Kada osobe koje djeca poštuju pokazuju socijalne i emocionalne vještine, djeca će ih vjerojatnije i sama usvojiti, a kao modeli mogu poslužiti i filmski likovi

Prevela i priredila: Ana Dokler

Socijalne i emocionalne vještine pomažu djeci da prepoznaju svoje osjećaje i njima upravljaju, da bolje razumiju sebe i surađuju s drugima te da se lakše nose sa stresom. Škole su dugo zanemarivale socijalne i emocionalne vještine, ali su počele prepoznavati da bi one mogle biti čak i važnije od akademskih vještina i da njihov razvoj može direktno voditi poboljšanju školskog djece i mladih.

Djeca obično ove vještine usvajaju kroz interakcije sa svijetom i često preuzimaju ponašanja koja vide kod svojih vršnjaka ili roditelja. Kada osobe koje djeca poštuju pokazuju socijalne i emocionalne vještine, djeca će ih vjerojatnije internalizirati te ih i sama koristiti. Tako sami razvijaju mnoge od tih vještina, ali vodstvo u školi, kroz knjige, ili ciljane treninge može biti od velike pomoći.

Kako u digitalnom dobu odgojiti dobrog čovjeka?

O socijalnim i emocionalnim vještinama može se učiti i iz medija. Iako mnogi sadržaji koje djeca inače vole gledati mogu biti problematični, postoji i puno filmova s likovima koji su odlični modeli za socijalno-emocionalnu kompetentnost, piše portal Learning Works for Kids. S tog portala, koji roditeljima nastoji približiti načine na koje videoigre i drugi digitalni mediji mogu pomoći djeci u učenju i razvoju brojnih kognitivnih i drugih vještina, prenosimo vam i preporuke pet filmova koji mogu pomoći djeci i mladima u socijalno-emocionalnom učenju:

Zvjezdani ratovi V: Carstvo uzvraća udarac

Za osnovnoškolce i starije

U ovom klasiku punom akcije uživat će i roditelji i djeca, učeći pritom o vještinama samokontrole. Gledajte Lukea Skywalkera kako osvaja Silu, prakticira samokontrolu i uči se disciplini dok uz Yodu trenira kako bi postao Jedi Vitez.

Izvrnuto obrnuto

Za predškolce i starije 

Izvrnuto obrnuto je zabavan i topao film o odrastanju te prepoznavanju i upravljanju svojim emocijama. Ovaj film je odličan alat koji možete koristiti za podučavanje djece kako da se učinkovito nose sa svojim osjećajima i impulsima.

Želite s djecom razgovarati o osjećajima? Zajedno pogledajte ovaj film

Krive su zvijezde

Za srednjoškolce

Sedamnaestogodišnja Hazel ima rak četvrtog stupnja koji je metastazirao na pluća, zbog čega uz sebe uvijek mora imati spremnik kisika. Jednog dana na grupi podrške upoznaje drugog tinejdžera oboljelog od raka, Augustusa, i oni se ubrzo zaljube. Zajedno odlučuju otputovati u Amsterdam kako bi upoznali njezinog omiljenog pisca. Ovi mladi ljudi moraju se nositi sa stalno promjenjivim zdravstvenim stanjem dok pokušavaju ostvariti svoje snove.

Čarobnjak iz Oza

Za predškolce i starije

U klasiku Čarobnjak iz Oza, Dorothy se nađe u čarobnoj zemlji Oz nakon što ju je zahvatio tornado. Kako bi se vratila kući mora krenuti na put i pronaći Čarobnjaka iz Oza. Putem mora ostati fokusirana na svoj cilj unatoč stalnim distrakcijama i nezgodama.

Harry Potter i Plameni pehar

Za djecu od viših razreda osnovne škole na dalje

U četvrtom nastavku serijala Harry Potter, Harry sudjeluje u Tromagijskom turniru, opasnom natjecanju među predstavnicima tri čarobnjačke škole. Kako bi preživio sve izazove, Harry mora pronaći pravu strategiju, uz pomoć svog savjetnika, profesora “Divljookog” Moodyja.

Harry Potter djecu uči kako biti otvoreniji i tolerantniji