerene ili teže teškoće u razvoju.

Inkluzivne obrazovne usluge igraju važnu ulogu u izgradnji dobrih temelja na kojima djeca s teškoćama u razvoju mogu izgraditi kvalitetne živote pri čemu nastavnici u odgoju i poučavanju ne polaze od djetetovih teškoća, već od očuvanih sposobnosti, mogućnosti i interesa djeteta.

Učenici Gimnazije Vukovar i Tehničke škole Karlovac kroz zajednički će projekt predstaviti pomoćne tehnologije i izraditi prilagođene digitalne sadržaje koji će djeci s teškoćama u razvoju omogućiti kvalitetnije i inkluzivnije obrazovanje. Učenici će raditi u šest skupina na sadržajima vezanim za određene vrste teškoća: oštećenja vida, oštećenja sluha, oštećenja jezično-govorno-glasovne komunikacije i specifične teškoće učenja, oštećenja organa i organskih sustava, intelektualne teškoće, poremećaji u ponašanju i oštećenja mentalnog zdravlja. Projektom će se predstaviti informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT) kao važan segment u odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju a koja može omogućiti lakše stjecanje funkcionalnih i adaptivnih vještina i znanja koje potom olakšavaju integraciju i punopravnu participaciju u društvu čiji su dionici.

Kontakt na mail: sanja.pavlovic-sijanovic@skole.hr

Bajka kroz tri vrste medija

22. travnja od 8 do 12 sati

OŠ Siniše Glavaševića, Dr. Ante Starčevića 5, 32000 Vukovar

Učenici razredne nastave proći će radionicu s učiteljicama na kojoj će stvarati vlastiti strip. Na osnovu nacrtanog stripa izrađivat ćemo animirani film i pričati bajke pomoću metode Kamishibai (priča u slikama). Radionicu ćemo završiti izrađivanjem optičkih igračaka.

ZAGREB

Komunikacijski izazovi i sigurnost digitalne generacije na internetu

15. travnja u 18 sati

OŠ Petar Zrinski, Krajiška ul. 9, 10000 Zagreb

Predavanje o komunikacijskim izazovima i sigurnosti digitalne generacije na internetu, namijenjeno roditeljima učenika OŠ Petar Zrinski održat će prof. dr. sc. Danijel Labaš iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

 

Medijska pismenost u Kruškicama

19. – 30. travnja

DV Poletarac, Vile Velebita 18, 10040 Zagreb

Kroz radionice ispunjene igrom, pričama i aktivnostima prilagođenima djeci, nastavljamo raditi na osvještavanju važnosti medijske pismenosti od najranije dobi. Osim s djecom, kroz materijale, plakate, letke i roditeljski sastanak (ovisno o mjerama) s roditeljima ćemo podijeliti važne informacije i materijale kako bi ih podsjetili na već poznato i potaknuli na usvajanje novih informacija s ciljem osvještavanja važnosti već spomenute medijske pismenosti od najranije dobi.

Medijska pismenost potiče i razvija čitalačku pismenost

30. travnja od 12 do 14 sati

OŠ Marije Jurić Zagorke, Štefanovečka 67, 10040 Zagreb (uživo + preko aplikacije Teams)

Radionice za učenike od 8 do 14 godina održavat će se uživo ili online, a teme koje ćemo pokriti su:

 • Motivacijski razgovor – Kako mediji mogu utjecati na poticanje čitanja i razvoj čitalačke pismenosti?
 • Projekcija reportaže Ne volim – volim čitati, FD ZAG.
 • Korelacija s projektom Moja slikovnica (autorski radovi učenika 6. razreda).
 • Praktičan zadatak – Moj omiljeni književni ili filmski junak prikazan crtežom, fotografijom ili stop animacijom.

Događaj nije otvoren za javnost.

Moj nastup na televiziji

19. – 23. travnja

OŠ Ivana Mažuranića, Javorinska 5, 10040 Zagreb

Radionica je namijenjena učenicima drugog razreda osnovne škole. U uvodnom razgovoru s pričat će se o tome koliko djeca vremena dnevno provedu gledajući televiziju i kakav sadržaj gledaju, misle li da im toliko vremena pred ekranom šteti i što misle koliko dugo i kakav sadržaj je njima primjeren.

