Summit se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza održava od 22. srpnja do 1. kolovoza, a program možete pratiti na službenoj stranici www.iyms.org

Izvor: Hrvatski filmski savez

Međunarodni summit medija za mlade (International Youth Media Summit – IYMS) ove se godine ponovno odvija u virtualnome izdanju od 22. srpnja do 1. kolovoza. Okupit će 80 diplomata, filmaša i savjetnika iz 19 zemalja svijeta na online platformama kako bi sudjelovali u 16. izdanju IYMS-a. Summit se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Sudionici će uz vodstvo raznovrsnih stručnjaka u područjima diplomacije i filma imati priliku surađivati s vršnjacima te proizvesti sedam kratkih filmova. Kroz ovogodišnju temu Summita “Prvaci za Zemlju: Uspostavljanje samoodrživog svijeta korištenjem medija” mladi će se fokusirati na najznačajnije svjetske probleme (diskriminacije, okoliša, zdravlja, siromaštva, nasilja, ženskih prava i osnaživanja mladih) u kontekstu globalnih klimatskih promjena.

Ceremonija otvaranja održat će se u četvrtak 22. srpnja u 16.30 sati, a program možete pratiti na službenoj stranici www.iyms.org.

Masterclassovi s fokusom na zajednicu, obrazovanje, snimanje filmova

U sklopu Summita održat će se profesionalno vođeni filmski masterclassovi koji će polaznicima omogućiti savladavanje osnovne filmske terminologije i prakse i naprednih sektora filmske produkcije. Ovogodišnji virtualni Summit se konceptualno razlikuje od prijašnjega tako što se usredotočuje na zajednicu, obrazovanje, snimanje filmova te razmjenu priča, iskustava i dostignuća svih sudionika. Kako bi polaznici Summita dobili bolji uvid u globalne probleme i suprotstavljanje istima, uz filmske masterclassove održavat će se i brojna gostujuća predavanja pod vodstvom 9 hrvatskih i 9 međunarodnih partnera i suradnika IYMS-a.

Domaćin IYMS-a i hrvatski član izvršnog odbora Summita Antonio Britvar podijelio je s nama detalje o događaju: “Ovogodišnji format daje sudionicima više slobode u produkcijskom segmentu dok im simultano pruža širok raspon edukativnog i informativnog sadržaja koji je ključan za praktični dio Summita – filmove o svjetskim problemima.”

Suorganizatorica Summita i članica odbora za mlade Rebeka Čuljak komentirala je izazove organizacije virtualnih događaja: “Nakon prošlogodišnjeg prvog virtualnog Summita, bili smo iznimno uzbuđeni organizirati fizički Summit u Hrvatskoj ove godine. Međutim, kako situacija u državi i globalno i dalje nije idealna za događaje ovih razmjera, odlučili smo se na još jedan virtualni Summit, ali sa osvježenim konceptom i novom strukturom.” Hrvatsku delegaciju uz Antonija i Rebeku čine još 2 suradnika; Ora Kovač i Karlo Špoljar te mentorica Martina Kolarić.

Hrvatska kao zemlja stvaralaštva djece i mladeži

Angažmanom mladih na događanjima ovakve tematike i strukture, Hrvatska se globalno pozicionira kao zemlja stvaralaštva djece i mladeži. Filmska umjetnost i medijsko opismenjivanje općenito streme timskom radu i idealno su okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka te implementaciju direktnih i indirektnih, već stečenih znanja i iskustava. Hrvatski filmski savez kroz raznovrsne festivalske programe i manifestacije nastoji povezati naše mlade talente s vršnjacima iz svijeta, stoga domaćinstvo IYMS-a 2020. i 2021. upravo to dodatno naglašava te zaokružuje dugogodišnju suradnju HFS-a i IYMS-a.

U posljednjih 15 godina u programima IYMS-a sudjelovalo je više od 1000 delegata iz gotovo 70 zemalja. Osnovni cilj Summita ove je godine posebno naglašen i temom – korištenje medija za postizanje stvarnih održivih promjena u vlastitim zajednicama te u cijelome svijetu. Do sada je snimljeno više od 140 kratkih filmova koji su prikazivani u Ujedinjenim narodima, u učionicama širom svijeta, na televizijskim programima te društvenim mrežama i internetskim stranicama.

Summit podržava Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), a hrvatski pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja su Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Održan virtualni summit medija za mlade