U duhu ‘Kralja lavova’, ‘Moane’ i ‘Avatara’, ovaj animirani film prenosi djeci ekološke poruke, a roditelji ne trebaju brinuti o neprimjerenom rječniku niti prebrzom tempu

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Animirani film Ainbo priča je o djevojčici iz Amazonske prašume koja pokušava spasiti svoju zemlju od destruktivne pohlepe bijelaca u potrazi za zlatom. Zanimljivo je da domorodački narod vidi došljake i njihove strojeve kao zle duhove pa im se Ainbo suprotstavlja uz pomoć čarolije i duhovnih vodiča. U duhu Kralja lavova, Moane i Avatara, film šalje divne ekološke poruke, za koje se nadamo da će ostati u djeci i kada odrastu.

Fantastična animacija i univerzalne poruke novog Disneyevog Kralja lavova

Dizajn likova i ambijenata je prekrasan, a priroda zaista dolazi do izražaja, što je osobito dobrodošlo u ovim neobičnim vremenima. Roditelji ne trebaju brinuti o rječniku, seksualnim aluzijama, niti ludom tempu, već se ugodno mogu smjestiti u polupraznim kino dvoranama i nakratko posjetiti Amazonsku prašumu.

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Film je odličnog dizajna, laganog tempa, ekološke i spiritualne tematike, pa mu se i roditelji mogu lako prepustiti, kao da su na kakvom izletu u prirodi.

Nasilje: Neki likovi pogibaju, no ti prizori nisu prikazani dramatično. Nasilje je u filmu uglavnom sugestivno. Primjerice, jedan domorodački ratnik krene za Ainbo da ju ubije, ali to nikada ne učini, ili zli lik pogine pa se iz njega oslobodi dobra duša.

Zastrašujući prizori: Zli bijelac je prikazan s crvenim svjetlećim očima ili kao čudovište koje mijenja oblik, pa bi manjoj djeci mogao biti zastrašujući.

Rječnik: Primjeren je djeci.

Seks: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Normalan.

Uz braću Kratt učenje je zabava