18. Ljetna škola filma Šipan održat će se od 4. do 14. kolovoza. Uz četiri filmske radionice za djecu i mlade, na programu su i filmske projekcije na otvorenom, dramska i glazbena večer

Izvor: Ljetna škola filma Šipan

“Punoljetni smo” – organizatori i utemeljitelji Ljetne škole filma Šipan Nils Neubert i Miro Bronzić pomalo s nevjericom gledaju na ovaj jubilej. Baš nitko se prije 18 godina nije mogao nadati, a niti pomisliti na to, da će ova manifestacija tako čvrsto zaživjeti na otoku Šipanu i postati važan čimbenik i dodatna kulturna i opća vrijednost na području grada Dubrovnika, Županije, a i šire.

Spoj filma, medijskog obrazovanja djece i mladih te mediteranskog podneblja pokazao se kao uspješnom formulom i doveo je do toga da je Šipan postao središte ljetnog doživljaja filma i drugih forma kulture kao sto su koncerti, izložbe, kazališne priredbe itd.

Naravno, nije uvijek sve bilo jednostavno, svaka godina je donijela sa sobom svoje (financijske) izazove, a pogotovo trenutačno iz svima poznatih problema na globalnoj razini nije bilo jasno hoće li se LJŠFŠ moći održati u svom redovnom terminu ili ne. “Ali”, ističu organizatori, “ne damo se i pogotovo zahvaljujući našim prijateljima i partnerima omogućit ćemo vjernoj publici i svim polaznicima radionica još jedno nezaboravno filmsko ljeto.”

A da će i ovogodišnja, 18. Ljetna škola filma Šipan doista priuštiti još jedno nezaboravno pravo filmsko ljeto svojoj vjernoj publici i svima koji pohađaju radionice dokazuje ovogodišnji program i voditelji radionica.

Na Šipanu će biti prikazani Ribanje i ribarsko prigovaranje redatelja Milana Trenca, s Radom Šerbedžijom i Leonom Lučevom u glavnim ulogama, po motivima istoimenog renesansnog spjeva Petra Hektorovića; drama Otac redatelja Srđana Golubovića, s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi; Quo Vadis Aida redateljice Jasmile Žbanić, kandidat ua Oscara i aktualna produkcija koja govori o potresnim događanjima u Srebrenici; te film Goli Čovik redatelja Obrada Gluščevića iz 1968. godine, koji predstavlja popularnu rubriku “iz naftalina”. Najmlađa publika će na velikom platnu moći pogledati animirani film Čarobnjakov šesir redatelja Milana Blažekovića, bit će prikazan i obiteljski film Moj brat lovi Dinosaure, dobitnik nagrade mlade publike Europske filmske akademije, redatelja Stefana Cipanija.

Film koji djeci približava teme teškoća u razvoju i društvenog aktivizma

Uz stalnu suradnju s Kinematografima Dubrovnik, kao još jedan primjer kulturne suradnje institucionalnog oblika sa udrugama civilnog društva, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Dubrovnika održat će se predstava Mara i Kata. U predstavi glume Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica, a ovo autorsko djelo Saše Božića inspirirano je radio emisijom Na posjedu u kundurica Petra Kušelja te knjigom Dubrovačke kundurice Dese Begović Mrkušić. Publika na Šipanu će imati priliku uživati i u notama i mediteranskom ugođaju s bendom Trio PMS i prijatelji. Bit će ovo premjerni nastup poznatih dubrovačkih vokalnih i instrumentalnih glazbenika u jednom novom i zanimljivom sastavu i aranžmanu.

Organizatori napominju da će se svi programi u open air kinu i popratna događanja održavati u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama.

Kao i svih godina u 18. Ljetnjoj školi filma Šipan održat će se 4 radionice koje će pohađati blizu pedeset djece. Radionice koje će se također održavati uz poštovanja epidemioloških mjera su:

Radionica igranog filma namijenjena je mlađoj grupi polaznika, a ovogodišnji voditelji su Bojana Momirović, redateljica porijeklom iz BiH koja živi i radi u Parizu. U bogatoj karijeri u filmskoj industriji za istaknuti je rad na filmskoj akademiji Louis-Lumière, a među njezinim kratkim i festivalski uspješnim filmovima je posebno zanimljiv Magda Mozarka, sniman 2015. upravo na Šipanu. Asistent – suvoditelj ove radionice je stari suradnik LJŠFŠ-a Nikola Kapidžić, dubrovački meštar od kamere, montaže i svega što je vezano za AV produkciju.

Radionica igranog filma namijenjena je malo starijoj grupi polaznika. Vodi je Jeronim Jerko Ban, na Šipanu poznat i kao mjesni župnik, ali kad je u pitanju LJŠFŠ važnije je istaknuti njegovu diplomu s Film and TV Productions – Loyola Marymount University. Asistent – suvoditelj na ovoj radionici je Luka Smuk, fotograf i snimatelj iz Bedekovčanske udruge mladih.

Radionica Street Art Filma namijenjena je mladim kreativcima koji će osmisliti i realizirati mural na ulazu u Šipansku luku te sve popratiti kratkim dokumentarnim filmom. Radionicu je osmislila i vodit će je poznata dubrovačka akademska umjetnica i također višegodišnja suradnica LJŠFŠ-a Iris Lobaš Kukavičić, a asistent za izradu dokumentarnog film biti će jedan od organizatora LJŠFŠ-a, Nils Neubert.

Radionica animiranog filma namijenjena je najmlađim polaznicima 18. LJŠFŠ-a. Radionicu vodi Ksenija Sanković iz Kino kluba Karlovac. Ksenija u LJŠFŠ dolazi s bogatim iskustvom vođenja ovakvih radionica i organizacije filmskih događanja i manifestacija.

Za ovogodišnji vizualni identitet LJŠFŠ pobrinula se magistra dizajna Mia Bogovac. Program se i ove godine održava zahvaljujući nizu partnera i prijatelja, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Dubrovnika, Županije Dubrovačko neretvanske, Zajednice tehničke kulture Grada i Županije, TZ Grada Dubrovnika te u prostorima OŠ Ivana Gundulića – područni odjel Šipanska luka.

Više o 18. Ljetnoj školi filma Šipan saznajte na službenoj internetskoj stranici.

Od ideje do premijere: kako snimiti film u školi