Senzorne projekcije koje poštuju dječju senzibilnost i različitost u idućih će se mjesec dana održati u čak pet kina u Hrvatskoj: u Varaždinu, Koprivnici, Zagrebu, Velikoj Gorici i Samoboru

Izvor: Hrvatski filmski savez

Osim već uhodanih kina, ove se godine senzornim projekcijama pridružuju kina diljem Hrvatske! U idućih će se mjesec dana gledati dugometražni animirani film napravljen prema knjizi i scenariju Sunčane Škrinjarić Čudesna šuma (1986.). Prva na redu su Kino Gaj, kino Velebit i kino Tuškanac 29. svibnja u 11 sati, zatim slijedi POU Velika Gorica 1. lipnja te kino Samobor 12. lipnja.

Pod motom “kino za sve i dostupno svima“, na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova, a s njima možebiti i terapijski pas.

Filmovi za senzorne projekcije pažljivo su birani kako bi bili senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama, koja mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svjetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Uz to su u kinodvorani svjetla prigušena, a zvuk tiši nego na redovnim projekcijama.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

“Senzorne su projekcije puno više od klasične filmske projekcije, one u svojoj srži imaju i terapijski učinak, što se reflektira na cjelokupnu ličnost djeteta. Kino nije samo mjesto na kojem se prikazuje film, u kojem su djeca pasivni promatrači, već terapijsko mjesto koje omogućuje poticanje razvojnih potencijala djeteta. Senzorne projekcije ne uključuju samo djecu s teškoćama u razvoju već su namijenjene i djeci bez razvojnih odstupanja, jer jedino kroz zajedništvo i prihvaćanje drugog bića kao cjelovitog i potpunog možemo utjecati na promjene i stvaranje inkluzivnog društva“, Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.koje su još 2016. pokrenule projekt senzornih projekcija.

“Ove je godine u senzorne projekcije uključeno 16 gradova diljem Hrvatske, što samo po sebi dovoljno govori o važnosti i vrijednosti ovog projekta. Na samom početku, 2016. godine, krenuli smo s dvama gradovima, odnosno dvama kinima, kinom Tuškanac u Zagrebu i kinom Gaj u Varaždinu. Polako su se uključivala i ostala kina koja su prepoznala važnost i vrijednost ovog projekta za svoju lokalnu zajednicu. Također smo u pregovorima s mnoštvom drugih kina, koja se žele uključiti u ovaj projekt te pozivamo sve da se jave i postanu dio senzornih projekcija.

Projekt senzornih projekcija u vrijeme pandemije koronavirusa zauzima još značajnije mjesto, jer izolacija kojoj smo izloženi već više od godinu dana dovodi do potrebe za integracijom, socijalnim kontaktom i povezanosti svih nas kako bi se prevenirala daljnja odstupanja u funkcioniranju u različitim domenama razvoja djece. Ono čemu treba težiti u budućnosti jest da se i druge ustanove u kulturi prilagođavaju djeci, ali i odraslim osobama sa senzornim poteškoćama, a to su ustanove poput knjižnica, kazališta, muzeja i galerija. Samo tako možemo imati društvo koje ne isključuje i ne favorizira, već shvaća, prihvaća i surađuje”, poručile su Eva Brlek i Sandra Malenica.

Ako ste zainteresirani za dolazak na senzornu projekciju javite se na e-mail senzorne@hfs.hr s informacijama o broju mjesta koje trebate.

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

U TV programima za djecu nema dovoljno likova s teškoćama u razvoju