Nakon toga učenici će saznati što su televizijske dobne oznake (12, 15 i 18)  i čemu služe, koji je sadržaj za njih primjeren i koliko gledanja u ekran dnevno je previše. Uravnotežen omjer aktivnosti tijekom dana je važan za zdravlje.

Usporedit ćemo današnji tv program s programom na televiziji prije 30 godina kad tijekom noći nije bilo programa na televiziji i kad su ljudi bili puno manje usmjereni na tehnologiju.

Za kraj će učenici iskušati kako je to biti televizijski govornik te će podatke o sebi koje su pripremili kod kuće trebati pred razrednom publikom ispričati u 3 minute unutar televizijskog okvira.

Projekcija animiranih filmova Profesor Balthazar

22. travnja u 10 sati

DV Pčelica, PO Trepčanska, Trepčanska 10, 10000 Zagreb

Projekcija animiranih filmova iz serijala o prof. Balthazaru u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost – Sedmi kontinent, filmski program za vrtiće i škole, održat će se za djecu u dobi od 5 do 7 godina iz DV Pčelica, PO Trepčanska.

Fotografska radionica – kaleidoskopi

23. travnja u 9 sati

DV Pčelica, PO Trepčanska, Trepčanska 10, 10000 Zagreb

S polaznicima DV Pčelica, PO Trepčanska u dobi od 5 do 7 godina, održat će se radionica fotografiranja mobilnim uređajima uz korištenje aplikacija.

Radionica optičkih igračaka

20. travnja u 14 sati

DV Pčelica, PO Trepčanska, Trepčanska 10, 10000 Zagreb

S djecom u dobi od 4 do 7 godina održat će se radionica izrade optičkih igračaka: zoetrope, thaumatrope, phenakistoscope, flip book.

Radionica stop-animacije

29. travnja u 13.30 sati

DV Pčelica, PO Trepčanska, Trepčanska 10, 10000 Zagreb

Za djecu u dobi od 6 do 7 godina održat će se radionica stop animacije. Djeca će učiti o osnovama i načinu rada tehnikom stop-animacije: animiranje crtanog lika, figure/igračke uz korištenje aplikacija.

Radionica – oglasi

11. svibnja u 10 sati

DV Pčelica, PO Trepčanska, Trepčanska 10, 10000 Zagreb 

Djeca u dobi od 6 do 7 godina sudjelovat će u radionici o oglasima. Radionica se sastoji od uvoda u temu, te izrada reklamnih fotografija.

Izložba fotografija

17. svibnja

KGZ V. Nazor, Vodovodna 13, 10000 Zagreb

Izložba fotografija dječjih radova pod nazivom “Dječji pogled na svijet kroz objektiv”, nastalih tijekom K2 Erasmus+ projekta Fotografija kao alat za poticanje medijske pismenosti. Ova izložba otvorena je za javnost, a posjetitelji se ne moraju prijaviti za dolazak. Izložba je namijenjena svima koji su zainteresirani za dječje radove. Organizator izložbe je DV Pčelica, PO Trepčanska.

Medijska pismenost u OŠ Rapska

Kraj travnja, početak svibnja

OŠ Rapska, Rapska 3, 10000 Zagreb

Tijekom određenog perioda učitelji će sa svojim učenicima na Satu razrednika, satovima Hrvatskog jezika i Informatike držati satove medijske pismenosti iz ponuđenih materijala na portalu Medijska pismenost.

Ukoliko vremenske prilike dopuste planiramo sudjelovati u filmskom natječaj za djecu i mlade na temu “Mediji i moji osjećaji”.

Djeca i mediji

26. travnja u 11.40 sati

OŠ Čučerje, Čučerska cesta 382, 10040 Zagreb

U sklopu Sata razrednika provest ćemo radionicu na temu Djeca i mediji te kroz razgovor i parlaonicu ostvariti cilj sata.

Sigurno surfanje

29. travnja od 17 do 20 sati

Društveni centar Brovoje, Bože i Nikole Bionde 7, 10000 Zagreb

U četvrtak 29. travnja, će Društveni centar Borovje biti posvećen „Sigurnom surfanju“. Djeca, sudionici preventivno-socijalizacijskih radionica će imati priliku igrati „memory“ kartice razvijene specifično za učenje o zaštiti na internetu te će s volonterima Društvenog centra razgovarati o sigurnosti na internetu.

