Zahvaljujući fotorealističnoj računalnoj animaciji, remake ‘Kralja lavova’ izgleda poput dokumentarca s pravim životinjama, koje usput govore i plešu, no zbog toga i nasilje djeluje intenzivnije

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

25 godina nakon animiranog Kralja lavova o laviću Simbi – budućem kralju afričke savane, u kina je stigao spektakularni remake koji je učinjen fotorealističnom računalnom animacijom. Izgleda poput dokumentarca s pravim životinjama-glumcima, koje usput govore i plešu.

Iako nosi iste divne poruke o odrastanju, odgovornosti, obitelji i životu kao i originalni film, radi fotorealizma može imati jači učinak na mlađu djecu. Pogotovo je to slučaj s prikazima nasilja – ono djeluje intenzivnije, no to možda i nije loše, jer može izazvati empatiju prema životinjama.

Film može poslužiti kao poticaj za razgovor o samopouzdanju i hrabrosti, ali i granicama mašte i stvarnosti, ili recimo o napretku i utjecaju računalne tehnologije.

Film u kinima igra sinkroniziran na hrvatski, ali i u izvornoj engleskoj verziji, te u 3D, 2D i 4DX formatima.

Filmovi koji potiču razvoj socijalnih i emocionalnih vještina

Za djecu: 7+.

Za roditelje: Roditelji će s lakoćom uživati u filmu zahvaljujući fantastičnoj animaciji (vjerujte, neki će misliti da se radi o pravim životinjama), ali i univerzalnim temama. Kino predstave Kralja lavova ionako su prepune odraslih bez djece.

Nasilje: Radi fotorealizma životinja nasilje djeluje intenzivnije, iako je zapravo sterilizirano kao i u ostalim Disneyevim filmovima. Primjerice, vidi se borba “pravih” životinja, ali bez krvi, ili groznih detalja kakve možemo vidjeti kroz objektiv dokumentaraca.

Zastrašujući prizori: Iako nisu eksplicitni, ima ih podosta i sastavni su dio priče Simbinog odrastanja – ubojstvo oca, hijene koje pokušavaju ubiti laviće, lešinari koji žele pojesti Simbu… Mogu djelovati zastrašujuće uglavnom mlađoj i plahijoj djeci.

Rječnik: Pogodan za djecu.

Seks: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Film je normalnog tempa poput originalnog filma, no traje skoro 2 sata što bi moglo biti prenaporno nekoj djeci.

Priča o igračkama 4: Još jedan odličan Pixarov obiteljski film

Foto: imdb.com