Što znači biti slavan u doba društvenih mreža, kada 40 milijuna korisnika Instagrama ima preko milijun pratitelja? Jesu li uistinu svi oni slavni? Na ova pitanja pokušava odgovoriti dokumentarni film Influenceri u kojem pratimo put troje ‘običnih’  Instagramera do statusa influencera

Piše: Marija Lalić

Dokumentarac Influenceri (Fake Famous) redatelja Nicka Biltona, inače IT novinara, koji je dostupan putem platforme HBO, prikazuje kako se uz pomoć jednostavnih trikova i skromnog početnog ulaganja može doći do toliko željenog statusa influencera na Instagramu te postavlja pitanje što taj status uistinu znači i koliko popularnost i slava na društvenim mrežama uopće vrijede.

Film započinje snimkom fotografiranja turista ispred ružičastog zida trgovine Paul Smith u Los Angelesu ispred kojega su snimljene stotine tisuća fotografija i koji je postao najpopularnije mjesto za fotografiranje u ovom gradu, zasjenivši sve druge gradske atrakcije. Popularnost ove ružičaste fasade autoru je poslužila kao metafora slave na Instagramu koja upućuje na ispraznosti tzv. statusa influencera.

Influenceri i youtuberi – najbolji posao 21. stoljeća?

Kako bi odgovorio na pitanja što danas znači biti slavan i koliko su tzv. influenceri zaista utjecajni, Bilton organizira audiciju na koju poziva ljude koji se žele proslaviti te odabire troje kandidata, koji na prvu ne posjeduju neke posebne vještine i talente zbog kojih bi se mogli istaknuti. U eksperimentu tako sudjeluju Dominique, koja radi u trgovini, a želi postati glumica, Chris koji također radi u trgovini dok se pokušava dokazati kao modni dizajner te Wiley koji radi kao asistent za agenta nekretninama.

Autor filma polazi od pretpostavke da na Instagramu slava i popularnost generiraju slavu i popularnost, stoga da bi stekli prave pratitelje i suradnje s različitim brendovima, kandidati prvo moraju glumiti da imaju sve to.

Na svom putu ka slavi troje odabranih dobiva pomoć stilista i fotografa, ali i tzv. botova, lažnih pratitelja, čija se sljedba može vrlo jednostavno kupiti putem interneta. I dok tim stilista i fotografa  pomaže kandidatima da kroz niz kreativnih snimanja stvore dojam luksuznog i glamuroznog životnog stila (pažljivo kadriranje, unajmljivanje setova) botovi im pomažu da povećaju broj pratitelja i stvore dojam utjecaja i popularnosti.

Facebook, Instagram, Twitter i YouTube bez pravog odgovora na manipulacije

Deseci tisuća kupljenih lažnih pratitelja uskoro su privukli i prave sljedbenike, ali i prave ponude. Ipak, ovaj “prečac” do željenog statusa nije se svidio svim kandidatima. Dok Dominique uživa u novoj popularnosti i besplatnim stvarima koje joj svakodnevno pristižu, dvojica kandidata se povlače iz projekta – Chris ne želi lažnu slavu, dok Wileyja muče komentari trolova.

Ušavši dublje u svijet influencera i Dominique uskoro otkriva što se zapravo krije iza tih plaćenih glamuroznih putovanja i snimanja. Sreća, ispunjenost i život iz snova koji “vrište” s profila brojnih Instagramera, lažni su, baš kao i lažne fotografije i lažni pratitelji. Ipak popularnost na Instagramu, makar bila hinjena, osigurava joj besplatne proizvode i bolje audicije za filmove pa nastavlja s vođenjem svog profila.

Autor filma se usredotočio na prikaz najbržeg puta do statusa influencera na Instagramu, kao i na to da ukaže koliko se malo prave slave, glamura i popularnosti krije iz savršenih fotografija, lijepih komentara i vojske pratitelja. Pitanja identiteta, samopoimanja, kao i ekonomski modeli koji stoje iza “uspjeha” na društvenim mrežama, ostaju neistraženi.

Ipak, već samo razotkrivanje trikova na kojima se temelji popularnost brojnih Instagram zvijezda, potiče gledatelje da kritički promišljaju ono što vide na društvenim mrežama.

Prema istraživanju britanskog Royal Society for Public Health i inicijative  Young Health Movement, upravo Instagram se pokazao kao društvena mreža koja ima najviše negativnih i najmanje pozitivnih utjecaja na mentalno zdravlje korisnika. Pretjerano gledanje selfija koji čine najveći dio objava na Instagramu negativno utječe na samopouzdanje korisnika te može iskriviti sliku o vlastitom tijelu kod djevojčica i djevojka u pubertetu.

Utjecaj Instagrama na zadovoljstvo vlastitim tijelom kod tinejdžerica

Djevojčice su također znatno više izložene negativnom utjecaju društvenih mreža od dječaka, a pretjerana uporaba društvenih mreža može ozbiljno utjecati na mentalno zdravlje adolescentica.

Ovaj je dokumentarac odličan izbor za obiteljsku filmsku večer, ako vaše dijete koristi društvene mreže, a osobito ako rado scrolla Instagramom.  Osim što se radi o temi koja će zainteresirati svakoga tko je zakoračio u svijet influencera i društvenih mreža, ovaj film na zoran način ukazuje na ispraznost popularnosti na društvenim mrežama te pomaže djeci i mladima da shvate koliko su daleko fotografije s profila od stvarnosti koju ti “influenceri” žive.

Film Influenceri iskoristite kao povod za razgovor o društvenim mrežama. Pitajte dijete koji su njegovi omiljeni influneceri i koga prati na Instagramu i drugim društvenim mrežama. Neka vam kaže što mu se sviđa na njihovim profilima. Zajedno prođite kroz profil jednog od omiljenih djetetovih influencera. Analizirajte fotografije, razgovarajte o tome gdje i kako su mogle biti snimljene, što se vidi u kadru, koji filteri su primijenjeni… Potaknite dijete da kritički sagleda savršene profile koje svakodnevno gleda.

Ako ste kreativniji, možete se pokušati poigrati s filterima na Instagramu ili različitim aplikacijama za obradu fotografija i tako pokazati djetetu kako je lako uljepšati “dosadnu” svakodnevicu. Ovaj zabavan zadatak sigurno će pomoći vašem djetetu da razvije kritički stav prema društvenim mrežama, kao i da uvidi kako savršenstvo ipak postoji samo u virtualnom svijetu.

Video lekcija: Što da radim bez jutjub(er)a?