Memory kartice su dostupne, osim u fizičkom izdanju, i putem linka: https://udruga.hrabritelefon.hr/memory/

Tijekom svibnja i lipnja 2021., Društveni centar Borovje održat će i ciklus od ukupno 12 radionica na temu medijske pismenosti za učenike 1. 2. razreda srednjih škola.

Medijska pismenost

30. travnja u 10 sati

Oš kralja Tomislava, Nova cesta 92, 10000 Zagreb

Učenicima prvog razreda bit će prikazan “Video o medijima: Medijska pismenost za najmlađe” uz Slikovnicu o medijima, u digitalnom obliku te će djeca na temelju interakcije i iskustvenog učenja naučiti razliku između onoga što su sami doživjeli i onoga što su usvojili putem medija.

Govor mržnje u digitalnim medijima

Tijekom svibnja

Oš kralja Tomislava, Nova cesta 92, 10000 Zagreb

Učenici će na temelju predavanja u PPT formatu naučiti što je govor mržnje, gdje se može pronaći i kako ga prepoznati. Također će učiti što je sloboda govora i diskriminacija te koji su oblici i sredstva govora mržnje. Na kraju će zajedno proći deset koraka govora mržnje na internetu.

Izložba fotografija "Dječji pogled na svijet kroz objektiv"

15. svibnja – 05. lipnja

KGZ V. Nazora, Vodovodna 13, 10000 Zagreb

Izložba fotografija djece polaznika DV Pčelica iz Zagreba, a nastalih tijekom Erasmus+ projekta Fotografija kao alat za poticanje medijske pismenosti, u periodu 2019./2021. godine.

Prve životinje u Svemiru- istine i zablude

22. travnja

OŠ Ivana Cankara, Cankareva 10, 10000 Zagreb

Kroz nastavu informatike, robotike i IKT-a učenici istražuju o prvim životinjama u Svemiru te s učiteljem i razredom debatiraju koje su informacije točne te koliko su mediji u prošlosti manipulirali informacijama dok nije postojao world wide web.

Mediji u obrazovanju

21. travnja u 18 sati OŠ Nikole Tesle, Ul. Ivana Matetića Ronjgova 67, 10000 Zagreb

Webinar na temu Mediji u obrazovanju održat će izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj za učitelje OŠ Nikole Tesle iz Zagreba. Webinar se održava u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. Više o udruzi i aktivnostima koje provodi možete potražiti na http://www.djecamedija.org.

Roditeljski sastanak o prikrivenom oglašavanju i lažnim vijestima

13. svibnja

Online (DV Pčelica, PO Trepčanska, Trepčanska 10, 10000 Zagreb)

Povodom Dana medijske pismenosti održat ćemo roditeljski sastanak na temu prikrivenog oglašavanja i lažnih vijesti. Roditelji će dobiti poveznicu na sastanak i informaciju o točnom vremenu održavanja. Događaj nije otvoren za javnost.

Videoigre - zabava i edukacija

22. travnja u 10 sati

Zoom aplikacija (KGZ Knjižnica Gajnice, Meksička ul. 6, 10000 Zagreb)

Radionicu Videoigre – zabava i edukacija organiziramo u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu za učenike drugih razreda OŠ Stenjevec. Radionicu će putem platforme Zoom voditi Katarina Blažina Mukavec, mag.comm.

Prijaviti se možete telefonskim pozivom na broj 01 3454 031 (Ana-Marija Malbašić) i neposrednim dogovorom u knjižnici.

Komunikacijski izazovi i sigurnost digitalne generacije na internetu. Prevencija, a ne intervencija!

20. travnja u 18 sati

Zoom aplikacija (OŠ Voltino, Vinkovačka ul. 1, 10000 Zagreb)

„Komunikacijski izazovi i sigurnost digitalne generacije na internetu. Prevencija, a ne intervencija!“ naslov je predavanja u kojemu ćemo se moći upoznati s novim izazovima, rizicima i trendovima korištenja društvenih mreža – od najaktualnijega TikToka do „zastarjelog“ Facebooka – kako bismo zajednički mogli pridonijeti prevenciji/sprječavanju elektroničkoga nasilja, medijske i emocionalne nepismenosti i jačanju kritičkoga korištenja medija. Predavač je predstojnik Odsjeka za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija i predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu prof. dr. sc. Danijel Labaš.

