Na natječaju u sklopu 4. Dana medijske pismenosti u srednjoškolskoj kategoriji pobijedio je film ‘Zarobljeni’ mlade autorice Maje Šebelić, a posebna priznanja dobili su filmovi ‘Debela si BTW’ Josipa Skledara i Jurice Nikolića i ‘Prozor u zid’ Inke Eldan

Piše: Ana Dokler

Kako se djeca i mladi osjećaju uz medije? To smo pitanje uputili izravno njima i pozvali ih da nam odgovore filmom. Od 16. ožujka do 15. svibnja trajao je filmski natječaj “Mediji i moji osjećaji” organiziran u sklopu 4. Dana medijske pismenosti.

Predstavnici organizatora – Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Marina Knežević Barišić iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza i Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr odabrali su po tri najbolja filma u svakoj kategoriji i već smo objavili rezultate za osnovnoškolsku kategoriju.

Najbolji filmovi osnovnoškolaca na natječaju ‘Mediji i moji osjećaji’

Zarobljeni

Među 24 filma prijavljena u srednjoškolskoj kategoriji, najbolje ocjene žirija dobio je film “Zarobljeni” samostalne mlade autorice Maje Šebelić, učenice 3. razreda Gimnazije Pula.

O svojoj motivaciji za snimanje ovog filma u kojem je pokazala kako se djeca gube u svijetu društvenih mreža, videa i poruka te ostaju zarobljeni s druge strane ekrana, Maja Šebelić je u prijavi napisala: “Odmalena se amaterski bavim snimanjem filmova i montažom, stoga se ovaj natječaj činio kao zabavan izazov! Imam mnogo osobnih stavova o temi pa sam u filmu prikazala jedno od svojih iskustava. Naime, i ja se često osjećam ‘zarobljeno’ u svijetu medija. Cilj mi je bio prikazati taj osjećaj na simboličan način i poručiti drugima koji se prepoznaju da nisu sami.”

Debela si BTW

Film “Debela si BTWJosipa Skledara i Jurice Nikolića iz Foto kino video klub Zaprešić dobio je posebno priznanje u srednjoškolskoj kategoriji.

“Većina nas je povezana društvenim mrežama te je automatski izložena dobrim i lošim stavovima. Smatramo da je ovu priču bilo bitno ispričati. Oduvijek smo htjeli snimiti film na ovu aktualnu temu te nam se ukazala savršena prilika kada smo pronašli prijavu za ovaj natječaj. Cijeli film sveli smo na dvije scene u kojima smo pokušali odgovoriti na pitanja: Na čemu počiva naš krhki identitet? Zašto je naš unutarnji glas tiši od tuđeg mišljenja? Kolike posljedice može ostaviti samo jedan komentar? Koliko je tuđih mišljenja potrebno da se promjeni naše vlastito?”, objasnili su mladi autori.

Prozor u zid

Posebno prizanje dobio je i film “Prozor u zid” autorice Inke Eldan iz dramskog studija Gllugl teatra.

“Mi smo kazališna dramska skupina koja djeluje u Gllugl teatru. Zbog pandemije nismo u mogućnosti uživo nastupati. Našla sam ovaj projekt, predočila ga grupi i odmah smo se složile oko rada na njemu. Tema nam je vrlo bliska, mi smo generacija koja je odrasla te je aktivna na društvenim mrežama. Htjele smo prikazati kako to utječe na nas, na naše mentalno zdravlje. Mediji su nam prozori u svijet, a u isto su vrijeme zidovi. To je paradoks koji u nama izaziva tjeskobu i frustracije”, napisala je u prijavi Inka Eldan.

Nagrada za pobjednički film je edukacija iz područja medijske pismenosti – sudjelovanje na sedmodnevnoj Filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici, ili na desetodnevnoj Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, a autori filmova koji su dobili posebna priznanja dobit će prigodne publikacije u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

Prijave za 23. Školu medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’