Na ovogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja će se održati u Varaždinu od 30. rujna do 3. listopada, u natjecateljskom programu prikazat će ukupno 78 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta

Izvor: Hrvatski filmski savez

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, najveća i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, ove se godine održava 59. put. Održat će se u Varaždinu od 30. rujna do 3. listopada u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Filmsko-kreativnog studija VANIMA .

Za program ovogodišnje Revije prijavljeno je 167 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 78 radova u 6 kategorija: 19 animiranih, 10 dokumentarnih i 21 igrani film, a ostale kategorije broje 12 radioničkih i 9 filmova u slobodnom stilu te 7 TV reportaža.

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Članice selekcijske komisije nisu imale nimalo lak zadatak, a hrvatski mali filmaši ponovno su pokazali da dječja kreativnost nema granica. Tako ćemo i ove godine gledati filmove raznih tema, od otkrivanja tajni naših nastavnika, recentnih tema kao što su potres, društveno važnih tema, do kadrova koji će vas nasmijati do suza.

Najbolji filmovi osnovnoškolaca na natječaju ‘Mediji i moji osjećaji’

“Razveselila nas je prilika da nakratko provirimo u današnji svijet iz perspektive djece: putujući kroz raznovrsne priče i rodove, mnogobrojne tehnike i dužine filmova, nije bilo nimalo lako odabrati, ocijeniti, proći ili ostati. Sa sigurnošću jedino možemo zaključiti kako ne postoji način da naša kreativnost ikada stane, već ju svaka kriza čini produktivnijom. Naizgledna (ne)mogućnost da snimamo film u (ne)normalnim vremenima podiže ljestvicu, kreira nove vizure i raspiruje našu maštu”, komentirala je redateljica Dalija Dozet, članica selekcijske komisije.

Veliki broj prijava i na ovu 59. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, usprkos svim nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ovaj filmski događaj, ali isto tako o bogatoj produkciji koja se događa u osnovnoškolskim filmskim družinama kao i kinoklubovima koji rade s djecom i mladima.

Rezultate selekcije možete vidjeti ovdje: https://revijadjece.hfs.hr/natjecateljski-program-2021/

Varaždin će ove jeseni na četiri dana postati pravo filmsko središte malih kreativaca i filmskih entuzijasta. U fokusu će biti i veliko obilježavanje 35. obljetnice djelovanja filmsko-kreativnog studija VANIMA koji je sve ove godine promicao dječje filmsko stvaralaštvo i izradio više od 270 filmova kroz radionice i školske grupe, a svojim radom i djelovanjem postao je prepoznatljivo središte animiranih radionica i filmova ne samo u Varaždinu već i mnogo šire.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’