 

Budi i ti medijski pismen!

19. i 21. travnja

Teams aplikacija (OŠ Grigora Viteza, Kruge 46, 10000 Zagreb)

Učenici će pogledati videolekcije o medijskoj pismenosti, raspodijeljene po razredima. Nakon poslušanih lekcija s učenicima ćemo odraditi radionice iz kojih će proizaći radni listići, plakati i prezentacije.

Videoigre - zabava i edukacija

30. travnja u 10 sati

Zoom aplikacija (KGZ Gajnice, Meksička ulica 6, 10000 Zagreb)

Radionicu Videoigre – zabava i edukacija organiziramo u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu za učenike drugih razreda OŠ Stenjevec. Radionicu će putem platforme Zoom voditi Katarina Blažina Mukavec, mag.comm.

Prijaviti se možete telefonskim pozivom na broj 01 3454 031 (Ana-Marija Malbašić) i neposrednim dogovorom u knjižnici.

Fotografija i veliki lov na biljke

10. svibnja u 11 sati

DV Sunčana, Trg Ivana Kukuljevića 3, 10000 Zagreb

Skupina Tigrić sudjelovat će u radionici u kojoj ćemo raditi foto dokumentiranje biljnog svijeta u neposrednom okruženju. Djeca će imati priliku iskusiti bilježenje kroz objektiv, formiranje albuma, opisivanje, imenovanje, korištenje aplikacija za prepoznavanje biljaka, zajedničko vrednovanje.

Oglasi i rođendani

6. svibnja

DV Sunčana, Trg Ivana Kukuljevića 3, 10000 Zagreb

Radionica za djecu kojoj je cilj razvijati kritičko razmišljanje o ulozi oglasa povezivanjem neposrednog iskustva i doživljenog kroz proslave rođendana i rođendanske poklone.

Pazi, snima se!

14. svibnja od 17.20 do 18.45 sati

OŠ Špansko Oranice, Dječji trg 1, 10090 Zagreb

Nakon gledanja Videovodiča kroz medije (prilog Nove TV) učenici će se okušati u ulozi TV urednika, novinara, voditelja, lektora, snimatelja, montažera i snimiti vlastite dnevne vijesti. Materijale će pripremiti samostalno/grupno tijekom tjedna, prema zadanim uputama. Snimljenu emisiju objavit će na mrežnim stranicama škole.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U DV ŠEGRT HLAPIĆ

10. – 28. svibnja

Područni objekt Iver, Dragutina Mitića 4, 10361 Sesvete

Povodom Dana medijske pismenosti u područnom objektu Iver planirane su aktivnosti za djecu i roditelje:

Lana Škender, odgojitelj mentor i Sanja Vidović, odgojitelj održat će nekoliko aktivnosti:

– „Reklame za djecu“ (kritička analiza sadržaja, aktivno sudjelovanje u osmišljavanju i stvaranju vlastitih reklama za odabrani proizvod ili uslugu);

–  „Zvučna priča“ (Kako ispričati priču isključivo pomoću zvukova?; osluškivanje zvukova oko nas, osmišljavanje scenarija, snimanje zvukova, povezivanje zvukova u priču);

– Objavljivanje edukativnog sadržaja o medijskom obrazovanju te informativnog sadržaja o provedenim aktivnostima na web stranicama vrtića.

Marijana Stojčević, odgojitelj savjetnik i Nives Antić, odgojitelj odradit će sljedeće aktivnosti:

– Izrada digitalne slikovnice „Jako gladna gusjenica“

– „S druge strane ekrana“ (vijesti, vremenska prognoza)

– Video poziv prijateljima iz drugih objekata vrtića

– Izrada informativnog letka za roditelje „Dijete i mediji“

ZAPREŠIĆ

Pozitivni i negativni medijski sadržaji

19. travnja u 9.30 sati

OŠ Ljudevita Gaja, Ljudevita Gaja 2, 10290 Zaprešić

Učenici razredne nastave će se kroz radionicu „Pozitivni i negativni medijski sadržaji“ upoznati s pozitivnim i negativnim medijskim sadržajima te ćemo na radionici ukazati na pozitivne strane masovnih medija, osobito edukativni medijski sadržaji.

