Animirani film o utjecaju digitalnih medija na mlade pobijedio je na filmskom natječaju u sklopu 4. Dana medijske pismenosti u osnovnoškolskoj kategoriji, a posebna priznanja dobili su eksperimentalni film o školi na daljinu i igrani film o zaokupljenosti djece pametnim telefonima

Piše: Ana Dokler

U fokusu ovogodišnjih, 4. Dana medijske pismenosti bio je utjecaj medija na mentalno zdravlje djece i mladih pa je toj temi posvećen i filmski natječaj u organizaciji Agencije za elektroničke medije, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatskog filmskog saveza.

Održite radionicu za učenike i podržite njihovo mentalno zdravlje

Na natječaj pod nazivom “Mediji i moji osjećaji“, koji je bio otvoren od 16. ožujka do 15. svibnja, prijavljeno je ukupno 39 filmova – 15 u osnovnoškolskoj i 24 u srednjoškolskoj kategoriji.

To je do sada najveći broj prijava na filmski natječaj u sklopu Dana medijske pismenosti, što ima poseban značaj s obzirom na to da su mnogi učenici u ovom razdoblju imali online nastavu i da su aktivnosti filmskih skupina u školama, kao i u filmskim klubovima i udrugama, bile ograničene.

O pobjednicima natječaja odlučuje žiri sastavljen od predstavnika organizatora: Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Marina Knežević Barišić iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza i Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr. Sada su odabrali najbolje filmove osnovnoškolaca, a sljedećeg tjedna objavit ćemo rezultate i za srednjoškolsku kategoriju.

Utjecaj medija na život mladih

Pobjednik u osnovnoškolskoj kategoriji je animirani film “Utjecaj medija na život mladih“, koji je izradio učenik 7. razreda Karlo Orešić iz Osnovne škole Čučerje, pod mentorstvom prof. Ive Uremović.

“Ovaj animirani film pokazuje da korištenje digitalnih medija na mlade ima puno veći utjecaj nego što oni misle i da posljedice stalnog pristupa društvenim mrežama mogu biti i zanemarivanje obveza i bioloških potreba poput prehrane i osobne higijene. Za izradu filma motivirala me ljubav prema digitalnoj animaciji i mogućnost da još više naučim o izradi filmova ako dobijem nagradu. To je jedna od dobrih strana digitalnih tehnologija, da nema YouTubea i ostalih društvenih mreža, ne bih zavolio multimediju, niti imao priliku naučiti kako animirati i urediti video. Tko zna, možda to bude i moje zanimanje u budućnosti”, komentirao je Karlo Orešić.

Virtualna škola – iza kamere

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja. Jedno je dobio kratki eksperimentalni film “Virtualna škola – iza kamere” koji su snimili učenici 7. razreda Osnovne škole “August Cesarec” Ivankovo – Duje Vukić, Katarina Kuraja, Sara Spahić, Nikola Voloder, Mihael Tot, Matijas Butorac, Matej Perić, Niko Milković, Lea Starinec, Nada Mrkonja, Karla Koštić, Iva Brozinić i Lana Šarić, pod mentorstvom prof. Marije Matić.

“Film je sastavljen od više kraćih videa koje su učenici snimili za vrijeme trajanja nastave na daljinu. Svakodnevno provodeći po nekoliko sati za tabletom i računalom suočavali su se s različitim osjećajima te su u videima pokazali kako su se nosili sa stresom zbog školskih obveza i radne okoline u kojoj su se nalazili”, objasnila je njihova mentorica.

Zaokupljeni

Drugo posebno priznanje u osnovnoškolskoj kategoriji dobio je kratki igrani film “Zaokupljeni” mlade autorice Vanje Kos, učenice 8. razreda u Osnovnoj školi Augusta Šenoe u Zagrebu. Mentori su joj bili Boris i Damjan Krstinić, a u filmu glume učenici 3.b razreda i njihova učiteljica Katarina Cvijanović.

Vanja Kos svojim je filmom željela pokazati kako je djeci često teško naći pravu osobu s kojom bi se mogli družiti. “Na to utječe internet koji nudi toliko sadržaja da ljudi smatraju da više nisu potrebni jedni drugima. Mobitel ne može zamijeniti prijatelja, niti nas može zagrliti kada nam je najteže”, poručila je.

Nagrada za pobjednički film je edukacija iz područja medijske pismenosti – sudjelovanje na sedmodnevnoj Filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici, ili na desetodnevnoj Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, a autori filmova koji su dobili posebna priznanja dobit će prigodne publikacije u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

Ljetovanje uz filmske radionice za djecu i mlade u Kraljevici