Serija ‘Kolaži o laži’ u režiji Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin kroz šest epizoda analizira suvremeni medijski prostor i na zanimljiv i zabavan način progovara o aktualnim temama medijske pismenosti

Piše: Ana Dokler

Lažne vijesti i teorije zavjera neke su od tema kojima se bavi dokumentarna serija Kolaži o laži, koju ovog ljeta možemo pratiti na HRT-u. Šest pedesetominutnih epizoda prikazivat će nedjeljom u 14 sati na 1. programu Hrvatske televizije, počevši od nedjelje 25. srpnja.

Serija u režiji Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin analizira suvremeni medijski prostor i na zanimljiv i zabavan način progovara o aktualnim temama medijske pismenosti, nastojeći gledatelje suočiti s pitanjima kako razlikovati fasifikat od originala, kako razlikovati laž od istine i kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti. Teme pojednih epizoda su lažne vijesti, lažne snimke, dokumentarni film, oglašavanje, teorije zavjere i virtualni identiteti.

Tko kreira i dijeli dezinformacije, a tko na njih najčešće nasjeda?

“Kroz svaku od epizoda vode nas relevantni protagonisti iz različitih sfera koji dobivaju specifičan zadatak od naših redatelja, na primjer kreirati novu teoriju zavjere, otkriti tko stoji iza organizacije Festivala slobode, pretvoriti običnog umirovljenika u influencera, generirati video falsifikat od arhivskog materijala i pokazati Tita i Tuđmana kako zajedno igraju ping pong ili Mesića kako pjeva operu”, kaže producentica serije Rea Rajčić iz produkcijske kuće Eclectica.

Novinarka HRT-a Maja Sever, satiričar Borna Sor, redatelji Bruno Anoković i Predrag Ličina i influencerica Ella Dvornik neki su od protagonista Kolaža o laži, a u seriji se pojavljuju još brojni novinari, fotografi, filmaši, sociolozi, politolozi i marketinški stručnjaci.

Influenceri – dokumentarac koji razotkriva Instagram slavu