(Slijepo) vjerujemo medijima?

23. travnja u 13.15 sati

Srednja škola Ban Josip Jelačić, 10290 Zaprešić

Učenici su proveli anketu (među maturantima) o tome koje društvene mreže koriste, koje medije prate i koliko vjeruju objavama na društvenim mrežama te provjeravaju li informacije na koje naiđu. Namjera je prokomentirati rezultate ankete te osvijestiti važnost medijske pismenosti i štetan utjecaj medija i društvenih mreža na mlade. Isto tako, cilj je uočiti neke prednosti društvenih mreža, usporediti stanje prije i za vrijeme pandemije. Događaj je zamišljen više kao vršnjačka “parlaonica”.

Rezultate ćemo objaviti na mrežnoj stranici Škole kao i na FB i Instagram profilu naše grupe, Mediji i ja i tako ćemo potaknuti i ostale učenike da komentiraju i promišljaju o temi.

ZEMUNIK DONJI

Stay Focus!

19. travnja od 12.30 do 14 sati

Platforma Teams (OŠ Zemunik, l. Ulica br.20, Zemunik Donji, 23 222 Zemunik Donji)

Fokus unutar medijske pismenosti stavljamo na pozitivne i negativne strane Youtube-a, društvenih mreža i influencera.

Nakon odgledanog video materijala uslijedit će razgovor i radionice u kojima će se sudionici izjasniti o svojim promišljanjima i kako ostati fokusiran na kvalitetne sadržaje koji se nude na internetu.

ZLATAR BISTRICA

Cyber detectives

20. travnja

Osnovna škola Zlatar Bistrica, Vladimira Nazora 10, 49247 Zlatar Bistrica

Učenici će sudjelovati u aktivnosti Cyber Detectives tijekom koje će učiti o medijskoj pismenosti, lažnim vijestima i dezinformacijama. Ta aktivnost provest će se kao radionica s učenicima 7. razreda na satu Hrvatskoga jezika, a učenici će osvijestiti utjecaj dezinformacija i lažnih vijesti s kojima se često susrećemo te će pri tom razvijati svoje kritičko mišljenje.

U prvom dijelu radionice učenici će se upoznati s uputama kako prepoznati lažnu vijest na internetu za što ćemo koristiti Smjernice međunarodne udruge školskih knjižničara IFLA, razgovarat će o tome kako na siguran način koristiti medije i snaći se u vijestima koje nas okružuju, koristit će digitalnu tehnologiju i alate (https://breakyourownnews.com/) kako bi izradili “zabavne fake news”, na nastavnom će listiću zapisivati pet ključnih pitanja za djecu kako prepoznati lažnu vijest (izvor: https://www.commonsense.org/education/videos/5-essential-media-literacy-questions-for-kids and see what are 5 essential media literacy questions for kids) te podijeliti svoje materijale s projektnim partnerima iz europskih škola u eTwinning projektu eTwinning Kids With eTwinnig Skills, a onda i međusobno komentirati rezultate rada.

ŽAKANJE

Sat medijske pismenosti "Što su mediji?"

Tijekom mjeseca travnja

OŠ Žakanje, Žakanje 58, 47276 Žakanje

Cilj Sata medijske pismenosti je odgovoriti na pitanje što su to mediji. Predavanja se organiziraju za učenike nižih razreda koji će se upoznati s pojmom mediji, vrstama medija i utjecajem medija na razvoj djeteta.

ŽUPANJA

Dani medijske pismenosti u Gimnaziji Županja

19. – 23. travnja

Online (Gimnazija Županja, Veliki kraj 42, 32270 Županja)

U suradnji s razrednicima školska knjižničarka na satu razrednika obilježit će Dane medijske pismenosti u online okruženju. Učenici I. razreda biti će upoznati s dezinformacijama i lažnim vijestima, II. razredi naučit će što je to clickbait novinarstvo, III. razredi kroz online predavanje biti će upoznati s opasnostima sexting-a i sextortion-a, četvrti razredi pričat će o aktualnim predstojećim lokalnim izborima, te će saznati više o dezinformacijama i lažnim vijestima koje nude političari u svojim kampanjama, kroz kviz ideološki izazov. Na kraju svake online radionice učenike očekuje kviz za provjeru informacija i znanja. Ova aktivnost nije otvorena za javnost.