Ova animirana serija odličan je primjer edukativnog sadržaja namijenjenog predškolcima i mlađim školarcima – na zabavan način djeca (i roditelji) uče o životinjama, informacije su povezane s iskustvima iz svakodnevnog života, a može inspirirati i razne zajedničke aktivnosti

Piše: Ana Dokler

Američko-kanadska animirana serija Pustolovine braće Kratt, koja se trenutno prikazuje na RTL Kockici, djeci na zabavan način približava zoologiju, biologiju i ekologiju, a uz to može potaknuti razvoj nekih pozitivnih karakternih osobina, poput znatiželje, vještina rješavanja problema i spremnosti na suradnju i pomaganje onima u nevolji.

U svakoj epizodi braća Chris i Martin Kratt, zoolozi i pustolovi, zajedno sa svojim timom posjećuju drugi dio svijeta i upoznaju neku životinjsku vrstu te otkrivaju zanimljive informacije o njenom životu i ponašanju (koje će nerijetko iznenaditi i roditelje). Te informacije obično povezuju s primjerima iz svakodnevnog života, kako bi ih djeca mogla bolje razumijeti, a Martin životinjama uvijek daje i simpatična imena.

Svaki njihov istraživački pothvat istovremeno je i pustolovina koja uključuje spašavanje neke životinje od zlikovca ili prirodnog grabežljivca, pri ćemu se braća Kratt služe i specifičnim životinjskim moćima.

Zanimljivost vezana za ovu anamiranu seriju je da su likovi braće Kratt stvoreni prema stvarnoj braći zoolozima Chrisu i Martinu Krattu, koji su i producenti serije i u originalnoj verziji daju i glasove svojim likovima, a otprije su poznati kao voditelji edukativnih televizijskih emisija o životinjama, namijenjenih djeci.

Ovaj detalj svakako možete podijeliti sa svojom djecom, a zajedničko gledanje crtića bit će odličan uvod u zanimljive rasprave i aktivnosti.

Rasprave i igre inspirirane crtićem

Primjerice, možete pitati dijete što je zapamtilo o životinji kojoj je bila posvećena epizoda – što je u njezinom ponašanju i načinu života posebno i kako joj to pomaže u preživljavanju. Pitajte svoje dijete koja bi životinja voljelo biti, odnosno koje bi životinjske moći (poput onih koje koriste braća Kratt) voljelo imati i u kojim situacijama. Također možete razgovarati o ugroženim vrstama, koje su često tema crtića – kako ljudi mogu ugroziti, ili s druge strane pomoći u očuvanju životinjskih vrsta, kako izumiranje jedne vrste životinja utječe na druge vrste pa i na nas ljude. Pitajte djecu što je po njihovom mišljenju očuvanje prirode i kako mu i sami možemo pridonijeti?

Nakon svake epizode možete detaljnije na internetu ili u knjigama istražiti životinju koja je taj put predstavljena, možete potaknuti dijete da je nacrta ili izradi masku, a možete se i igrati oponašajući kretanje i razne navike te životinje, ili pak i sami krenuti u istraživačku misiju pa promatrati životinje koje žive u vašem okruženju.

Na stranici PBS Kids možete pronaći i interaktivne igre i druge edukativne sadržaje u kojima će mali ljubitelji životinja i braće Kratt također uživati.

Kao što je običaj s gotovo svim popularnim crtićima, napravljene su i razne igračke inspirirane Pustolovinama braće Kratt, koje se mogu pronaći i u našim trgovinama. Procijenite želite li ih kupiti svojoj djeci, a neovisno o tome što odlučite, možete iskoristiti priliku da im skrenete pažnju na marketing usmjeren na djecu i pokušate im ga objasniti na njima primjeren način.

Dijete želi svaku igračku iz reklame